Mes turime 403 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4212
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29342
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76668
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Netaisyklinga laikysena paauglystėje gali tapti kupra visam gyvenimui

2017 m. rugpjūčio 26 d., šeštadienis Nr.60(1689)

Gyvenimo būdas riečia vaikus į kuprą

 

Sėdėk tiesiai, nesikūprink! Daug kam šie žodžiai primena vaikystę.

Susmukęs sėdintis ar susikūprinęs stovintis paauglys – dešimtmečius nekinta vaizdelis, kaip ir dešimtmečius nekinta tėvų prašymas išsitiesti.

Vaikystėje, nuo trejų iki dešimties metų, vaikų laikysena nekelia problemų. Paauglystėje viskas tampa sudėtingiau. Dažnai girdime paauglius sakant, kad norėtų būti aukštesni, bet jie išsitiesia tik paraginti, lyg sėdėti ir stovėti tiesiai būtų grynas vargas.

Pasitaiko ir kitokių kraštutinumų. Kai kurie paaugliai laiko save per aukštais, todėl kūprinasi norėdami atrodyti mažesni ir būti mažiau pastebimi. Kūprinimasis ne tik prastai atrodo, bet ir kenkia nugarai. Viena nugaros ištiesti nebegalinti penkiasdešimtmetė prasitarė, kad į kuprelę susimetė būdama penkiolikos. Tuomet bręstančiai paauglei kūprinimasis padėdavo paslėpti, jos akimis, pernelyg  aukštą ūgį ir pernelyg iškilią krūtinę. Dabar ji neslėptų nei viena, nei kita, bet dėl žalingos laikysenos paauglystėje ji visą gyvenimą liko sukumpusi.

Dauguma paauglių ne tik netaisyklingai stovi. Jie daug laiko – 8 ar daugiau valandų – praleidžia susikūprinę prie kompiuterio, planšetės ar mobiliojo telefono, visai nekreipdami dėmesio į kūno padėtį. Šie ir daug kitų neigiamų veiksnių silpnina vaikų organizmo raumenis ir kaulus, kurie ypač svarbūs besiformuojančiai laikysenai. Netinkama mityba ir gyvenimo būdas, žalingi įpročiai, kaip antai kūprinimasis sėdint, kuprinės nešiojimas ant vieno peties, pernelyg mažas fizinis aktyvumas arba atvirkščiai – besaikis svarmenų kilnojimas sporto salėje. Dėl šių priežasčių lėčiau vystosi vaikų nugaros raumenys – geros laikysenos garantas. Netaisyklinga kūno laikysena – vienas labiausiai paplitusių vaikų sveikatos sutrikimų. Šiandienos statistika gana žiauri: netaisyklinga laikysena nustatoma iki 80 proc. nepilnamečių.

 

Padėtį gali įvertinti ir tėvai

Laikysena deformuojasi iš lėto, todėl privalu stebėti, kaip vaikas stovi ar sėdi, ir nedelsiant koreguoti, jei laikysena ydinga. Taigi senas geras pasakymas „sėdėk tiesiai, nesikūprink“ tebėra aktualus ir šiandien.

Jei vaiko laikysena nekoreguojama, ilgainiui išsivysto stuburo deformacijos, galinčios sukelti gyvybiškai svarbių organizmo sistemų – virškinimo, kraujotakos – nepakankamumą.  Dėl netaisyklingos laikysenos vaikui gali kilti nugaros, kojų, galvos skausmas.

Klaidinga manyti, kad netaisyklingos laikysenos problema išsispręs savaime. Anksti diagnozuota netaisyklinga kūno laikysena suteikia galimybę pasiekti geresnių rezultatų taisant padėtį. 

Vaiko laikysenos būklę pirmiausia gali įvertinti tėvai. Norint apžiūrėti vaiko stuburą ir įvertinti laikyseną, reikia jį nurengti iki pusės ir liepti basomis atsistoti ant lygaus paviršiaus. Laikysena vertinama vaiką apžiūrint iš visų pusių: priekio, nugaros ir šono.

Jei laikysena netaisyklinga, žiūrint iš nugaros, pastebima, kad pečiai yra ne viename lygyje, t. y. vienas aukščiau už kitą. Netaisyklingą laikyseną rodo ir menčių asimetrija.

Apžiūrint vaiką iš šono pastebima kuprelė taip pat reiškia, kad laikysena netaisyklinga, ir  reikėtų kreiptis į specialistą.

 

Padėtį taisyti galima iki 16 metų

Suprantama, kad geriausiai vaiko laikyseną gali įvertinti kineziterapeutas. Medicinos diagnostikos ir gydymo centrokineziterapeutė Justina Mačiūtė sako, kad pirmiausia laikysena įvertinama apžiūros metu, nustatomas simetriškumas, pakitimai.Diagnozavus netaisyklingą laikyseną, sudaroma individuali laikysenos koregavimo pratimų programa, vaikas mokomas juos atlikti taisyklingai. Išmokęs pratimus atlikti taisyklingai, vaikas gydomąją programą gali tęsti namuose prižiūrimas tėvų.

Pripažinta, kad vaiko taisyklingos laikysenos korekcijai tinka važiavimas dviračiu ir plaukimas. Kineziterapeutai ypač rekomenduoja pratimus vandenyje – vertikalioje vonioje arba  baseine.

Kineziterapijos pagalba, jei procedūros pradedamos laiku, vaiko laikyseną galima ištaisyti. Kuo mažiau deformuota vaiko laikysena, tuo trumpiau trunka gydymas. Rengiantis naujiems mokslo metams, be kitų sveikatos priežiūros specialistų, patartina profilaktiškai apsilankyti ir pas kineziterapeutą.

Netaisyklingą vaikų laikyseną galima koreguoti iki 16 metų. Vėliau kaulai suauga ir ką nors pakeisti tampa ypač sunku.

 

Pateikiame keletą labai paprastų ir naudos gerinant vaikų (ir suaugusiųjų!) laikyseną duodančių patarimų:

1. Kuo mažiau sėdėti. Jei neįmanoma atsitraukti nuo užduoties, vis tiek bent kartą per valandą reikia atsistoti ir pavaikščioti.

2. Gerti daug vandens – vidutiniškai 8 stiklines per dieną (kiekis priklauso nuo svorio). Tai padės atlikti pirmąją užduotį. Jei nuolat gersite vandenį, būsite priversti periodiškai eiti į tualetą.

3. Sėdint kiek įmanoma dažniau keisti kūno padėtį. Pakelkite ar nuleiskite kėdę, koreguokite atkaltės kampą, judėkite keisdami sėdėjimo pozą. Mūsų kūnas sukurtas judėti!

 

Ir dar keli patarimai, kaip  ištiesti nugarą:

1. Išbandykite seną gerą būdą: pečius, nugarą ir kulnus vienu metu priglauskite prie sienos. Atsitraukite nuo sienos ir pabandykite nugarą išlaikyti tiesią!

2. Dar vienas senas triukas – vaikščiojimas su knyga ant galvos. Vaikai paprastai neatsisako pabandyti ir greitai įsitraukia į linksmą vaikščiojimą arba surengia azartiškas varžybas, kas ilgiau išlaikys knygą ant galvos.

3. Sėdėdami susikūprinkite, po to išsitieskite kaip styga, truputį atsipalaiduokite ir stenkitės kuo ilgiau išlaikyti tokią padėtį.