Mes turime 251 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:377
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3100
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:55388
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mokykla naktį... mielesnė, įdomesnė ir šiek tiek mistiška

2017 m. gegužės 27 d., šeštadienis Nr.38 (1667)

Remiantis geriausiais užsienio šalių pavyzdžiais, Lietuvoje daug kur organizuojamos „Muziejų naktys“. Muziejus ir taip paslapčių pilna vieta, o jeigu dar naktį... Tokie renginiai muziejuose populiarūs, sutraukia nemažai lankytojų. Susipažįstama ne tik su muziejų eksponatais, bet organizuojamos ir įvairiausios veiklos, edukacijos.

Švenčionėlių progimnazijos direktorės pavaduotoja Nijolė Kapačinskienė, kuruojanti ir mokyklos muziejų, šiemet nusprendė taip pat įsijungti į „Muziejų naktis 2017“ renginių ciklą. Juolab, kad tokiam dalykui buvo labai entuziastingai nusiteikę ir mokiniai. Vos tik pasidalino informacija, N.Kapačinskienė sulaukė ir nemažo susidomėjimo iš kolegų. Pageidavimą prisijungti prie renginio išreiškė Adutiškio vidurinė mokykla, Švenčionėlių Mindaugo, Pabradės „Ryto“, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos.

Ir su džiaugsmu susirinko visi šiltą penktadienio vakarą Švenčionėlių progimnazijoje, kur pasitikti buvo su duona ir druska, kaip patys brangiausi svečiai. O naminės duonos ir pyragų šeimininkai pasirūpino išvakarėse prisikepti pamokėlėse Reškutėnų amatų centre. Didžiuliai krosnyje kepti pyragai vėliau neužsigulėjo ant stalų, gerai panaktinėjus ir praalkus puikiai tiko su arbata ar kava.

Šventę pradėjo Švenčionėlių progimnazijos direktorė Rita Gasparevičienė. Šoko liaudiškų šokių kolektyvas „Lašas“ (vadovė Jekaterina Matulevičienė). Jie kaip tik buvo neseniai grįžę iš Latvijos, kur gegužės 13 d. dalyvavo tarptautiniame šokių festivalyje - konkurse „Baltic Amber Jūrmala 2017“. Konkurse specialistai vertino pasirodymų atlikimo techniką, šokio idėją, estetinį pateikimą, originalumą. Kiekvienoje amžiaus grupėje buvo išrinkti I, II ir III vietos laimėtojai. Švenčionėlių progimnazijai šiame tarptautiniame festivalyje-konkurse atstovavo dvi šokių kolektyvo ,,Lašas“ grupės: jaunučių ir jaunių. Jaunesnieji ir vyresnieji kolektyvo šokėjai buvo puikiai įvertinti: jaunučių šokėjų grupei komisijos vertinimu skirtos 1-oji ir 2-oji vietos, o jaunių šokėjų grupė pelnė pagrindinį festivalio apdovanojimą - „Grand Prix“. „Toks įvertinimas progimnazijos šokėjams, juos lydėjusiems tėveliams, kurių parama ir lėmė tokią išvyką, ir man suteikė daug džiugesio“ – sakė J.Matulevičienė. Pakylėti atrodė ir šokėjai, kurie atliko tobulai surepetuotus šokius, o paskui vadovės paskatinti įtraukė į šokio sūkurį ir svečius, pamokė liaudies šokio žingsnelių ir judesių.

Dainos studija „Melodija“ (vadovė Agnė Šalnienė) padainavo skambių lietuviškų dainų, kai kurias iš jų dainavo visi kartu. Ingos Šimkavičienės – Kukulskienės suburtas teatriukas parodė trumpą „Auksaplaukės“ inscenizaciją, jaunosios kanklininkės pagrojo keletą kūrinėlių.

Saulė leidosi, mokyklą palengva ėmė gaubti vakaro sutemos – laikas keliauti į muziejų, kuris apdovanotas Švietimo ir mokslo ministerijos I laipsnio diplomu. Įdomu buvo apžiūrinėti jo eksponatus skambant kanklių muzikai ir klausantis vadovės pasakojimų. Po arbatos pertraukėlės dalyviai išsiskirstė po klases, kur vyko įvairios kūrybinės pamokėlės: mezgimo, nėrimo vąšeliu, odos dirbinių, lėlių gamybos, dailės ir kt. Dalyviai buvo nusiteikę entuziastingai, kiekvienas rado sau įdomų užsiėmimą, sužinojo kažką naujo.

Laikas lėkė žaibo greičiu. Aptarus veiklas, prisifotografavus muziejuje, pavakarieniavus (o gal labiau tiktų naktipiečių pavadinimas) dar laukė orientacinis-kūrybinis žaidimas „Muziejaus gyventojų – eksponatų – paslaptingos istorijos“ visose progimnazijos erdvėse, istorijų sekimas, rezultatų paskelbimas ir aptarimas, istorinio filmo peržiūra ir aptarimas. O vainikavo viską bendras visų dalyvių kūrybinis darbas „Muziejų naktis 2017“.

Išsiskirstė visi jau ėmus švisti, kupini džiaugsmo, emocijų. Nebuvo tą naktį Švenčionėlių progimnazijoje ir muziejuje nė vieno surūgusio, paniurusio ar įsikniaubusio į mobilųjį telefoną. Juk mokykla naktį, matyt, daug įdomesnė, o laikas buvo praleistas ne tik smagiai, bet ir prasmingai.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis