Mes turime 388 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3249
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19450
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95480
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajono gyventojų sergamumas gripu ir ŪVKTI išlieka aukštas

2017 m. vasario 1 d., trečiadienis, Nr.9 (1638)

Epideminį lygį viršija du kartus

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai informuoja, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau - ŪVKTI) Švenčionių rajone išlieka aukštas, epideminį lygį viršija du kartus.

Švenčionių rajone bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 2017 metų ketvirtąją savaitę siekė 208,06 atv./10 tūkst. gyventojų, užregistruoti 142 gripo ir 370 ŪVKTI atvejai. 66 proc. visų sergančiųjų – vaikai iki 17 m. amžiaus. Dėl gripo VšĮ Švenčionių rajono ligoninėje buvo hospitalizuoti 8 asmenys.

Daugiausia sergančiųjų gripu ir ŪVKTI registruota Švenčionių rajono Pirminės sveikatos priežiūros centro (toliau – Švenčionių r. PSPC) Švenčionių padalinyje – 199 atv., iš jų gripo – 23 atv. ir Švenčionėlių asmens sveikatos priežiūros įstaigose – 189 atvejai, iš jų gripo – 88 atv. Mažiausiai sergančiųjų gripu ir ŪVKTI registruota Švenčionių r. PSPC Pabradės padalinyje – 116 atvejų, iš jų gripo – 23 atvejai.

Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu nuo 2017 m. sausio 24 d. Švenčionių rajono savivaldybės teritorijoje paskelbta gripo epidemija.

 

Rekomendacijos įstaigoms gripo epidemijos metu

Paskelbus gripo epidemiją, rekomenduojama laikinai nutraukti pamokas ir užsiėmimus bendrojo ugdymo įstaigose, jei dėl gripo ir ŪVKTI nelanko daugiau nei 20 proc. vaikų. Riboti ligonių lankymą ligoninėse. Riboti masinius renginius, neplanuoti naujų. Užtikrinti nuolatinį patalpų vėdinimą, valymą, dezinfekciją. Organizuoti pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbą savaitgaliais, organizuoti ir užtikrinti prieinamą prie įstaigos prisirašiusių gyventojų konsultavimą telefonu.

 

Rekomendacijos gyventojams gripo epidemijos metu

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai gripo epidemijos metu rekomenduojama saugotis peršalimo ir sergančių asmenų. Būtina vengti kontakto su sergančiaisiais, nuo kosinčio ar čiaudinčio kolegos pravartu pasitraukti nors per metrą. Dažnai plauti rankas. Gerai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas (ypač jei jose gyvena, dirba ar lankosi daug žmonių). Vengti masinių susibūrimo vietų, nesant būtinybei nesinaudoti viešuoju transportu, pasirinkti individualias laisvalaikio praleidimo priemones. Pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius bei apavą, daugiau būti ore. Pasireiškus pirmiesiems susirgimo požymiams, sergantįjį (pagal galimybes) izoliuoti nuo sveikųjų.

 

Rekomendacijos susirgus

Susirgus gripu rekomenduojama kreiptis į medikus ir griežtai laikytis paskirto gydymo. Geriausia, jeigu namuose ligonį slaugytų vienas asmuo. Nosį ir burną rekomenduojama dengti vienkartine kauke ir ligoniui, ir slaugančiam sveikajam. Kosint ir čiaudint, patariama užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai alkūnės linkyje). Jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas. Rekomenduojama kuo dažniau plauti rankas, ypač aptarnavus ligonį ir prieš valgį.

Jolanta SAVICKIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis