Mes turime 165 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2372
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5095
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:57383
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gimtojo kaimo trauka stipri ir tradicijos gyvos

2017 m. gegužės 27 d., šeštadienis Nr.38 (1667)

Berniūnų kaimo bendruomenė „Mojus“ gaivina senąsias gegužinių tradicijas

Berniūnų kaimo bendruomenė „Mojus“, kurios pirmininkė Ona Raguckienė, jau kelinti metai iš eilės organizuoja kaime šventę „Senovinės Berniūnų kaimo gegužinės“. Gegužinės nuo seno siejamos su gegužės mėnesį kaimuose vykusiomis pamaldomis Švč. Mergelei Marijai. Tuo pačiu tai būdavę ir kaimo žmonių suėjimai draugėn. Paprastai gegužinės pamaldos visą mėnesį kas vakarą vykdavo toje pačioje troboje prie šventiškai papuošto altorėlio. Po gegužinių pamaldų namo dar nesiskubindavo, pasišnekučiuodavo, o savaitgalį jaunimas ir šokius kieme susiruošdavo. Oras gegužę juk pavasariškas – traukia ilgiau lauke pabūti. Taip ir pasilinksminimams su šokiais gamtoje gegužinių vardas prigijo.

Berniūnų bendruomenės pirmininkė O.Raguckienė nuo pat pirmųjų bendruomenės gyvavimo dienų šias senoviškas tradicijas norėjo atgaivinti, surinkti ir išsaugoti kiek galima daugiau medžiagos apie tai.

Štai ir šiemet Berniūnuose O.Raguckienės iniciatyva vėl buvo surengta gegužinių šventė. Kultūros projektą, skatinantį tautinių mažumų kultūrų plėtotę, dalinai finansavo Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Į šventę atvyko nemažai Berniūnų kaimo gyventojų, nors dauguma jau gyvena kitur, tautinių mažumų atstovų, paveldo puoselėtojų, tautinių mažumų atstovų, muzikantų, dainininkų, šokėjų, pasakorių.

Projekto tikslas: atgaivinti senovinių gegužinių tradicijas Berniūnų kaime ir supažindinti Švenčionių rajono tautines mažumas su gilias tradicijas turinčiu kultūriniu Rytų Lietuvos kaimo palikimu bei pristatyti tautinių mažumų kultūrines tradicijas vietos žmonėms įgyvendintas pilnai pagal projekte numatytas ir suplanuotas veiklas.

Šventė, kaip ir pridera, prasidėjo gegužinėmis pamaldomis namuose prie altorėlio. Buvo prisimintos ir senosios šio kaimo maldos bei giesmės, kurios daugumai išspaudė ašarą, nes priminė praėjusius laikus, amžinybėn jau iškeliavusius žmones.

Vėliau Veikučių šeimos namų kieme vyko linksma kaimo vakaronė, kurioje dalyvavo ne tik Berniūnų kaimo muzikantai, bet ir savo šokius bei dainas pristatė tautinių mažumų bendruomenių atstovai. Ypač pradžiugino jaunasis armonikierius Deividas iš Utenos, kurio senelių kaimas – Berniūnai. Vaikinukas sugrojo tiek smagių kūrinių, kad kojos svečiams pačios kilnojosi. O jau šokėjų po pievą kiek sukosi, tai sunku ir apsakyti. Palinksmino ir pasakorius Algirdas, tarmiškai priraitęs visokiausių istorijų.

Kulinarinis paveldas pristatytas prie vaišių stalo, kur kiekvienas svečias galėjo paragauti įvairiausių patiekalų, pasidalinti patikusiais receptais.

O kai ėmė dalintis prisiminimais berniūniškiai, kurie dabar gyvena kitur Lietuvoje ir užsienyje, tai ir juoko iki ašarų netrūko. Pokštų popietė „Gyvi kaimo nutikimai“, kurioje skambėjo linksmos istorijos ir nutikimai, natūraliai peraugo ir į šeimų genealoginių medžių nagrinėjimą. Jaukiai nuteikė ir Veikučių kieme atkastas akmeninis prosenelių grįstas takelio fragmentas. Takelis per laiką storai velėna buvo apaugęs, bet prisiminimai apie jo buvimą neišblėso, tai po truputį darbščių rankų dėka jis ir vėl išniro į dienos šviesą. Labai gražu, kai dabartinis jaunimas nori atgaivinti, prikelti ir išsaugoti tai, ką su meile kūrė jų seneliai, proseneliais ar proproseneliai...

Daug susidomėjimo sulaukė ir rankdarbių paroda: rištinės ir austinės juostos, siuvinėjimai, audimai, vėliniai, keramikos, popieriaus darbeliai.

Šventės organizatorius: Berniūnų kaimo bendruomenė, rėmėjai: kaimo turizmo sodybos „Elenutės namai“ ir „Prie Žeimenos“.

Šventei besibaigiant Berniūnų bendruomenės pirmininkė O.Raguckienė padėkojo visiems dalyviams ir tiems, kurie daugiausia prisidėjo prie šventės organizavimo. Neskubėjo dar skirstytis šventės dalyviai, planavo ateinančius susitikimus, bendruomenės darbus. Nors dauguma berniūniškų čia atvyksta tik savaitgaliais ar per atostogas, bet gimtojo kaimo trauka stipri ir tradicijos gyvos.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis