Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2753
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12940
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88970
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Liūto žvaigždyne susitiks – Marsas, Merkurijus ir Venera

2017 m. rugsėjo 9 d., šeštadienis Nr.65(1694)

Paukščių takas žymės kelią į Dausas

Vėstant orams ir trumpėjant dienoms nakties dangus vis labiau prisipildys žvaigždžių. Giedrais vakarais viena pirmųjų, aukštai pietuose pakilusiame Lyros žvaigždyne, įsižiebs ryškioji Vega. Į rytus nuo jos išryškės Gulbės žvaigždyno kryžma su ryškiuoju Denebu. Jaučiaganis su skaisčiuoju Artūru svirs link vakarų horizonto. Nuo jo kiek dešiniau riedės Didieji grįžulo ratai. Žemai palei šiaurinį horizontą slinks Vežėjo žvaigždynas su šviesiąja Kapela. Pietuose aukštokai pakilęs spindės   ryškiausia Erelio žvaigždė – Altayras. Rytų pusėje kils didžiulį kvadratą sudarančios Pegaso žvaigždės, o kairiau ir aukščiau jų, tarp Paukščių tako žvaigždžių, žaižaruos „W“ pavidalo  Kasiopėjos žvaigždžių telkinys. Paukščių takas nusidrieks šiaurės-pietų kryptimi, nužymėdamas kelią į Dausas plasnojančių paukščių voroms. Iš rytų į vakarus besidriekiančiame Saulės kelio lanke – ekliptikos juostoje, galima bus susirasti šiuos zodiakinius žvaigždynus: Taurą, Žuvis, Vandenį bei Ožiaragį.

 

Susidarys gera galimybė išvysti Merkurijų ir TKS

Saturnas vakarais spindės virš pietvakarių horizonto Gyvatnešio žvaigždyne. Rugsėjo 26 d. kiek dešiniau ir aukščiau Saturno švytės augančio Mėnulio pusmėnulis.

Venera-Aušrinė itin ryškiai spindėdama tekės po 4 val. (mėnesio pabaigoje apie 5 val.) Vėžio žvaigždyne, o rugsėjo 11 d. persislinks į Liūto žvaigždyną. Rugsėjo 20 d. ji atsidurs visai arti (kiek kairiau ir aukščiau) jai gerokai ryškumu nusileidžiančios ryškiausios Liūto žvaigždės – Regulo.

Merkurijus rugsėjo paryčiais prieš auštant virš rytų horizonto išnirs su Liūto žvaigždynu, žemiau ir kairiau ryškiosios Veneros, visai greta ryškiausios Liūto žvaigždės Regulo. Rugsėjo 12 d. Merkurijus atsidurs vakarinėje elongacijoje – tolimiausiame kampiniame nuotolyje nuo Saulės. Tai bus geriausias laikas stebėti šią retai iš Saulės spindulių išsivaduojančią planetą.

Marsas bus matomas rytais netoli nuo Merkurijaus Liūto žvaigždyne. Šį kartą jis savo šviesumu nusileis tame pačiame žvaigždyne švytintiems Aušrinei ir Merkurijui. Rugsėjo 16 d. Merkurijus iš aukščiau prisigretins prie Marso, o rugsėjo 17 d. jau spindės vos vos žemiau jo.

Gražus reginys susidarys, kuomet rugsėjo 17 d. paryčiais virš rytų horizonto į nusidriekusią Merkurijaus, Marso, Regulo ir Veneros grandinę įsijungs ir Mėnulio delčiagalis. Rugpjūčio 18 d. jis jau visai suplonėjęs prasilenks su Venera.

Jupiteris kartu su Mergelės žvaigždynu – skendės Saulės spinduliuose.

Rugsėjo 12 d. stebint ryškiausią Merkurijaus pasirodymą apie 5:45 val. ryte prie vakarų horizonto prigludusiame Žuvų žvaigždyne skaisčiai sužibs Tarptautinės kosminės stoties (TKS) žiburys. Vis ryškėdama kosminė stotis slinks link Tauro žvaigždyne kulminuojančios Mėnulio delčios. 5:47:52 val. TKS, švytėdama bemaž kaip Aušrinė, praskries kiek žemiau Mėnulio, o 5:53 val. jau pasislėps už rytų horizonto.

 

Įvyks rudens lygiadienis

Rugsėjo 22 d., 23:02 val. įvyks rudens lygiadienis, tuomet Saulės disko centras atsidurs dangaus pusiaujo ir ekliptikos sankirtos taške – Saulė pereis į dangaus pietų pusrutulį ir mūsų šiauriniame pusrutulyje prasidės astronominis ruduo. Po kelių dienų dienos bei nakties trukmė trumpam susilygins. Nuo šiol, iki pavasario lygiadienio, naktys bus ilgesnės už dienas.

Jonas VAIŠKŪNAS

 
Reklaminis skydelis