Mes turime 246 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1193
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17394
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93424
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šv. Velykų belaukiant

2017 m. balandžio 12 d., trečiadienis Nr.27 (1656)

Per šimtmečius, kai krikščioniškasis pasaulis ėmė švęsti Šv. Velykas, kiekviena tauta per tą laikotarpį kūrė savo tradicijas. Vienos tų tradicijų išlaikė laiko išbandymus, kitos asimiliavosi ir neteko autentiškumo. Apie Stanislavavo ir aplinkinių vietovių verbų ir Velykų tradicijas buvo pasakojama edukacinio užsiėmimo metu Stanislavavo kaimo klube. Štai ką apie edukacinį renginį pasakojo Stanislavavo klubo vedėja Daiva Trinkūnienė:

„Prasidėjo edukacinis užsiėmimas nuo verbų rišimo. Rišome, žinoma, tokias verbas, kokios buvo rišamos Stanislavave ir jo apylinkėse. Čia savo patirtimi dalinosi visų gerbiama Filomena Miklaševičienė. Mūsų krašte verbas rišdavo iš kadagių, būtinai turėjo būti lazdyno šakelė, nes ji saugo nuo perkūno, ir liaudiškai vadinamų kačiukų (siauralapio karklo). Gerb. Filomena ne tik rodė, kaip buvo rišamos verbos, bet ir pasakojo apie Verbų sekmadienio šventės prasmę ir papročius, nuo ko saugojo šventintos verbos, kurioms mūsų liaudis skyrė svarbią reikšmę“.

Savo mintimis ir žiniomis apie verbas renginio metu pasidalino ir Daiva Trinkūnienė. Vienas jos pastebėjimų, kad verbos turėjo būti surišamos raudonu siūlu, kuris, pasirodo, irgi turėjo gydomųjų savybių. Tiesa, Filomena Miklaševičienė su tuo nenorėjo sutikti...

Kiekvienas dalyvavęs edukaciniame renginyje susirišo sau verbą ir Verbų sekmadienį pašventintą, pasidėjo garbingoje vietoje, kad saugotų namus nuo visokio blogio.

Edukaciniame renginyje buvo veiklos ir vaikams – jie piešė velykinius margučius. Prieš renginį teko atlikti ir namų darbus – kiekvienas kaimas padarė po velykinį medį.

Antroje renginio dalyje iš vilnų buvo veliami velykiniai kiaušiniai. Juos velti mokė Danguolė Kliukienė. Šis užsiėmimas gana brangus, nes reikia ne tik vilnų, bet ir specialių adatų. Vis dėlto ši veikla visiems labai patiko. Visus veltus kiaušinius dalyviai pasiėmė atminimui.

- Smagu, kad didžiausių bundančio pavasario švenčių išvakarėse galėjome pabūti drauge, prisiminti mūsų krašto papročius bei susipažinti su naujomis tradicijomis, veiklomis, kurių nežinojome, - sakė Stanislavavo kaimo klubo vedėja Daiva Trinkūnienė.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis