Mes turime 367 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4664
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20865
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96895
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionyse – mokymų ciklas besirengiantiems teikti projektus

2017 m. gegužės 10 d., trečiadienis Nr.33 (1662)

Praeitą savaitę Švenčionyse prasidėjo mokymai būsimiems projekto „Švenčionių miesto vietos veiklos plėtros strategija 2016–2022 m.“ pasiūlymų rengėjams ir vykdytojų atstovams. Šie mokymai skirti panagrinėti svarbiausius reikalavimus, vertinimo ypatumus ir kitus svarbius dalykus, kad norintiems būtų lengviau išsigryninti idėjas, jas priderinti prie patvirtintos Švenčionių miesto vietos veiklos plėtros strategijos ir pateikti projektus. Pagrindinis mokymų tikslas – suteikti žinias ir gebėjimus, būtinus paruošti kokybišką projektinį pasiūlymą.

Į mokymus susirinko Švenčionių mieste veikiančių nevyriausybinių organizacijų, viešųjų įstaigų, kai kurių mokymo įstaigų atstovai, verslininkai, įdomių idėjų turintys Švenčionių miesto gyventojai.

Projektinėms paraiškoms teikti numatomi trys kvietimai, kurie glaudžiai susiję su pagrindiniu tikslu skatinti verslo plėtrą ir didinti gyventojų įdarbinimo galimybes Švenčionių mieste. Išsikeltas uždavinys didinti naujų verslo subjektų skaičių ir veikiančių verslų konkurencingumą Švenčionių mieste.

Išsikeltas ir gana ambicingas siekis iki 2022 m. sumažinti registruotų bedarbių ir darbingo amžiaus gyventojų santykį iki 5,5 proc. (kai 20015 m. buvo – 6,9 proc.). Numatoma, kad iki 2022 m. Švenčionių mieste bus įsteigta ir 5 naujos mažosios verslo įmonės. Numatyta, kad iki 2022 m. projektų veiklose sudalyvaus 110 asmenų, socialiniai partneriai ar NVO visiškai ar iš dalies įgyvendins 20 projektų, projektų dalyviai sukurs 20 naujų verslų (bus įkurta įmonė ar pradėtas savarankiškas darbas).

Mokymuose dalyvavusios Švenčionių r. vietos veiklos grupės „Švenčionių partnerystė“ pirmininkė Birutė Borovikienė ir Švenčionių miesto vietos veiklos grupės pirmininkė Violeta Čepukova pasidalino savo idėjomis ir būsimiems projektų pareiškėjams pažadėjo konsultacijas ir pagalbą.

Pirmuosius mokymus vedęs lektorius Žydrūnas Šipka pirmiausia pakvietė dalyvius prisistatyti, išsakyti savo sumanymus, o mokymų metu akcentavo ir praktiniais pavyzdžiais pagrindė svarbiausius dalykus. Vienas iš tokių, kad pareiškėjai – subjektai, veikiantys Švenčionių mieste ne trumpiau kaip 2 metus arba šiame mieste savo veiklai turintys nekilnojamojo turto. Na, o projektų dalyviai - „žali“: bedarbiai, nedalyvaujantys darbo biržos priemonėse ar kituose projektuose, vaiko priežiūros atostogose esančios mamos, kurioms dalyvavimas projektų veiklose padėtų neprarasti darbo įgūdžių ar paskatintų persikvalifikuoti, socialinę atskirtį patiriantys asmenys ir pan. Ši žinia buvo ypač aktuali Švenčionyse veikiančiam Veiklių mamų klubui, kuris kaip pareiškėjas negali būti, nes dar yra per jaunas, tačiau puikiai tiktų kaip projekto dalyvis arba partneris. Beje, partneriais gali būti ir bet kur Švenčionių rajone registruoti juridiniai vienetai. Tokių būsimos partnerystės minčių turi ir mokymuose dalyvavusios Švenčionių profesinio rengimo centro atstovės, turinčios nemažą projektinės veiklos patirtį, dirbančios su jaunimu.

Mokymuose dalyvavusi Kristina, neseniai į gimtuosius Švenčionis grįžusi iš užsienio, dalyvaudama mokymuose taip pat žvalgosi tinkamos sau ir širdžiai mielos veiklos bei tikisi projekto pagalba susikurti pagrindus savo verslo pradžiai.

Žydrūnas Šipka pabrėžė ir tai, kad kuo didesnis numatomas pačių projekto teikėjų prisidėjimas, tuo didesnis bus ir vertinimo balas. O prisidėti galima ir nekilnojamuoju turtu, savanorišku darbu. Be to, balų bus pridedama ir už elektroninės prekybos skatinimą.

Lektorius susirinkusius trumpai supažindino ir su socialinio verslo sąvoka, nes socialinis verslas pirmiausia glaudžiai siejasi su bendruomeniškumu. Šio verslo teikiamos paslaugos labai reikalingos vietos bendruomenei, be to, dalis uždirbtų pajamų iš šio verslo skiriama bendruomenės poreikiams. Ž.Šipka be visiems geriausiai žinomo socialinio verslo pavyzdžio kavinės „Mano guru“ Vilniuje, kuris įdarbina iš įkalinimo įstaigų ar iš priklausomybių gydymo centrų grįžusius žmones, pateikė ir kitų iš mažesnių bendruomenių. Pavyzdžiui, viena bendruomenė augina vaistažoles, jas perdirba, pakuoja, parduoda, o dalį uždirbtų lėšų skiria bendruomenės poreikiams tenkinti. Kita – kepa ir parduoda bandeles, o turima įranga, kai ji laisva, bendruomenės nariai taip pat gali pasinaudoti ir išsikepti patys sau įvairių kepinių. Dar vienas pavyzdys susijęs su pastaruoju metu populiarėjančiu miestiečių noru išsiauginti savo ekologiškų daržovių. Jiems į pagalbą ateina vieniši kaimo gyventojai, kurie skiria žemės lopinėlį norinčiam išsiauginti savo daržovių, o už tai gauna žmogiškąjį bendravimą ir socialinės atskirties sumažėjimą.

Taigi įvairių puikių pavyzdžių gausu daugelyje bendruomenių, įdomių sumanymų turi ir švenčioniškiai. Belieka sudalyvauti ir šią savaitę VVG patalpose vykstančiuose mokymuose bei suskubti teikti projektus – iki birželio 5 d. Švenčionių r. VVG „Švenčionių partnerystė“ pirmininkei Birutei Borovikienei.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis