Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5951
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19811
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92168
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuvos šimtmečio atspindžiai būsimoje Menų dienoje Mielagėnuose

2017 m. birželio 21 d., trečiadienis Nr.45 (1674)

Mielagėnuose liepos 1 dieną organizuojama Menų diena

Artėja Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo data. Daug renginių jau šiemet, norint tėvynę mylinčių žmonių širdis paruošti šventės iškilmėms, yra skiriama šiai datai. Vyriausybė yra patvirtinusi keturmetę šventės renginių programą, sugalvojusi, jungiančiąsias idėjas ir priemonių planus. Pagrindinės idėjos – prisiminti valstybę atkūrusius žmones ir nutiesti tiltus tarp kartų, tarp Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių. Suprantame tuos, kurie nusprendė užsieniuose ieškoti geresnio gyvenimo, ieškome ryšių su jais, mylime ir ilgimės jų, bet programoje akivaizdžiai pasigendama padėkos tiems, kurie šiandien yra Lietuvos provincijoje, kurie 50, 70, daugiau ar mažiau metų kūrė ją, puošė savo darbais ir idėjomis, kuriems sunkiomis įtampos sąlygomis pragyventi metai, stresai, darbai nepalankiomis sveikatai sąlygomis, rūpinimaisis vaikais, tėvais ir aplinka atėmė sveikatą. O taip norisi nutiesti tiltus tarp sveikais save vadinančių ir sveikatą praradusių, kuriems susirinkti reikia kiek palankesnių, jų galioms pritaikytų sąlygų... Tiltų reikia ir tarp tų, kurie neturi pareigos prižiūrėti sergančių artimųjų ar kaimynų ir tų, kuriems tai pavesta, kuriems taip lėmė susiklosčiusi situacija... Supratimo reikia...

 

Tikintis praskaidrinti sveikatos paieškose paskendusių, jais besirūpinančių ir jiems padedančių, juos atjaučiančių kasdienybę, sudaryti sąlygas ir jų širdims pajusti artėjančios šventės gausmą, išgyventi pasiruošimo šurmulį Mielagėnuose liepos 1 dieną organizuojama Menų diena.Organizatoriai jau išsiuntė informacinius laiškus seniūnams, socialiniams darbuotojams, o dabar kreipiasi į šalia sveikatos problemų turinčių žmonių gyvenančius – nepatingėkite sukurti sąlygų neįgaliems, vyresnio amžiaus žmonėms, jų artimiesiems atvykti arba tiesiog atvežkite bendrai maldai liepos 1 d. 14 val. į Mielagėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčiojevyksiančias šv. Mišias už praradusius sveikatą ir jiems gyventi padedančius žmones, kurie savo gyvenimu ir darbais taip pat daug prisidėjo ir prisideda prie šimtametės Lietuvos istorijos kūrimo. Organizatoriai laukia svečių iš Ignalinos bei visų kitų Lietuvos rajonų. Gal bendra malda ne tik padės išgyventi šiandieną, bet ir atkreipti į problemas dėmesį tų, kurie šiandien valdžioje ir yra įsipareigoję atsakyti už mūsų gyvenimus naujajame Lietuvos šimtmetyje.

 

Po mišių savo knygą “Rytų Aukštaitijos keliuose sutiktieji” prisistatysiu aš,nes esu šventai įsitikinusi, kad kiekvieno atskiro žmogaus gyvenimas, veikla, gali keisti ir turtinti daugelio aplinkinių kasdienybę. Tiesiog pakalbėsime apie Ignalinos VB projektą “Rytų Lietuvos X faktoriai”, kurį parėmė LR Kultūros ministerija ir Taryba, kai kuriuos knygoje aprašytus 57 žmonių gyvenimus, Utenos regiono ypatingesnius renginius ir reiškinius. Tarp aprašytų ir Mielagėnų parapijos žmonėms puikiai pažįstamas garbusis klebonas, Ignalinos r. Garbės pilietis Marijonas Savickas, kuklus, intelektualus rezistencinės literatūros kolekcininkas Edmundas Černiauskas, vargonininkė Valentina Sinkevič, kiti Utenos apskrityje veikiantys paprasti žmonės nuosekliai išgyvenantys kiekvieną savo dieną ir ja puošiantys Lietuvą. Knygos pristatyme literatūriniu aspektu kalbės rašytoja Gintarė Adomaitytė. Savo mintimis, kaip iš kuklios Mielagėnų apylinkių kaimo mergaičiukės tapo iškilia Visagino savivaldybės Garbės piliete, įkūrusia ir jau 40 metų Visagino Č.Sasnausko menų mokyklai vadovaujančia direktore, dalinsis viena iš knygos herojų - Česlava Pimpienė. Jos marti - Lietuvoje savo muzikos pedagogės talentais išgarsėjusi dūkštietė, Visagino menų mokyklos pedagogė, daugeliu garbingų vardų vadinama, garsiojo Iljos Aksionovo ir daugybės kitų vokalo mokytoja, knygos herojė Vita Pimpienė renginį papuoš savo įstabiu balsu atliekamais kūriniais. Kiek labiau Mielagėnų apylinkių žmonėms pažįstama Valentina Sinkevič renginį žada padabinti savo kūrybos kūriniais ir muzikinius pasiekimus pademonstruoti jau su savo vadovaujamu meno kolektyvu. Aptardami knygą sužinosime ir kas ją sieja su plačiai žinomu vyrų choru “Varpas”, kodėl ji dėkinga vienam iš buvusių jo vadovų, kurio uošvija taip pat Mielagėnų apylinkėse.

 

Po knygos pristatymo koncertuos iškiliojo choro "Varpas" vyrai. Jei klimatinės sąlygos leis, knygos pristatymas, choro koncertas vyks estradėlėje lauke, kad ir tiems, kurie turi fizinę negalią būtų priimtinos dalyvavimo sąlygos. Jei lis, klebonas M.Savickas sutiko šią renginio dalį leisti vykdyti bažnyčioje. Už pirmosios dalies meninius dalykus atsakinga Dalia Savickaitė, programą remia LŪS Ignalinos rajono skyrius, viešbutis-restoranas “Žuvėdra”, UAB “Dagesta”, Valdo Gaidelio kaimo turizmo sodyba. Po pirmosios dalies visi pageidaujantys, maloniai sutikus Paliesiaus dvaro šeimininkams, galės nukeliauti į dvarą, pasižvalgyti po originaliai restauruotą kultūros objektą, paklausyti pasakojimų apie jį. Pageidaujantiems apsilankyti dvare reiktų neužmiršti, kad nuo Mielagėnų estradėlės iki dvaro dar gabaliukas kelio, tad reikia pasirūpinti transportu.

 

Po ekskursijos į dvarą visų su savo originaliomis vaišėmis lauks visos dienos renginio koordinatorė, pagrindinė organizatorė Ignalinos VB Mielagėnų bibliotekos vedėja Rimutė Misiūnienė su išmoninguoju kulinaru Romučiu Aginsku.Pastiprinę kūną materialiais malonumais dvasios turtinimo dalykų “Poezijos naktigonėje” imsis rašantys eiles. Kvietimai poetams taip pat išsiuntinėti plačiai po Lietuvą, daug plunksnos brolių ir sesių žada sukviesti tarmiškai eiles rašantis Gaudentas Kurila. “Poezijos naktigonė” prasidės jo nuotraukų parodos “Aukštaitijos portretai”, ką tik parvykusios iš Visagino, pristatymu. “Naktigonė”, kaip ir turėtų būti – poetinė improvizacija, kurios metu bus ir karštos arbatos, ir kaitrios laužo liepsnos, ir galybė emocijų, ir dar viena tąnakt pasodinta obelaitė pradės ruoštis nokinti vaisius… Poetinį šurmulį Mielagėnuose finansiškai remia G.Kurila, AB Imeda, Ignalinos vartotojų kooperatyvas, medžiotojų būrelis ,,Mielagėnai 1“, Rimantas ir Erika Gaideliai. Renginį garsina UAB Audiocomas, tvarką ir etiką prižiūri Mielagėnų seniūnija.

Organizatoriai tikisi seniūnijų vadovų socialinio jautrumo padedant į renginį atvykti garbaus amžiaus ir turintiems sveikatos problemų. Labai laukia tų, kurie šalia būna kiekvieną dieną, kurie gyvena kituose rajonuose ir seniūnijose, socialinėse įstaigose. Gražu būtų, kad dėmesio ir paramos sulauktų ir seniūnijose gyvenantys poetai – juk tai seniūnijų portretų kūrėjai, Lietuvos gyvenimo atspindžiai. Organizatoriai mano, kad dvasios jautrumo šventėje vietos bus ir kuriantiems, ir kūrusiems. Jei negalite dalyvauti renginyje visą dieną – atvykite pusdieniui, valandai, nes Menų diena “sukonstruota” taip, kad atėję į bet kurią jos dalį būsite lyg ir atskirame renginyje. Tikimės malonaus pasibuvimo.

Organizatorių vardu – Dalia Savickaitė

 
Reklaminis skydelis