Mes turime 425 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4158
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20359
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96389
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

In memoriam. Janina MAČERAUSKIENĖ

2017 m. rugsėjo 30 d., šeštadienis Nr.71(1700)

(1944-2017)

Netekome ilgametės kolegės, puikios žurnalistės, aktyvios visuomenininkės Janinos Mačerauskienės, kurios kūrybinis kelias matuojamas dešimtmečiais. Šį vidurvasarį per Jonines 73 metų sulaukusią moterį pakirto sunki liga ir besibaigiant rugsėjui Dievas pakvietė ją į Amžinybę.

Gimusi kaimyniniame Ignalinos rajone antrojo pasaulinio karo bangai besiritant atgal į Vakarus per Lietuvą, Janina apie šeimą palietusius karo baisumus žinojo iš tėvų pasakojimų, tačiau sudėtingą pokario gyvenimą, ilgus metus virš jų šeimos kybojusią tremties grėsmę bei kitas vėliau ėjusias sovietinio gyvenimo grimasas jau teko patirti ir pačiai.

Po lietuvių kalbos ir literatūros studijų Vilniaus valstybiniame universitete Janina atvyko dirbti mokytoja į Švenčionių rajoną, Strūnaičio kaimą. Čia sukūrė ir šeimą. Kelerius metus mokytojavusi, įsidarbino tuometiniame Švenčionių rajono laikraštyje „Žvaigždė“ ir apie keturis dešimtmečius tame pačiame laikraštyje, nors ir keitusiame savo pavadinimus, rašė apie Švenčionių rajono mokytojus, mokinius, moteris, kultūros, medicinos, socialinius darbuotojus, kaimų ir miestelių šviesuolius, keistuolius, nelaimėlius, valdžios nuskriaustuosius... Jos aštri plunksna gerokai pabaksnodavo ir prasižengėlius bei turinčius akis badančių ydų ar žalingų įpročių. Žurnalistės publikacijas spausdino ir respublikiniai periodiniai leidiniai.

Kiekvienai temai, kurios tik imdavosi, Janina Mačerauskienė surasdavo tinkamų žodžių, vaizdingų posakių, liaudies išminties perlų, patarlių ar priežodžių. Lietuvių kalbos švarumas, taisyklingumas, turtingumas – šiai žurnalistei buvo vienas iš svarbiausių dalykų jos darbe ir gyvenime. Dėl lietuvių kalbos subtilybių su ja konsultuodavosi ne tik kolegos žurnalistai, bet pasikviesdavo į pagalbą ir švietimo įstaigos.

Žurnalisto profesija reikalauja nemažai jėgų ir atsidavimo, darbo neskaičiuojant valandų, nežiūrint šventinių dienų ar savaitgalių, be to, yra ir šeimos pareigų. Janina mokėjo suderinti ir darbą, ir šeimą, ir veiklą visuomeninėse organizacijose. Savo vaikams ir anūkams skiepijo moralines vertybes, kuriomis pati tikėjo ir vadovavosi.

Nors pastaruosius metus Janina jau nedirbo, tačiau domėjosi Lietuvos ir rajono aktualijomis, o daugelis mūsų laikraščio skaitytojų iki šiol prisimena jos ypatingą rašymo stilių, gebėjimą išgirsti pašnekovą ir viską vaizdžiai perteikti skaitytojui.

Tokia ji išliks visų ją pažinojusiųjų bei kartu ilgus metus dirbusiųjų atmintyje.

„Švenčionių krašto“ laikraščio kolektyvas

 
Reklaminis skydelis