Mes turime 157 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3316
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6709
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54035
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono tuštėjimo metas, arba Vicemero išgujimas

2017 m. kovo 18 d., šeštadienis Nr.20 (1649)

Evakuacija

Artėja rajono valdžios mediumas. Ką bekalbėtų jaunasis meras ir kaip besigirtų , visi matome – miestelių gatvės vis tuštesnės, ir tuo viskas pasakyta. Dar tuštesnės, negu byloja statistika, nes ją pagražina deklaravusieji gyvenamąją vietą mūsų rajone žmonės, kurių čia jau nebėra. Rajoną paliko daugiausia išsilavinę specialistai. Dauguma jų nuo rajoną faktiškai užvaldžiusios trijulės „kovos be taisyklių“ evakavosi į Vilnių, dalis dirba užsienyje, o į rajoną tik užsuka, nors deklaravę gyvenamąją vietą čia. Kai kurie desperatiška bando atsikratyti būsto Švenčionių rajone, bet pirkėjų nėra. Kiti čia grįžta tik nakvoti, dirba, taigi ir gyvena Vilniuje.

Dar vienas mero rinkiminis pažadas, kad kai valdys jauni, į rajoną grįš jaunimas iš didmiesčių, kursis darbo vietos, sudegė kaip naktinis drugelis lauže. Grįžo vienas – mero patarėjas E.Demidovas. Pats meras, kaip pasakojo TV žinių laidai prieš Kalėdas, gyvena Vilniuje, kas dieną (šskyrus tas dienas, kai „vizituoja“ Vilniuje arba ilsisi), važinėja iš Vilniaus į Švenčionis, vakarop ( o gal ir anksčiau, kas gi valdžią kontroliuoja?) skuba į sostinę, kur gyvena jo šeima.

Iš rajono išvyko šimtai naujos valdžios išėstų žmonių, bus ir dar viena rajono tuštėjimo banga – be finansavimo palikta kultūra, kai kurių asmenų konkrečiai siekiama atsikratyti.

Vienas grįžo, šimtai išvyko - nekoks balansas. Tūlas rinkėjas jau susigriebė: „Ne už tokią ateitį balsavau“. Ką darysi – stojo jaunystė prieš patirtį, 300 rinkėjų daugiau , kaip ta neapdairi mergelė, pasirinko akimis – jaunystę...

 

K.Trapikas

Kažkur tai (apie jaunystę ir energiją) jau girdėta? O, taip. Su panašiu šūkiu – jaunystė ir energija prieš patirtį – į Seimą prieš daug metų žengė Kęstutis Trapikas. Net ignaliniečiai, tada neatsispyrę jaunystei ir balsavę ne už patirtį, o K.Trapiką, iki šiol negali to apsvaigimo pamiršti. Kam nepasitaiko...

Po dviejų dešimtmečių K.Trapikas vėl grįžo arčiau valdžios. Jis turbūt patikėjo, kad tapdamas vicemeru, realiai tampa vienu iš rajono vadovų. Tuo tarpu šaltiniai iš mero aplinkos tik juokiasi – ir kaip dabar jau turintis patirtį žmogus galėjo taip naiviai patikėti. Pasak šaltinių, K.Trapikas valdžios trijulei buvo reikalingas tik pradžioje, kol meras nieko nemokėjo. Su vadovavimu administracijai problemų nebuvo – abu vadovai LABAI DAUG MOKĖJO, o štai su meru – ne kas, niekas nežinojo, ką jam daryti. Artimas valdžiai šaltinis teigia, kad tik tokia ir buvo K.Trapikui numatyta funkcija – išspausti kaip citriną, o toliau... Gal ir toliau būtų galėjęs ramiai sėdėti, jeigu sėdėjęs ramiai. Bet K. Trapikas, pajutęs valdžią (vis dėlto mero pavaduotojas!) ir , reikia pripažinti objektyviai, turintis idėjų ir sugebantis suburti žmones bei realiai vertinantis tai, kas vyksta jo akyse, ramiai sėdėti nesutiko, matėsi, kad jis stengiasi sutvirtinti savo pozicijas.

Tokie situacijos vertinimai iš artimiausios valdžios aplinkos. Sunkus tuo netikėti. Nuo pradžios kadencijos tarybos narys Vytautas Bulka, kurio K.Trapiko draugu niekaip nepavadinsi sprendžiant jau vien iš abiejų apsižodžiavimų tarybos posėdžiiuose daugelį metų, viešai pripažino, kad naujoje valdžioje „vienintelis K. Trapikas turi supratimą apie rajono reikalus“. Vėliau iš valdžios aplinkos nutekėjo informacija, kad jis daug kur stabdo politikos naujokus, kas jiems labai nepatiko. Jau po metų iš tos pačios aplinkos pasigirdo kalbų, kad ruošiamasi keisti vicemerą, buvo net įvardijamos kandidatūros. Bet staigmena - paaiškėjo, kad vicemeras pats trauktis neketina. O dar ir laikraštyje šiuos slaptus planus paviešinome – sumaišėme kortas...

Augant įtampai tarp vicemero ir mero aplinkos, tas akivaizdu net posėdžiuose, prasidėjo K. Trapiko išgujimas, nušalinant jį nuo svarbiausių reikalų, net nuo to, ką jis pats sukūrė. Paskutiniame tarybos posėdyje buvo pasiektas apogėjus – K.Trapikas pranešė pasitraukiantis iš Švenčionių vietos veiklos grupės, kurią pats subūrė, vadovavo kuriant strategiją, kuri buvo gerai įvertint ir viena iš nedaugelio gavo finansavimą, vadovo. Opozicija ir nepriklausoma frakcija sako netikintys, kad jis traukiasi savo noru. Apmaudo neslėpė ir pats K.Trapikas, prašomas nurodyti priežastį. Jis pasakė, kad jo nuomonė nesutapo daugeliu klausimų., tad jis nemato prasmės ir galimybių pasilikti vietos veiklos grupėje. O štai likti koalicijoje jis vis dar tikisi.
Šaltinis pranešė, kad yra pasiryžimo vicemerą net vienašališkai atleisti. Mūsų žiniomis, tarp kitų galimų svarstoma ir socialdemokrato A.Karvelio kandidatūra. Šis variantas merui ypač patrauklus, nes tai galbūt galėtų tapti tramplinu į Socialdemokratų partijos gretas. Dar pernai rašėme, kad šaltiniai iš jo paties aplinkos pranešė, jog merdinčiai A.Zuoko partijai priklausantis meras periodiškai žvalgosi prieglobsčio tai vienoje, tai kitoje partijoje.

Rajono valdžiai rakštimi tapusio K.Trapiko postą gali išgelbėti nebent R.Klipčiaus baimė, kad gali nepavykti vicemerą nuversti.
Štai kaip likimas atsigręžia. Dar prieš porą metų K.Trapikas uoliai puldinėjo valdančiuosius ir turbūt laikė save Klipčių kompanijos žmogumi (vienintelis iš jų mokėjo rėžti kalbas). Po savivaldybių rinkimų atėjęs į valdžią (tiksliau, prisišliejęs) visaip bandė įsiteikti Klipčiams, net siūlėsi prisiimti kaltę už visus laukiančius blogus darbus - žmonių išvarymą iš darbo. „Tegul blogas būsiu aš“, - sakė K.Trapikas. Dabar štai, nepaisant visų pastangų įsiteikti, pats gali būti išmestas kaip išsunkta citrina.



Irena PAULIUKEVIČIENĖ