Mes turime 519 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:10796
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19834
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:98955
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sergamumas gripu Švenčionių rajone sparčiai didėja

2017 m. sausio 21 d.,šeštadienis, Nr.6 (1635)

Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyrius informuoja, kad rajone kas savaitę sparčiai daugėja sergančiųjų gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI).

Šiemet sergamumas gripu ir ŪVKTI Švenčionių rajone yra daug didesnis nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Pernai antrąją metų savaitę Švenčionių rajone sergamumo rodiklis siekė 49,7 atv./ 10 tūkst. gyventojų, o gripo atvejai iš nebuvo registruoti. Šiemet antrąją savaitę – 117,44 atv./10 tūkst. gyv.

 

Rodikliai peržengė epidemijos lygį

Švenčionių rajone bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 2017 metų antrąją savaitę padidėjo iki 117,44 atv./10 tūkst. gyv. Pirmąją šių metų savaitę šis rodiklis buvo 85,35 atv./10 tūkst. gyv.

2017 metų antrąją savaitę rajone užregistruoti 49 gripo ir 240 ŪVKTI atvejų. Gripas sudarė 17 proc. visų gripo ir ŪVKTI atvejų. 57 proc. visų sergančiųjų sudarė vaikai iki 17 m. amžiaus. Dėl gripo VšĮ Švenčionių rajono ligoninėje buvo hospitalizuoti 3 asmenys.

Švenčionių rajone daugiausia sergančiųjų gripu ir ŪVKTI registruota Švenčionių r. PSPC Pabradės padalinyje – 107 atvejai. Švenčionių r. PSPC Švenčionių padalinyje registruotas 91 gripo ir ŪVKTI atvejis, Švenčionėlių asmens sveikatos priežiūros įstaigose – 82 gripo ir ŪVKTI atvejai.

 

Viena dažniausių gripo komplikacijų – pneumonija

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai informuoja, kad viena dažniausių gripo komplikacijų – pneumonija. Tai bakterinės kilmės plaučių uždegimas, kurį paprastai sukelia S. pneumoniae bakterijos. Asmenys, priklausantys rizikos grupėms, nuo pneumokokinės infekcijos gali pasiskiepyti nemokamai, kiti tai gali padaryti savo arba darbdavio lėšomis. Didžiausia susirgimo rizika yra vaikams iki 5 metų ir vyresniems nei 65 metų suaugusiems, taip pat asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis (širdies, plaučių, inkstų, kepenų ir kt. ligomis). Ypač didelė susirgimo rizika kyla sergantiesiems onkologinėmis, reumatinėmis ir kitomis ligomis bei asmenims, kuriems yra persodinti organai ar kaulų čiulpai, pašalinta blužnis, užsikrėtusiems ŽIV.

Jolanta SAVICKIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus vedėja