Mes turime 367 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2542
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18743
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94773
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pokalbiai apie tikslus, sveikatą ir rožinių tulpių žydėjimo laukimas

2017 m. spalio 28 d., šeštadienis Nr.79(1708)

Penkiolika metų gyvuojantis krūties vėžio prevencijos projekto „Nedelsk“ pavadinimas bei jo iniciatorė ir nenuilstantis varikliukas Agnė Zuokienė gerai žinomi ir mūsų rajono gyventojams. Per penkiolika metų mūsų rajone (ypač Švenčionėliuose) kartu su „Nedelsk“ buvo surengta nemažai susitikimų, sveikatingumo maratonų, akcijų. Švenčionėliai net tapo geriausiais Lietuvoje, kai nubėgo daugiausia kilometrų maratone iš visų tais metais maratonus rengusių miestų ir laimėjo nemokamą Alano Chošnau koncertą. Beveik kasmet rajone lankėsi ir bene labiausiai moterų laukiamas „Rožinis autobusėlis“, kuriame dirbantys gydytojai onkologai apčiuopa ir echoskopu patikrina moterims krūtis, laukiant galima pasižiūrėti mokomuosius-šviečiamuosius filmukus. Ir nė vieno karto nebuvo taip, kad autobusėlis tuščiai stovėtų ir nesulauktų pasitikrinti norinčių moterų. Ir taip visoje Lietuvoje. Tą pabrėžė ir Agnė Zuokienė, kuri spalio 24 d., antradienį, lankėsi Švenčionėliuose. „Kai pradėjau šį projektą, pagal mirštamumo nuo krūties vėžio rodiklius Lietuva buvo priešpaskutinėje vietoje, aplenkusi tik Albaniją, - sakė p. Agnė. – Mano tikslas buvo, kad Lietuvoje moterys nemirtų nuo krūties vėžio, nes ši liga, laiku diagnozuota, išgydoma 99,99 proc.“ Pasak jos, dabar Lietuva pagal šį rodiklį yra 12 vietoje ir net gi aplenkė Daniją. Vadinasi, nuosekliai dirbant, kad ir mažais žingsniukais einant į priekį galima pasiekti puikių rezultatų. Aplenkti šioje skaudžioje statistikoje bent vieną Skandinavijos šalį buvusi slapta p. Agnės svajonė, kuri jau prieš kelerius metus išsipildė. Dabar – tik kilti aukštyn ir išsilaikyti viršūnėje. Džiugu, kad „Nedelsk“ gerąją patirtį perėmė ir sėkmingai taiko Ukrainos, Kazachstano ir kitų šalių moterys bei jų organizacijos.

Susirasti savo tikslą, kryptingai jo siekti, pamatyti žmones, kurie įkvepia, A.Zuokienė ragino ir mergaites Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje. Pamokos trukmės susitikimas pralėkė akimirksniu, p. Agnė pasidalino savo asmenine patirtimi, pakalbėjo apie mamų ir dukterų santykius, apie kūno ir psichologijos pokyčius įvairiais amžiaus etapais ir, žinoma, apie vėžį. Statistiškai vėžiu suserga kas trečia moteris ir kas antras vyras, vadinasi neišvengiamai tenka su tuo susidurti mokykloje, šeimoje, tarp pažįstamų... Taigi labai svarbu tikrintis savo sveikatą, paraginti tai padaryti savo šeimos narius ir artimuosius bei mokėti palaikyti susirgusius. A.Zuokienė pateikė atsakymus į dažniausiai mergaičių auditorijoje užduodamus klausimus, taip pat išdalinusi lapukus paprašė mergaičių surašyti savo klausimus. Pati būdama trijų įvairaus amžiaus vaikų mama, žmona, dukra, teta, verslininkė, politikė, sveikatingumo projekto iniciatorė p. Agnė trumpai papasakojo ir apie lietuves moteris, kurios įkvepia ją ir įvairiais istoriniais laikotarpiais garsino ar garsina Lietuvą visame pasaulyje: gražuolė Barbora Radvilaitė, pavergusi daugelio didžiausių Europos valdovų širdis, Sofija Tyzenhauzaitė – rašiusi knygas prancūziškai, mokėjusi palaikyti įdomų pokalbį su Rusijos caru, sukilimo vadė Emilija Pliaterytė, vesdama vyrus į mūšį persirengdavusi vyriškai, Antanina Liorentaitė – pirmoji lietuvė lakūnė, licenziją gavusi 1933 m. tada, kai skraidymas buvo ne moterų reikalas, pasaulinį pripažinimą pelniusi mokslininkė Marija Gimbutienė, orangutanų gelbėtoja Birutė Galdikas, 1991m. sausio 13-ąją po tanku žuvusi Loreta Asanavičiūtė ir plaukikė Lietuvos „auksinė žuvelė“ Rūta Meilutytė. Dabar mums, moterims, atrodo natūralu, kad galime daryti viską, siekti kokių tik norime tikslų, tačiau iki to buvo nueitas ilgas kelias, o ir dabar nereikia užsimiršti, nes neretai peršami stereotipai, į kuriuos neįsigiliname, nesusimąstome apie jų žalą. A.Zuokienė pateikė tokius pavyzdžius: „Aš pernelyg graži, kad ruoščiau namų darbus. Tegul brolis ruošia“. Arba mergaitės namų darbai: apsipirkinėjimas, kosmetika ir panašiai, žinoma, matematika tarp jų nepažymėta. „Tačiau tokių stereotipų namų darbams, pavyzdžiui: sportas, alus, kompiuteriniai žaidimai, berniukams nesiūloma“,- iššaukdama auditorijoje juoko bangą svarstė p. Agnė ir dar kartą mergaites paragino susirasti sau svarbų, nors ir mažą, tikslą ir jo siekti.

Nebuvo apeita ir aktuali saugių lytinių santykių tema. A.Zuokienė pasakojo apie aborto žalą ne tik dėl moralinių dalykų, su kuriais susiduriama dėl užsimezgusios gyvybės atėmimo, bet ir dėl didelės žalos moters organizmui. Mat, kai moteris pastoja, jos organizmas ima dirbti „nėštumo režimu“, o kai padaromas abortas, organizmas tą „supranta“ tik maždaug po dviejų mėnesių, nors kūdikio jau nėra, jis dirba, o tai didžiulė žala moters sveikatai.

Vėliau laukė kitas susitikimas ir malonus darbas – bibliotekos skverelyje „Pelėdos dvaras“ pasodinti tulpių ir narcizų. Į renginį atvyko ir rajono mero pavaduotoja Violeta Čepukova, ir Švenčionių viešosios bibliotekos direktorė Leonarda Vilčiauskienė su kolektyvu, ir Švenčionėlių kultūros centro atstovai, keletas Švenčionėlių moterų. Oras tarsi Dievo dovana pasitaikė saulėtas, tad kelis šimtus svogūnėlių, kuriuos parūpino ir A.Zuokienė, ir Švenčionėlių bibliotekos kolektyvas, ir šios publikacijos autorė, susodinome labai greitai. Nekantraudamos lauksime pavasarį jų žydėjimo. Turėtų būti labai gražu: centre – geltoni narcizai, aplink – rožinės („Nedelsk“ projekto spalva) tulpės. Dėliodamos svogūnėlius į žemę, prisiminėme ir tuos pažįstamus, kurie vėžį nugalėjo, ir tuos, kuriuos vėžys pakirto. Juk ir tie svogūnėliai kelia tokias asociacijas: dabar jie juodoje trąšioje žemėje atrodo tarsi neturėtų jokių gyvybės ženklų, o pavasarį išleis daigus, išsistiebs į saulę ir pradžiugins spalvomis.

Po to prie kavos ir arbatos puodelio, sausainių ir sumuštinių (už skanius irlabai gražius sumuštinukus dėkojame Liudmilai Zitikienei ir „Beržuvio“ restorano meistrams) susėdome Švenčionėlių bibliotekos skaitykloje sušilti ir pasišnekučiuoti. Kadangi p. Agnė nuolat dalyvauja įvairiose konferencijose ir seminaruose vėžio prevencijos ir gydymo temomis, klausimų jai pasipylė kaip iš gausybės rago. Medicinos mokslas iki šiol dar negali atsakyti į klausimą, kodėl žmogaus organizme cirkuliuojančios vėžinės ląstelės susitelkia, ima dideliu greičiu dalintis ir formuoja darinį. „Vėžio ląstelė ypatinga, - sakė p. Agnė. – Ji nepavargsta, nežiūri serialų, tik dirba ir dirba. Kad tie dariniai būtų aptikti laiku, kol dar neišsprogo, kol vėžys neišplito į kitus organus, reikia tikrintis. Tik labai gaila, kad medikai dažniau žiūri savo siaurą sritį, bet maža tokių, kurie pamatytų žmogų kaip visumą“. A.Zuokienė pabrėžė, kad Lietuva turi ir tikrą lobį – Onkologijos institute dirbantį fitoterapeutą Juozą Ruolią, kuris yra ir gydytojas, ir išmano gydymą augalais, ir turi nepaprastai stiprią charizmą. Be stiprios energijos ir charizmos vėžio gydymas neįsivaizduojamas, nes dažnai ši liga neatitinka jokių mums suprantamų logikos dėsnių, taisyklių. Pašnekovė sakė, kad jai atrodo, jog vėžys gyvena kitoje dimensijoje negu mes. Dėl vėžio yra ir džiugių, ir liūdnų žinių. Iš šimto vėžio rūšių tik keturios yra išgydomos, bet gera žinia – krūties vėžys (dažniausia moterų onkologinė liga), kiti „moteriški“ vėžiai laiku juos diagnozavus išgydomi. O, pavyzdžiui, gimdos kaklelio vėžys dar keliolika metų iki juo susergant siunčia signalus, tad jam galima užkirsti kelią. Agnė Zuokienė, penkiolika metų dirbanti šiame projekte, sakė geriausiai atsimenanti pirmąsias moteris, kurioms „Rožiniame autobusėlyje“ buvo aptiktas krūties vėžys. Per visą projekto gyvavimo laikotarpį jų jau yra apie 1000. Jų likimai ir istorijos – skirtingi. Kaip ir kitų žmonių, kurių gyvenimą palietė vėžys. Ir dabar jau p. Agnė sakė besijaučianti tokia stipri, kad norinti ir jaučia galinti padėti dėl vėžio išeinantiems iš gyvenimo...

Irena POŽĖLIENĖ

„Nedelsk“ gerosios valios ambasadorė

 
Reklaminis skydelis