Mes turime 313 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1326
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11513
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87543
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuvoje daugėja ŽIV atvejų

2017 m. spalio 14 d., šeštadienis Nr.75(1704)

ŽIV infekcija Baltijos šalyse plinta. Paskutiniais metais registruojama vis daugiau naujų užsikrėtimo atvejų. Problemą supa baimės, o vietoje ryžtingų sprendimų apsiribojama priekaištais dėl neatsakingo pačių užsikrėtusiųjų elgesio.

Baltijos šalyse atlikta pirmoji  sveikatos priežiūros specialistų požiūrio į ŽIV apklausa.

ŽIV infekcijos negalima perduoti per lytėjimą ar maistą, bet Lietuvos medicinos darbuotojams  valgyti infekuotojo paruoštą maistą būtų iššūkis. Tikrai tokį maistą valgytų tik 17 proc. apklausoje dalyvavusių sveikatos apsaugos specialistų.

Šiuolaikiniai medikamentai visiškai sumažina ŽIV viruso krūvį sergančiojo kraujyje ir užkerta kelią jo plitimui. Žinoma, jeigu jis tuos medikamentus nuolat tinkamai vartoja.

Jei gydymo metu tektų kontaktuoti su teigiamą }ŽV diagnozę turinčio paciento krauju, nesaugiai jaustųsi trečdalis (33 proc.) apklaustų Lietuvos sveikatos priežiūros specialistų.

Teigiamą ŽIV diagnozę turinčių žmonių stigmatizavimas yra ne tik Baltijos šalių problema. Šių metų spalio mėn. pradžioje Jungtinių Tautų AIDS (UNAIDS) programos atstovai išreiškė susirūpinimą, kad su ŽIV susijusios stigmos ir diskriminavimas stabdo sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą žmonėms, gyvenantiems su ŽIV, ir jų artimiesiems.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje ŽIV atvejų daugėja.

 2016 m. Lietuvoje ŽIV buvo diagnozuota 214 asmenų. Tai trečdaliu daugiau nei 2015 m., kai buvo nustatyti 154 nauji atvejai.

Apklausą atliko „Spinter tyrimai“, bendradarbiaujant su Lietuvos Medicinos Studentų Asociacija bei šviečiamojo projekto informacine partnere sveikatos priežiūros bendrove „GlaxoSmithKline Lietuva“.

 
Reklaminis skydelis