Mes turime 293 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2294
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12481
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88511
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sugrįžkime ten, kur gera, kur viskas tikra

2012 m. sausio 7 d., šeštadienis Nr.2 (1145)

Adventas (lot. - atėjimas) – susikaupimo, apmąstymo laikotarpis prieš Kalėdas, kurio metu krikščionys ruošiasi didžiajai šventei – kūdikėlio Jėzaus gimimui – Kalėdoms. Taip trumpai enciklopediškai galėtume apibūdinti adventinį laikotarpį, bet tai būtų gana paviršutiniškas apibūdinimas, nes advento laikotarpis turi gilias tradicijas, o svarbiausias šio laikotarpio akcentas – apmąstymai. Ir nors jau įžengėme į 2012 metus norėčiau prisiminti vieną iš prasmingiausių prieššventinių renginių, kuriuose teko dalyvauti baigiantis 2011-iesiems, tai – adventinė popietė Švenčionių vidurinėje mokykloje.

Kadangi jau tradicine tapusioje popietėje teko dalyvauti ne kartą, visada stebėjausi adventinės popietės sumanytojos mokytojos Jolitos Budrytės ir jos pagalbininkių ir pagalbininkų išradingumu ir naujovių ieškojimu. Buvo ir metų laikai, mėnesiai, buvo ir duonos kelias nuo grūdo iki duonos kasdieninės ant mūsų stalo. O štai 2011 metų adventinė popietė buvo dar kitokia, skirta poezijai apie gimtinę Lietuvą. Buvo skaitomos Bernardo Brazdžionio eilės, teko paskaityti ir man keletą savo posmų, skirtų gimtajai žemei. Savotišku mielu akcentu man, kaip autoriui, buvo ekrane rodomos fotografijos, kuriose užfiksuota mūsų krašto gamta. Adventinėje popietėje dalyvavo ir keletas garbių svečių: Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas, Švietimo skyriaus vyr. specialistė Gražina Svarauskienė, Švenčionių m. seniūnė Ina Sinienė ir, žinoma, mokyklos direktorius Jurijus Semaška bei pavaduotojos.

- Šiandieną pas mus nuostabi popietė. Kūčių išvakarėse vykstantis šis renginys mus visus priverčia pamąstyti apie Dievo ir žmogaus santykius, apmąstyti savo kelią. Nesuklysiu pasakęs, kad mokytojai trečdalį savo gyvenimo praleidžia mokykloje, tai yra jūsų antrieji namai, ir vaikai, kurie yra šiandien čia, yra tarsi jūsų vaikai. Šita popietė man simbolizuoja nuveiktų darbų apvainikavimą. Muzika, fotografijos, eilėraščiai labai tinka prie adventinės popietės dvasios. Tokie dvasingi renginiai mums reikalingi prieš susitinkant su savo šeima ir artimaisiais. Čia prasideda mūsų vidinis susitaikymas, vidinė išpažintis sau, nes sunkiausia prisipažinti sau. Visi mes esame žmonės ir privalome elgtis žmoniškai, o ši popietė – tai puiki galimybė apmąstymui, pabuvimui šalia vienas kito, tai savotiškos mūsų bendruomenės Kūčios, - atsakydamas į mano klausimą apie adventines vakarones sakė Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas. Nepagailėjo gražių žodžių šventės rengėjams ir Švenčionių m. seniūnė Ina Sinienė, Švietimo skyriaus vyr. specialistė Gražina Svarauskienė, o aš norėčiau šį pasakojimą užbaigti Švenčionių vidurinės mokyklos mokytojos, šio renginio sumanytojos Jolitos Budrytės mintimis.

- Nors šis renginys buvo jau septintas, bet yra moksleivių, kurie buvo visą laiką su mumis. Malonu, kad visą laiką atsiranda vis daugiau žmonių, norinčių padėti, galų gale ir norinčių vaidinti, o plečiantis mūsų veiklai, daugėja mūsų veiklą suprantančių žmonių. Pagrindinė idėja buvo stabtelėjimas, pabuvimas šalia, apmąstymas savo paskirties šioje žemėje. Malonu, kad vaikai mielai įsilieja į mūsų tarpą, yra ir rusakalbių, kuriems ši programa iš tiesų puikus pažinimo laikas. Pradėdama prieš septynerius metus adventinės popietes turėjau idėją įtraukti kuo daugiau vaikų ir suaugusiųjų. Džiaugiuosi, kad kol kas pavyksta įgyvendinti suplanuotas idėjas. Ir šiemet po renginio teko išgirsti nemažai gražių atsiliepimų. Daug kam ir jūsų poezija bei demonstruojamos fotografijos buvo atradimas ir už tai norėčiau jums padėkoti savo ir mokytojų vardu, - sakė Švenčionių vidurinės mokyklos mokytoja Jolita Budrytė.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis