Mes turime 367 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2192
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18393
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94423
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šviečia dieną, šviečia naktį – nepailstantys LED šviestuvai

2017 m. birželio 7 d., trečiadienis Nr.41 (1670)

Balandžio 27 d. vykusiame tarybos posėdyje valdančiosios koalicijos balsų dauguma buvo pritarta viešojo ir privataus subjektų partnerystės projekto „Švenčionių, Švenčionėlių, Pabradės miestų gatvių apšvietimo renovacija“ tikslingumui. Paprastai sakant, savivaldybė nusprendė patikėti privačiai įmonei visų trijų miestų gatvių apšvietimą. Ta įmonė pakeičia gatvių apšvietimo lempas moderniomis, taupiomis ir žymiai geriau šviečiančiomis LED lempomis ir 20 metų gauna iš savivaldybės užmokestį už gatvių apšvietimą. Galima sakyti, nusigriebia grietinėlę. O kaimų apšvietimas – kaip sau nori. Jiems lyg ir žadama atiduoti senas lempas iš miestų gatvių šviestuvų. Ir tai viskas. Miestuose apšvietimas pagerėtų, lempos negestų net dieną, tik priblėstų. Gal ir neblogai, nors, pavyzdžiui, tarybos narys Vytautas Bulka nuogąstavo, kad per dvidešimt metų gali net ištisos miestų dalys tapti dykromis, o šviesti vis tiek reikėtų. Žmogaus nė vieno, o lempos net pleška. Nes taip numatyta sutartyje, nes privati įmonė turi gauti žadėtą uždarbį. Regionų gaivinimas lyg ir buvo valdžios prioritetas, bet kol kas jie taip sparčiai tuštėja, kad jau yra parduodamų tuščių daugiabučių po 40 butų.

Projekto tikslas kilnus - gerinti gatvių apšvietimo paslaugos kokybę Švenčionių, Švenčionėlių, Pabradės miestuose. Aišku, gaila, kad diskriminuojami kaimai, bet nors daliai rajono būtų smagu.

Numatomas partnerystės sutarties laikotarpis – 20 metų. Privačiam subjektui perduodama veikla - gatvių apšvietimo viešosios paslaugos Švenčionių, Švenčionėlių, Pabradės miestuose teikimas, gatvių apšvietimo infrastruktūros, esančios Švenčionių, Švenčionėlių, Pabradės miestuose, atnaujinimas, remontas, valdymas, naudojimas, priežiūra.

Planuojami didžiausi Švenčionių rajono savivaldybės turtiniai įsipareigojimai 2 mln. 692 tūkst. Eur. Tokia kaina ne vieną tarybos narį privertė krūptelėti.Už apšvietimo gerinimą pasisako visi, bet ne tokia kaina. Be abejo, prieš tokią kainą pasisakė ir K.Trapikas, kuris mano, kad tai jam kainavo postą. K.Trapikas buvo parengęs analogišką projektą tik triskart mažesne kaina. Tokį, kaip Lazdijų rajone, kuris neabejotinai atneš savivaldybei naudą, o ne taps našta.

Mūsų inf.

 

 

Lazdijų rajono savivaldybė - pirmoji Lietuvoje, kurioje bus atnaujinta visa rajono gatvių apšvietimo sistema

Lazdijų rajone netrukus bus pradėtas keisti visas gatvių apšvietimas, vietoj senų įrengiant naujus LED šviestuvus. Lazdijų rajono savivaldybė – pirmoji Lietuvoje, kurioje bus atnaujinta visa gatvių apšvietimo sistema. Paskaičiuota, kad tai leis savivaldybei sutaupyti 60 proc. lėšų, išleidžiamų elektros energijai gatvėms apšviesti.

„Tokį sprendimą, kuris buvo priimtas nuodugniai išanalizavus specialistų skaičiavimus bei rekomendacijas, lėmė ne tik noras taupyti lėšas bei energiją, bet ir siekis teikti gyventojams kokybišką paslaugą bei užtikrinti jų saugumą, didinti rajono patrauklumą“, - sakė Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis.

Pakeitus šviestuvus apšvietimo kokybė pagerės, nes senieji šviestuvai dažnai perdegdavo, o jų keitimas reikalavo ne tik sąnaudų, bet ir laiko. Be to, pakeitus šviestuvus, visus metus bus apšviečiamos ne tik miestų, bet ir kaimų gatvės.

Iki šiol, taupant lėšas, vasaros metu kaimo vietovėse gatvių apšvietimas buvo išjungiamas. Įdiegus naujas technologijas to daryti nereikės: naudojant LED šviestuvus apšvietimas bus gerokai pigesnis, be to, galima reguliuoti apšvietimo intensyvumą.

Iki šių metų rugsėjo bus pakeisti visi Lazdijų rajone esantys nusidėvėję šviestuvai – jų yra apie 2 tūkstančiai – ir įdiegtas apšvietimo valdymas.

Nauji LED šviestuvai per visą tarnavimo laiką sutaupys apie 7 tūks. MWh energijos. Šiuo metu rajono savivaldybė elektros energijai gatvėms apšviesti ir nusidėvėjusių šviestuvų priežiūrai išleidžia apie 120 tūkst. eurų per metus. Modernizavus apšvietimo sistemą išlaidos turėtų sumažėti daugiau nei perpus.

Gatvių apšvietimo sistemą Lazdijų rajone modernizuos bendrovė Energijos sprendimų centras. Sutartis su ja pasirašyta 10 metų. Bendra sutartyje numatyta suma visam šiam laikotarpiui – 935 tūkst. eurų, tačiau savivaldybei savo lėšų nereikės investuoti.

Paslaugos teikėjas visus darbus atliks savo lėšomis, o savivaldybė sutarties galiojimo laikotarpiu su juo atsiskaitys iš gatvių apšvietimui sutaupytų lėšų.

„Lazdijų rajono savivaldybės administracija pasirinko pakankamai naują Lietuvoje modernizavimo būdą - ESCO modelį. Jis leidžia efektyviai taupyti energiją neinvestuojant biudžeto ar nuosavų lėšų, nes paslaugų tiekėjas investuodamas lėšas prisiima visą su projekto įgyvendinimu susijusią riziką bei užtikrina sklandų diegiamos įrangos veikimą“, - sakė Energijos sprendimų centro generalinis direktorius Donatas Černiauskas

Anot jo, kad projektas būtų sėkmingas, teikėjas renkasi patikimą apšvietimo įrangą bei profesionalius subrangovus. „Skaičiuojame, kad šis projektas Lazdijų rajono savivaldybei turėtų visiškai atsipirkti per 10 metų, o per likusį įrangos tarnavimo laiką leis sutaupyti apie 1,2 mln. eurų,“ – teigė D. Černiauskas.

Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis neabejoja apšvietimo sistemos nauda bei perspektyvomis. „Tai yra ne tik drąsus ir pažangus sprendimas, kuris buvo priimtas, įvertinus visapusę jo naudą“, - sakė A. Margelis.

 
Reklaminis skydelis