Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5662
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19522
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91879
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kietakakčiai prabylinės rajoną, arba Dėl lauko „būdelės“ - iki Aukščiausiojo teismo!

2017 m. liepos 8 d., šeštadienis Nr.47 (1676)

Savivaldybės vadovai rajono biudžete pasiskyrė negirdėtą sumą – 63 000 eurų – teisinėms paslaugoms pirkti iš privačių teisininkų, nors savivaldybė turi visą juridinį skyrių. Tokiais metodais dirbant galima ir rajoną prašvilpti.

 

Geruoju neduosim mes nieko!?“

Tokiu šiek tiek perfrazuotu raudonųjų revoliucionierių himno principu, atrodo, vadovaujasi dabartinė savivaldybės vadovybė. Atrodo, visi jauni, ir iš kur tokia patirtis? Tik politrukai giedojo „Geruoju negausim mes nieko“, o dabartinė rajono valdžia visa esybe byloja - „Geruoju neduosim mes nieko“. Bet „bloguoju“, t. y., per teismą, atiduoda viską kaip priklauso. Ir tiems, kuriuos neteisėtai iš darbo išmetė, ir tiems, kam už atliktą darbą nenori mokėti.

Rajono valdžiai akis bado rajono keliais važinėjantys UAB „Svirka“ autobusai, kuriems važiuoti nuo pernai kovo 1-os savo raštu bandė uždrausti savivaldybės administracijos direktorius Andrius Šarėjus. Nieko neišdegė. Tada nusprendė nemokėti įmonei už atliktas paslaugas, nepaisant to, kad šioje įmonėje juk dirba rajono gyventojai. Neatsiskaityti su įmone, lygu palikti šiuos žmones be atlyginimų. Sotiems valdininkams tiek ir terūpi paprastas žmogus, jeigu tokiais būdais suvedinėja sąskaitas su ne jų kompanijos politiku – įmonės vadovu. Vėl prisiprašė teismo. Švenčionių rajono apylinkės teismas išdavė teismo įsakymą dėl savivaldybės pradelstos skolos UAB „Svirka“ už suteiktas paslaugas 38347,07 eurų. Valdininkai neskubėjo, tik paskutinę dieną sumokėjo skolą, nelaukdami, kol ji pateks pas antstolį.

Per tą laiką pribrendo dar viena pradelsta skola – 40 000 eurų. Ir vėl valdininkai geruoju nemoka – paruoštas dar vienas ieškinys.

Kiek gali būti įvertinta žala įmonei dėl to, kad taryba net nesvarsčiusi atmetė prašymą peržiūrėti paslaugų tarifą, kuris dėl valdininkų veiksmų naikinant maršrutus (sumažėjo 16 proc.) jau nepadengia net savikainos, kol kas neapskaičiuota. Kad teks sumokėti – jokių abejonių, tik laiko klausimas. Gal iki to laiko valdininkams įsigalios asmeninė atsakomybė už padarytą žalą?

 

Valymai“ I

„Minkštasis“ būdas atsikratyti tų, kurie dirbo, kaip dabar sakoma, „prie Vigelio“, - „šalių susitarimu“. Tiesa, iki tokio „susitarimo“ reikia padirbėti. Akis į akį. Mero darbotvarkėje tai vadinasi „Susitikimas su XX“. Po kelių tokių „susitikimų“ daugelis „susitaria“. Tokiu atveju išeitinių kaulyti nereikia arba dėl jų eiti į teismus. Lengvi pinigai, ir akyse šviesiau. Kadangi dar nedaug laiko praėjo, negaliu minėti šių žmonių pavardžių dėl keleto svarių priežasčių, bet, manau, skaitytojai patys nesunkiai supras. Tik pagalvokite, kas sėkmingai dirbo, savo darbą mylėjo, o prie naujos valdžios jo atsisakė. Oi, kiek tokių. Ir kaip sumažėjo rajone inteligentiškų žmonių.

Laikas visoje šalyje geras: ekonomika auga, mokesčių inspekcija rajono biudžetą renka be vargo, valdininkai nemato reikalo taupyti.

 

Valymai“ II

Ne su visais meras linkęs maloningai tartis, kai kuriuos nervingai meta iš karto, be priežasties. Ir nepasimoko – vienam teismas priteisia atlyginti žalą, kitą – vėl išmeta.

Su žemėmis tarybos posėdyje sumalęs ir neleidęs nė žodžio pasakyti Papildomo ugdymo centro direktoriui, meras Rimantas Klipčius jį atleido iš darbo. Teisme, suklupęs prieš Temidę, jai vienintelei prisipažino, kad buvo neteisus – byla baigėsi taikos sutartimi, išmokant atleistam iš darbo asmeniui solidžią išeitinę. Ne iš mero kišenės - iš rajono biudžeto. Ir, žinoma, – honoraras advokatui.

Lyg to negana. Dėl smulkmenų atleistas iš darbo Adutiškio seniūnas taip pat kreipėsi į teismą. Teismas pripažino, kad už menką pažeidimą bausmė neadekvati. Kiek šįkart kainuos mokesčių mokėtojams rajono valdžios kvailystės? Būtinai pranešime.

 

Tylėjimo „įžadai“

Net laimėjusiems teismus žmonėms kažkokiais būdais bandoma burnas užčiaupti. Žmogus laimėjo teismą prieš merą, bet, sako, teismo jam uždrausta kalbėti su spauda. Jūs galite patikėti? Ir aš sunkiai patikėjau, kol pavyko sužinoti, kur šuo pakastas. Pasirodo, teismo posėdis pavadintas neviešu. Kalbinti teisininkai nemato tam nė menkiausio pagrindo. Na, o teismo nutartyje įrašyta sąlyga, draudžianti apie tai pasisakyti spaudoje, net labiausiai patyrusių teisininkų nuomone, yra absurdiška. Jau vien todėl, kad ji naudinga ne tam, kas kreipėsi į teismą ir kurio reikalavimai buvo patenkinti, o atsakovui, merui.

Laimei, teismų sprendimai vieši. Galbūt paaiškės ir tai, kaip nukentėjusiam nuo mero žmogui buvo atimta žodžio laisvė Europos Sąjungos valstybėje, kuri garantuoja žodžio laisvę. Bet čia jau gali būti kita tema.

Už visas rajono valdžios berniukų išdaigas mokame mes, gerbiamieji mokesčių mokėtojai, nes asmeninė atsakomybė valdininkams vis dar netaikoma, tad vėjais eina rajono biudžeto lėšos.

 

Biudžetas, kaip ir popierius, viską iškenčia...

Rajono valdžia treti metai nesugeba įvykdyti keleivių vežėjo parinkimo konkurso taip, kad nepažeistų įstatymų. Visi bandymai iš įstatymų virves vyti baigiasi teismuose. Visas bylas savivaldybė pralaimėjo (apie jas esame rašę). Kaip žinia, teismai kainuoja. Vien UAB „Svirka“ naudai priteistų iš savivaldybės bylinėjimosi išlaidų suma apie 10 000 eurų. Savivaldybę atstovavusiems advokatams sumokėta kita tiek, o gal ir dar daugiau. Viskas – iš rajono biudžeto.

Žlugo dar vienas keleivių vežimo konkursas. Šįkart jį nutraukė pati savivaldybė. Vėl reikalai pasuko ne ta linkme – laimi ne tas“? UAB „Svirka“ vadovas Vytautas Bulka nusiteikęs ryžtingai: „Neleisiu daryti nė vieno pažeidimo. Pasak jo, ne todėl, kad veržiasi teikti paslaugas savivaldybei, o todėl, kad valdžia suprastu, jog ir jai galioja Lietuvos Respublikos įstatymai. „Kas dėl keleivių vežimo, tai tuoj neatsiras, kas imtųsi darbo šiame chaoso draskomame rajone, kur, beje, jau ir keliai neatlaiko kritikos. Visagino įmonių, pamačiusių, kas čia dedasi, jau neįviliosi, net girdėti nenori, - sako Vytautas Bulka. - Nebent melagingais pažadais ką nors nežinantį padėties prigautų“.

 

Stotis su lauko „būdele“ rajono valdžiai – strateginis objektas

Nes tik dėl labai reikšmingo objekto galima taip galvą dėti. Sena kaip pasaulis istorija, nuo jos savo trumpą viešpatavimą pradėjo dabartinė rajono valdžia. Švenčionių autobusų stoties konkursas, kurį laimėjo V.Bulkos vadovaujama įmonė „Svirka“. Ko tik nedarė valdininkai, kad tik pakenktų verslui, pirmiausia kenkdami rajonui – stotis visiškai apleista. Nesigilinsime į smulkmenas – viskas buvo aprašyta, o pabaiga tokia, kad nelieka net dirbtinių kliūčių pasirašyti sutartį ir perduoti stoties raktus V.Bulkai. Kad ir kaip dantimis bekalentų valdantieji. Po galutinio teismo sprendimo valdininkai dar atsirašė „Svirkai“, kad negali pasirašyti sutarties, nes teismo sprendimas gali būti skundžiamas kasacine tvarka Aukščiausiajam teismui. Gerai, kad ne pačiam Aukščiausiajam... Būtų dėl ko. Per pastaruosius metus, kai buvo perduota „Švenčionių švarai“, visiškai aptriušusios autobusų stoties su aikštele duobė ant duobės ir didžiausiu reliktu – lauko tualetu, už kuriuos Europos Sąjunga žada Lietuvą bausti. Kasacinio skundo terminas – birželio 23 d. – praėjo. Skundas nepateiktas. Sako „Meteorit turas jau nenori ne tik bylinėtis, bet ir nieko girdėti. Nepaisant to, savivaldybė raktų teisėtam valdytojui neduoda. Dar viena valdininkų susigalvota „taisyklė“ – kad negalima atiduoti į vienas rankas keleivių vežimo ir autobusų stoties – niekur nerašyta ir neatlaiko kritikos. Net didžiųjų miestų Vilniaus ir Kauno autobusų stotis administruoja būtent keleivių vežėjai, jau nekalbant apie mažesnes savivaldybes.

Po to, kai valdantieji tarybos nariai nepritarė stoties nuomos sutarties sudarymui su konkurso laimėtoju „Svirka“ (tai net ne tarybos kompetencijos klausimas), Vyriausybės atstovė Vilda Vaičiūnienė atsakyme į skundą šiuo klausimu be kita ko atsakė: „Pagal Civilinio Kodekso XLIX straipsnio, „Viešas konkursas“ 6.952 straipsnio 2 dalį, konkurso nugalėtojui tuo atveju, jeigu jam nesuteikiama specifinė teisė (teisės) turi būti atlyginti nuostoliai“.

Kiek dar valdžia iššvaistys rajono biudžeto lėšų už savo įnorius?

 

Tai – dar ne viskas. Skaitykite toliau: kaip rajono vadukai kumščiais tranko ir klimpsta į teismus.

 

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 




Švenčionių rajono neįleistas festivalis „Revolution“ kraustosi į kitą vietą, žada kreiptis į teismą

 

Ketvirtus metus vyksiantis elektroninės muzikos melomanus suburiantis festivalis „Revolution Festival 2017“ renginio vėliavą iškels jau ketvirtadienį.

Nors festivalis buvo planuotas Pakretuonės miške, tačiau dėl Švenčionių rajono savivaldybės neigiamo požiūrio į renginius likus 3 dienoms iki festivalio organizatoriams teko skelbti informaciją apie renginio perkėlimą į Varėnos Dainų slėnį.

„Nuo bendravimo su savivaldybe pradžios buvome užtikrinti, kad leidimas bus – pateikėme visus prašomus dokumentus ir didžiulį kiekį kitų dokumentų, patvirtinančių saugumo užtikrinimą renginio metu, civilinį renginio draudimą, užtikrinantį galimos žalos atlyginimą žmogaus sveikatai ir gamtai, priešgaisrinės saugos planą, sutartį su Žaliojo žiedo draugija, kurios nariai renginyje vestų paskaitas apie narkotikų žalą, aplinkinių gyvenviečių gyventojų parašus dėl pritarimo renginiui, sutarties projektą su UAB „Švenčionių švara“ dėl šiukšlių išvežimo ir teritorijos priežiūros. To pasekoje atskleidėme ir numatytą festivalio vietą.

Praėjusį penktadienį iš anksto neinformavus organizatorių (pareiškėjų: MB „Paletės baras“) Švenčionių miesto taryboje buvo uždrausta prekiauti alkoholiu renginio metu. Taryba iš anksto su informacija apie renginį ir pateiktus dokumentus supažindinta nebuvo. Šį sprendimą patvirtinančių dokumentų šiai dienai taip pat neturime.

Pastarųjų savaičių posėdžių atmosfera ir sprendimų priėmimo mechanizmai primena sovietmečiu galiojusią nomenklatūrinę teisę. Mūsų teisininkai mato aibę procedūrinių pažeidimų, nekompetentingų ir teisės aktams prieštaraujančių veiksmų, neteisėtų sprendimų, taikomų dvigubų standartų. Kolūkinio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Arūno Čenkaus kumščio trenkimo į stalą, nenoro girdėti kitų renginių komisijos ir miesto Tarybos narių nuomonių bei dokumentais argumentuotų organizatorių veiksmų pasekoje buvo padaryti grubūs pažeidimai svarstant leidimo renginiui ir prekybos alkoholiu licencijos išdavimą.

Savivaldybė kartu su miesto ir rajono meru Rimantu Klipčiumi bei administracijos direktoriaus pavaduotoju Arūnu Čenkumi priešaky, piktnaudžiaudami LR įstatymais vilkino renginio leidimo išdavimą, ignoravo mūsų bandymus su jais susisiekti, neteikė informacijos, viršydami savo įgaliojimus reikalavo papildomų raštų dėl jau pateiktų dokumentų, ėmėsi įvairių grasinimų. Dėl šių ir dar daugiau priežasčių, kurių šiuo metu negalime skelbti viešai, mūsų mūšis pasibaigė.

Mūšis, bet ne karas. Dėl piktybiškų savivaldybės darbuotojų veiksmų patyrėme didžiulius finansinius nuostolius. Siekdami išlaikyti skaidrumą visą įvykių eigą pateiksime viešai po festivalio. Iki šiol vaikščiojome savivaldybės koridoriais, po festivalio mūsų kelias, tikėtina, bus teisminis“, - feisbuke paskelbė festivalio rengėjai.

„Norime pasidžiaugti ir išreikšti didžiulę padėką Varėnos rajono savivaldybei bei kitoms rajono institucijoms už operatyvų bendradarbiavimą, supratingumą ir žmogišką bei pozityvų požiūrį į organizatorius.

Esame ypač dėkingi festivalio entuziastams už palaikymą, pasiūlymus prisidėti, visas pozityvias žinutes viešai ir asmeniškai bei tikėjimą organizatorių komandos pasiryžimu neįmanoma paversti įmanoma“, – padėką Varėnos rajono institucijoms ir renginio gerbėjams siunčia festivalio organizatoriai.

 

Iš „lrytas.lt“

2017-07-05

 
Reklaminis skydelis