Mes turime 312 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:639
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16840
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92870
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savivaldybė imasi nebūdingų funkcijų – vaizdo stebėjimo kameromis perduodamų vaizdų stebėti monitoriuose sodina… valdininkus

2017 m. rugpjūčio 30 d., trečiadienis Nr.61(1690)

Savivaldybė paskelbė, kad Švenčionių rajono gyventojai jausis saugesni, nes daugėja vaizdo stebėjimo kamerų viešose erdvėse. Oficialiai pranešta, kad vaizdo kameros bus ne policijos, kaip anksčiau, o savivaldybės žinioje.

 

Pažeidžia įstatymą

Neminėsime keleto ankstesnių kurioziškai pritaikytų „patirčių“, bet šioji verta dėmesio jau vien todėl, kad pažeidžia įstatymą ir visų piliečių teises. Įrengė vaizdo stebėjimo kameras ir nepakabino įspėjamųjų lentelių. Gerbiamieji, jūs esate sekami jums nežinant!

 

Nauja – sena ir patikrinta

Trečiaisiais kadencijos metais valdžia atsižiūrėjo – gi kitų miestų patirtis rodo, kad viešųjų miesto erdvių stebėjimas vaizdo kameromis yra efektyvi pagalba nustatant įvairius viešosios tvarkos pažeidimus bei leidžia kurti saugesnę aplinką, o gyventojų saugumas yra prioritetinė kiekvienos savivaldybės sritis.

Kam svetima patirtis, kai ta efektyvi pagalba jau gana seniai buvo taikyta ir mūsų rajone. Kai vyko „vietinių karai“ su grupele romų tautybės gyventojų, Švenčionėlių miesto centrą stebėjo vaizdo kameros. Jeigu ne vaizdo kameros, kažin, ar būtų nuteistas (lygtinai) dabartinio mero Rimanto Klipčiaus tikras dėdė Valdas Klipčius ir dar keli vyrai. Tuometinė rajono valdžia buvo perdavusi kameras policijai.

Vaizdo kameros tikrai padeda teisėsaugai tiriant nusikaltimus, bet labai svarbu, kas tas kameras valdo. Kraupios muštynės su romais buvo užvirusios ir viename prekybos centre, kur taip pat yra kameros, tad bylų galėjo būti kur kas daugiau, bet... Kaip teigė konfliktą tyrę šaltiniai, iš prekybos centro vaizdo stebėjimo kamerų šie įrašai kažkaip dingo be pėdsakų...

 

Savivaldybė imasi policijos vaidmens?

Savivaldybė neseniai pranešė, kad Švenčionių rajono gyventojų ir svečių saugumui užtikrinti buvo įdiegtos modernios vaizdo stebėjimo kameros. Tai, žinoma, gerai, tik tolesnės jų funkcijos kelia nuostabą ir abejones. Mat vaizdo stebėjimo kameros yra ne teisėsaugos, o savivaldybės žinioje ir jomis perduodami vaizdai monitoriuose yra STEBIMI SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJOS ATSAKINGO SPECIALISTO. Tai – ne pokštas! Tai – savivaldybės žodžiai. Kas tapo tuo sekliu, iki šiol neįvardinta. Visuomenė turėtų žinoti, kieno akis juos stebi ir fiksuoja. Kaip ir nepasidomėta vienos netolimos savivaldybės karčia patirtimi, kai ji buvo ėmusis analogiškos saviveiklos. Viena, kai stebi ir įrašais disponuoja pareigūnai, ir visai kas kita, kai tuo užsiima kažkokie „specialistai“. Toje savivaldybėje buvo kilęs didelis skandalas dėl neteisėto duomenų paviešinimo.

Kam reikėjo „išradinėti dviratį“ ir valdininkus daryti policininkais ar apsaugininkais? Įsigilinkite į valdžios motyvą: „Įvykus incidentui ar esant poreikiui, vaizdo kamerų įrašus galima peržiūrėti, o tai leidžia tinkamai užfiksuoti teisės pažeidimus (nuo 2017 m. savivaldybėse nebeveikia Administracinės komisijos, o pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą, savivaldybių administracijos darbuotojams suteikta teisė surašyti protokolus daugiau negu 90 atvejų) ir daryti prevencinį poveikį asmenims, linkusiems daryti pažeidimus.“

O kai stebėjimo kamerų neišleidi iš rankų, visa informacija ir lieka „tose rankose“.

Dėmesio! Vaizdo kamerų stebimos vietos

Savivaldybė paskelbė, kad naujos modernios vaizdo kameros įrengtos visuose trijuose mūsų rajono miestuose:

Švenčionėliuose: prie Švenčionių r. pirminės sveikatos priežiūros centro Švenčionėlių padalinio, prie IKI Cento parduotuvės.

Švenčionyse: A. Rymo g. (stebimas daugiabučių namų kvartalas, vaikų žaidimų aikštelė), taip pat stebima teritorija prie Švenčionių rajono savivaldybės administracijos pastato.

Pabradėje: Vilniaus ir Pašto g. sankirtoje bei viršutiniame parkelyje.

Artimiausiu metu kameros bus įrengtos Švenčionyse prie Nalšios muziejaus bei kelios kameros Pabradėje: prie lopšelio - darželio „Varpelis“, prie Žeimenos gimnazijos (bus stebima sporto aikštelė) bei prie Pabradės kultūros centro.

Mūsų inf.

 
Reklaminis skydelis