Mes turime 385 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4799
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21000
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97030
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

In memioriam

2017 m. kovo 10 d., penktadienis, Nr.18 (1647)

Stasys Tumėnas

(1928 – 2017)

 

Kovo 9 dieną, ketvirtadienį, Švenčionių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos skaitykloje turėjo įvykti knygos „Švenčionių rajono Sąjūdis“ pristatymas, kurią sudarė Švenčionių rajono Sąjūdžio tarybos atsakingas sekretorius, „Ryto“ laikraščio ilgametis redaktorius Stasys Tumėnas. Šiame leidinyje trumpai aprašyta Švenčionių rajono Sąjūdžio veikla nuo pirmosios rajono Sąjūdžio rėmimo grupės įsikūrimo, pirmojo masinio mitingo prie Bėlio ežero iki šių dienų.

Liūdna, tačiau likus vos dienai iki knygos pristatymo, jos sudarytojas Stasys Tumėnas mirė.

Stasys Tumėnas gimė 1928 metų balandžio 12 dieną Zarasų apskrityje Salako valsčiuje Luodžių kaime ūkininko šeimoje. Baigęs Zaeasų vidurinę mokyklą, įstojo į Vilniaus pedagoginį institutą Lietuvių kalbos ir literatūros fakultetą, bet po dvejų metų turėjo palikti institutą, nes 30 ha žemės turėję tėvai buvo įrašyti į „juoduosius sąrašus“.

Atitarnavęs kariuomenėje, Stasys Tumėnas studijas tęsė neakivaizdiniu būdu ir dirbo Zarasų rajono Imbrado valsčiuje septynmetėje mokykloje.

1956 metais, baigęs Vilniaus pedagoginį institutą, buvo paskirtas Švenčionėlių rajono Švietimo skyriaus inspektoriumi.

Nuo1960 metų, kai buvo panaikintas Švenčionėlių rajonas, dirbo Švenčionių rajono Švietimo skyriaus inspektoriumi. 1963 metais buvo paskirtas Švenčionėlių 1-osios vidurinės mokyklos direktoriumi. Maždaug po metų - Švenčionių rajono Švietimo skyriaus vedėju. Dirbdamas šiose pareigose, sugebėjo sulietuvinti rajono pedagogų kolektyvą. Nė vienas pedagogas nebuvo atleistas dėl religinių įsitikinimų. 1980 metais buvo paskirtas Pabradės pagalbinės mokyklos – internato direktoriumi. Šiose pareigose dirbo iki Sąjūdžio laikų.

1988 m. prasidėjus Lietuvoje atgimimui ir Sąjūdžiui, Švenčionyse taip pat susikūrė iniciatyvinė Sąjūdžio grupė, kurios atsakingu sekretoriumi buvo išrinktas Stasys Tumėnas. Vienas svarbiausių šios grupės uždavinių – nepriklausomo laikraščio leidimas. 1989 m. redaktoriumi tapęs Stasys Tumėnas pradėjo leisti laikraštį „Rytas“, kuris kėlė Sąjūdžio idėjas, skatino mūsų krašto praeities ir dabarties pažinimą ir įvertinimą, surado šio krašto išeiviją. Laikraščiui „Rytas“ prabilo Sibiro tremtinių ir kalinių iškankintos sielos. „Rytas“ be sutrikimų ėjo 17 metų (1989 – 2006 m.).

Velionio kalba pasakyta pirmame masiniame Švenčionių sąjūdininkų mitinge prie Bėlio ežero tapo jo nueito kelio prasme. „Šiandieną jau maža mums pritarti (...), reikia tai įrodyti darbais (...), kad būtų visiškai įgyvendinta demokratija, viešumas. Leiskite man baigti kalbą šio prieš mus esančio plakato žodžiais: „Į darbą, broliai, vyrs į vyrą, šarvuoti mokslu atkakliu. Paimkim arklą, knygą, lyrą ir eikim Lietuvos keliu“.

Už visuomenėje diegtas Sąjūdžio idėjas S.Tumėnas 2001 m. buvo apdovanotas Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininko Ryto Kupčinsko jubiliejiniu medaliu. 2003 m. Stasiui Tumėnui įteiktas padėkos raštas nuo Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus. Padėkos nuo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko Andriaus Kubiliaus, 2010 m. Padėka nuo Lietuvos krikščionių demokratų bendrijos pirmininko Valentino Stundžio, 2013 m. Padėka nuo V.Lansbergio ir mons. A.Svarinsko.

Stasys Tumėnas buvo kuklus, pareigingas, kilnus ir doras, teisybę ir jos sakymą vertino labiau už nuolankumą ir tylėjimą.

Gaila, kad Sąjūdžio Švenčionių rajone vėliavnešys nesulaukė jo sudarytos knygos pristatymo, tačiau labai gerai, kad jis atliko tą didžiulį ir svarbų darbą – surinko ir susistemino Švenčionių sąjūdžio istoriją, kuri liks kaip vadovėlis ateinančioms kartoms.

Mes, bendražygiai, Stasį Tumėną prisiminsime kaip labai veiklų, principingą, drąsų žmogų, turėjusį aiškų loginį mąstymą, bebaimį kovotoją už Lietuvos atgimimą ir laisvę.

Bendražygiai

 
Reklaminis skydelis