Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5337
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15524
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91554
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Su gražiu jubiliejumi Albertą Marmą pasveikino Seimo nariai

2017 m. sausio 21 d.,šeštadienis, Nr.6 (1635)

Šešiasdešimt metų – tai riba, kai žmogus dar turi energijos dirbti, kurti, bet jau gali įvertinti ir nueitą gyvenimo kelią. Apie gyvenimą, belaukdami atvykstančių jubiliato pasveikinti LR Seimo narių Gintauto Kindurio ir Vytauto Rastenio, ir kalbėjomės su gražią 60 metų sukaktį švenčiančiu Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos augalininkystės konsultantu Albertu Marma.

- Tas laikas, tie metai prabėgo labai greitai. Gimiau Rusijoj, Krasnojarsko krašte. Ten buvo ištremti mano mamos ir tėvo tėvai, ten mano tėvai susituokė, ten ir aš gimiau. Kadangi į Šakių rajoną, iš kurio buvo ištremti tėvai, negalėjo grįžti, tad pasirinko Marijampolės miestą, kuris tuomet dar Kapsuku vadinosi. Ten prabėgo mano vaikystė, ten baigiau 2-ąją vidurinę mokyklą ir įstojau į Lietuvos žemės ūkio akademiją, agronomijos fakultetą, - apie savo gyvenimą pasakoja Albertas Marma, o kai paklausiu jo, kaip Švenčionių r. atsidūrė, jis šyptelėjęs atsakė: - Meilė mane čia atvedė. Studijuodamas susipažinau su būsimaja žmona Ana, kurios gimtinė – Senasis Strūnaitis. Ji taip pat studijavo akademijoje tam pačiam kurse. 1979 m. po ketvirto kurso apsivedėme, o 1980 m. pradėjome dirbti Cirkliškio tarybiniame ūkyje technikume. Aš – vyriausiuoju agronomu, o Ana – brigadininke šiltnamiuose. Taip ir prasidėjo mano darbai Švenčionių rajone. Prasidėjus kolūkių ir tarybinių ūkių griūčiai, penkerius metus vadovavau Mėžionių žemės ūkio bendrovei, o 1997 m. pradėjau dirbti Švenčionių r. savivaldybėje Žemės ūkio skyriaus vedėju.

- Albertai, ar daug pasikeitė žemės ūkis atkūrus Lietuvoje nepriklausomybę?

- Labai daug pasikeitė. Žemės ūkis, lyginant su kitomis ūkio šakomis, nepaisant drastiško privatizavimo, išgyveno ir pasikeitė į gerąją pusę. Žinoma, ne be ES paramos žemės ūkis stipriai pažengė į priekį. Gaunami derliai, apie kokius anksčiau nesvajota, dirba moderni technika. Mačiau laukus tarybiniais laikais, mačiau užaugusius kemsynais ir matau, kaip dabar tie laukai tvarkomi, kurie duoda dvigubai ar net trigubai aukštesnius derlius. Įsivaizduokit, kad Lietuva pagal eksportuojamą į užsienį grūdų kiekį užima 5 vietą. Gyvulininkystės srityje situacija prastesnė, bet stambieji ūkininkai laikosi. Ateityje, matyt, išliks tik stambūs ūkiai, bet tokios nūdienos tendencijos.

- O kaip naujos augalininkystės konsultanto pareigas?

- Dirbant Žemės ūkio skyriaus vedėju daugiau buvo administravimo funkcijos, kartais ir su žemės ūkiu visai nesusijusios, o dabar vėl dirbu pagal savo specialybę. Ir tas man patinka. Klausimų žmonėms kyla daug, ir juos padedam spręsti. Žinoma, tos paslaugos ūkininkams kainuoja, nes mūsų Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba yra viešoji įstaiga ir mes turime patys išsilaikyti. Dabar esu patenkintas dirbdamas šį darbą, bet didžiausias mano turtas – 4 išauginti sūnūs, kurie gyvena Lietuvoje, su žmona Ana jau turime du anūkus ir dvi anūkes. Džiaugiuosi, kad galime susitikti, bendrauti, nes šeima man yra didžiausia vertybė, - baigdamas mūsų pokalbį sakė gerb. Albertas Marma. Ir beveik tuo pat metu į kabinetą įžengė svečiai – LR Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis, kurie sveikindami gerb. Albertą Marmą 60 metų jubiliejaus proga dėkojo jam už nuveiktus darbus bei linkėjo sėkmės ateityje.

- Gyvenimo patirties į jokius vadovėlius nesurašysi, tai yra gyvenimo universitetas, - sakė LR Seimo narys Gintautas Kindurys įteikdamas savo ir LR Seimo nario Vytauto Rastenio pasirašytą padėkos raštą ir laikrodį. LR Seimo narys Vytautas Rastenis perskaitė ir įteikė žemės ūkio ministro Broniaus Markausko padėkos raštą.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis