Mes turime 268 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1246
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11433
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87463
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Skorpionas“ nusikando uodegą. „Svirka“ keleivius veža toliau

2017 m. gegužės 20 d., šeštadienis Nr.36 (1665)

Nesugebėjusi tinkamai parengti viešojo pirkimo sąlygų, savivaldybė įvarė pati save į kampą. Nelikus kitos išeities, keleivių vežimo konkursą nutraukė, atmetusi abiejų konkurso dalyvių pasiūlymus. Žlugus jau antram konkursui, „Svirka“ keleivius veža toliau. Ta pati „Svirka“, kurios autobusus rajono valdžia bandė išstumti iš rajono kelių ir turbūt net iš savo minčių. Valdininkai įvairiausiais būdais bandė atsikratyti vietinės įmonės – apie tai tuo metu buvo daug rašyta. Savivaldybė teismams ištaškė tūkstančius eurų mokesčių mokėtojų pinigų, bet visų instancijų teismų verdiktas buvo „Svirkos“ naudai. Jos naudai iš savivaldybės priteista ir apie 10 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų. Kiek savivaldybė sumokėjo savo advokatams, žino tik jie. Galbūt būtų žinoję daugiau ir gyventojai, jeigu Antikorupcijos komisijos pirmininku būtų tapęs opozicijos kelis kartus teiktas Vytautas Bulka, bet meras su savo dauguma piestu stojo ir nepatvirtino, tuo trukdydami efektyvesniam opozicijos darbui.

Vykdydama keleivių vežimo konkursą (vadinkime jį taip – paprasčiau) pirmą kartą, savivaldybė pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą, dėl ko konkursas buvo panaikintas. Teko organizuoti naują konkursą. Šįkart jau viešą ir skaidrų, internete. Konkurse buvo du dalyviai – UAB „Svirka“ ir jungtinę veiklą registravę vilniečiai. Savivaldybė skelbėsi perkanti keleivių vežimo paslaugas už 4,5 mln. Eur, kas su jos sukurtomis sąlygomis ir reikalavimais, pasak specialistų, visiškai nerealu.

„Valdininkams reikia nusileisti į realybę. Negali nauji „Mersedesai“ važinėti duobėtais rajono žvyrkeliais, niekur taip nėra“, - sakė UAB „Svirka“ vadovas Vytautas Bulka. - O valdantieji įsisvajojo, kad čia bus kaip Vilniuje.

UAB „Svirka“ pasiūlyta viso pirkimo kaina buvo 9, 2 mln. Eur. Vadovo teigimu, net ši kaina buvo vos vos padengianti sąnaudas. Kito tiekėjo buvo gerokai mažesnė – 6,3 mln. Eur. V.Bulka sako, kad pagal savivaldybės sukurtas sąlygas tai buvo nepagrįstai maža kaina.

- Matyt, kitas dalyvis atsisakė dar labiau mažinti kainą – juk jie irgi turi galvas, o ne kopūstus, supranta, kad po to reikės dirbti, - svarstė V.Bulka.

Savivaldybei nebeliko nieko kito, kaip nutraukti pirkimą. Tai ir buvo padaryta – atmesti abiejų tiekėjų pasiūlymai dėl per didelės kainos. Tai buvo padaryta po 2,5 mėnesio, o galima buvo po 2 savaičių. Belieka spėlioti, kam reikėjo taip vilkinti.

- Šis atvejis dar kartą parodo, kokia yra savivaldybės ekonomistų ir teisininkų kompetencija, tiksliau – visiškas jos nebuvimas. Nesugeba net normalių viešojo konkurso sąlygų parengti,- piktinosi Vytautas Bulka.

Kol valdininkai mokosi organizuoti viešuosius pirkimus, keleivių vežimą vykdo „Svirka“, kurios sutartis galioja iki 2018 metų vidurio.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis