Mes turime 458 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:11188
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20226
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:99347
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Socialiniams darbuotojams – didesni atlyginimai

2017 m. lapkričio 8 d., trečiadienis Nr.81(1710)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dar šiemet skirs beveik 300 tūkst. eurų socialinių darbuotojų, dirbančių su šeimomis, patiriančioms įvairias rizikas, atlyginimams padidinti.

Socialinio darbuotojo darbas labai sudėtingas. Tiek dėl paties darbo kompleksiškumo, kuriam reikalinga aukščiausia socialinė, psichologinė, teisinė kompetencija, tiek dėl nuolat patiriamos fizinės bei emocinės įtampos. O darbo užmokestis yra neadekvačiai žemas. Įvertinus trijų šių metų ketvirčių savivaldybių rezultatus dėl skirtų, bet nepanaudotų asignavimų kitose srityse (pvz., dėl sumažėjusio paslaugų ar išmokų gavėjų skaičiaus), SADM nutarė sutaupytas lėšas skirti  socialiniams darbuotojams.

Šiuo metu Lietuvoje yra virš 1000 socialinių darbuotojų, dirbančių su tokiomis šeimomis.

Kodėl keliami būtent šių socialinių darbuotojų atlyginimai? Socialinės rizikos šeimų socialinė priežiūra pagal Socialinių paslaugų įstatymą yra finansuojama kooperuojant valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšas – iš valstybės biudžeto tikslinių dotacijų, skiriamų savivaldybių biudžetams, ir savivaldybių biudžetų lėšų. Valstybės lėšomis yra finansuojamas šias paslaugas teikiančių socialinių darbuotojų darbo užmokestis ir profesinės kompetencijos tobulinimas, kitos išlaidos – dengiamos savivaldybių lėšomis. Kadangi šių darbuotojų darbo užmokestis yra finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis,  tą galima daryti ministerijos iniciatyva.

Žinoma, visų socialinių darbuotojų atlyginimai yra verti pakėlimo dėl jų darbo atsakingumo, tačiau tai priklauso nuo pačių įstaigų ir savivaldybių. Labai raginame savivaldybių administracijas įstaigose, kurios joms priklauso, socialinių darbuotojų atlyginimus didinti, kadangi visose Lietuvos savivaldybėse yra sutaupoma skirtų piniginei paramai lėšų ir jas galima naudoti socialinėms reikmėms.

SADM inf.