Mes turime 314 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5706
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19566
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91923
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savivaldybė toliau „žaidžia“ apklausų imitacijas?

2017 m. birželio 3 d., šeštadienis Nr.40(1669)

Stambius šalies veikėjus drebinantys ir per vieną dieną iš perspektyviausių politikų paverčiantys įtariamaisiais procesai mūsų rajono vis dar nepasiekė. Todėl valdininkai čia ciniškai įžūliai žaidžia ne kokį ten pokerį, o viešųjų pirkimų žaidimus. Paskelbia konkursą, o dar geriau – apklausą, į kurią kviečiasi ką nori ir laimėtoju pasirenka ką nori. Tinkamą. Čia negali atsirasti „ne tas“, iš kurio naudos, kaip sakoma, kaip iš ožio pieno. O to „pieno“ oi kaip reikia! Tai skolos gerklę veržia, tai geriau gyventi, mano, nusipelnę. Nesvarbu, kad svetimas šūkis, svarbu tinkamai prisitaikyti. Du dešimtmečiai savo valandos laukimo juk ne vieną nustekeno.

Pasisekė, kad centrinė valdžia landą paliko. Prezidentė vetavo, bet Seimas atmetė Veto ir kažkaip labai vieningai palaimino savivaldybių vidinius sandorius, kuriuose labiausiai tarpsta korupcija.

Vis dėlto dalį darbų ir paslaugų tenka pirkti konkurso būdu. Bet nieko, svarbu drąsa. Drąsos reikia todėl, kad karjera gali baigtis nepatogiame suole. Panašu, kad drąsos nestinga. O mechanizmas paprastas: paskelbi konkursą, o jeigu laimi „ne tas“, nutrauki konkursą. Iki šios srities kol kas net teisėsaugos rankos nepriėjo. Gal per smulku, o gal pasitikėjimas savivalda kažkur šmėžuoja...

Susidaro įspūdis, kad mūsų rajone valdžia konkursus skelbia tam, kad juos nutrauktų. Nuo kadencijos pradžios nesugeba įvykdyti konkurso keleivių vežėjui parinkti. Vieną konkursą teko nutraukti, nes pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą. Antrą konkursą patys nutraukė, maksimaliai ilgai vilkinę laiką. Konkurse dalyvavusios UAB „Svirka“ vadovas Vytautas Bulka spėja, kad galėjo kažkas ne taip pakrypti. Konkurse dalyvavo tik du tiekėjai – UAB „Svirka“ ir dvi įmonės pagal jungtinę veiklą kaip vienas dalyvis. Prieš metus jau besirengęs įsikurti mūsų rajone „Meteorit turas“ su Švenčionių valdžia daugiau nepanoro turėti reikalų. Šįkart A.Čenkaus vadovaujama savivaldybės viešųjų pirkimų komisija paskelbė nutraukianti konkursą dėl per aukštos pasiūlytos dalyvių kainos. Tai – oficiali priežastis. Tuo tarpu tikroji turbūt slypi „už kadro“. Pagal dabartinės rajono valdžios „braižą“ nesunku nuspėti, kad bus siekiama pirkimo derybų būdu, o čia jau visos kortos – pirkėjo, savivaldybės klerkų, rankose. Tik šitaip gali laimėti tas, kurio reikia. Didžiulės vertės – kelių milijonų – sandorį rajono valdžios klika greičiausiai vėl bandys įvykdyti slaptai, t. y., apklausos būdu.

Analogiška istorija su kitu pirkimu – stambiagabaričių atliekų surinkimo ir tvarkymo. Konkurse buvo 4 dalyviai. Pasak tarybos nario Vytauto Bulkos, visi dalyviai rimti, sėkmingai dirbantys atliekų tvarkymo versle. „Kodėl netiko? Galimai priežastis tradicinė – jie „ne tie“, - svarsto V.Bulka. - Kiek man žinoma, dabar atliekas tvarkanti Grigonio įmonė veža už 2 eurus už kilometrą, kai tuo tarpu kitos įmonės šalyje veža perpus pigiau. Nežinau, kodėl ši įmonė net nedalyvavo konkurse, bet kas galėtų paneigti, kad konkursas buvo nutrauktas siekiant tempti laiką?“

Atmesti pasiūlymai:

UAB „Eko balt“; nepatikslino netikslių duomenų apie savo kvalifikaciją, pasiūlymo kaina - 23.958,00 EUR

UAB „Ecoservice“; per didelė, perkančiajai organizacijai nepriimtina, kaina - 17.053,74 EUR

UAB „Ekobazė“; per didelė, perkančiajai organizacijai nepriimtina, kaina - 12.850,20 EUR

Uždaroji akcinė bendrovė „Žalvaris“; per didelė, perkančiajai organizacijai nepriimtina, kaina - 43.560,00 EUR.

Ir 43 tūkst. nepriimtina kaina, ir 12 tūkst. nepriimtina, kai nori „mesti kortas iš naujo, gal ir 1 euras gali būti nepriimtina? O kokia gi dabartinė? Šito net tarybos opozicija, deja, nežino, nors jie tokie pat rinkėjų atstovai, kaip ir valdantieji, ir nuo jų paslapčių neturėtų būti.

Prie autobusų stoties nuomos konkurso jau net grįžti nepatogu, bet, kaip sakoma, kol teisingumas neįvykdytas, tenka apie tai kalbėti. Daugiau kaip prieš metus gal dar iš nepatyrimo konkursą vykdę valdininkai ėmė ir paskelbė laimėtoju UAB „Svirka“, kuri pasiūlė dvigubai didesnę kainą, negu kiti dalyviai. Konkursas laimėtas, o sutarties valdininkai nepasirašo. Rajono valdžiai ar galvai, kaip ten bepavadintume, turbūt visai galva susisuko. Nušiurusios stoties su duobėta aikšte nuomai, kaip kokiai strateginės reikšmės įmonei, pareikalavo tarybos pritarimo. Taryba, valdančioji dauguma, žinoma, ėmė ir nepritarė. Be jokių motyvų. Čia reikėtų dėti daugtaškį, nes niekas, būdamas sveiko proto, nesiima prognozuoti – kas toliau. Užtat atsirado neregėtas precedentas – nuo šiol visiems smulkiems pirkimams reiktų taikyti vienodus reikalavimus – reikalauti tarybos pritarimo.

Šio „strateginio objekto“ nuomos metinė kaina – apie 6 tūkst. Eur. 6 tūkst. Eur vertės sutarties sudarymui administracijos direktorius A. Šarėjus nusprendė prašyti tarybos pritarimo. O štai 66 tūkst. Eur sandoriui nei tarybos pritarimo reikia, nei žinoti tarybai reikia. 63 tūkst. Eur už tuščias ambicijas ir neprofesionalumą tėkšt – ir nėra! Teisinėms paslaugoms, nors savivaldybė turi Juridinį skyrių. Anot mero, „mums viskas gerai sekasi“.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis