Mes turime 244 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1258
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19802
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67128
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Valstybės garantuojama teisinė pagalba – visiems gyventojams

2017 m. gruodžio 2 d., šeštadienis Nr.88 (1717)

Kiekvienas Lietuvos pilietis turi galimybę pasinaudoti valstybės finansuojama teisine pagalba, asmenims yra teikiama pirminė ir antrinė teisinė pagalba.

 

Kiekvienoje savivaldybėje – pirminė teisinė pagalba

Pirminė teisinė pagalba teikiama kiekvienoje šalies savivaldybėje pagal fizinio asmens deklaruotą arba faktinę gyvenamąją vietą – žmonės čia konsultuojami teisinėmis temomis. Kiekvienas asmuo gali gauti nemokamą vienos valandos konsultaciją kiekvienu jam rūpimu klausimu. Savivaldybėje ne tik teikiama teisinė informacija ir konsultacijos, bet taip pat padedama parengti dokumentus, skirtus valstybės ir savivaldybių institucijoms, išskyrus procesinius dokumentus.

Kontaktinius duomenis galima rasti vietos savivaldybių interneto svetainėse arba reikėtų teirautis savivaldybės priimamajame.

Švenčionių miesto ir Švenčionių rajono gyventojams pirminę teisinę pagalbą teikia Švenčionių rajono savivaldybės teisės ir civilinės metrikacijos skyrius, adresu Vilniaus g. 19, 18116 Švenčionys.

 

Antrinė teisinė pagalba – kada prireikia teismo

Antrinė teisinė pagalbos teikimą administruoja Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba, kurios steigėjas yra Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija.

Valstybėje sudarytos sąlygos lygiai vienodai siekti teisingumo ir tiems žmonėms, kurie gauna nedideles pajamas ir neturi turto – bylinėjimosi ir advokato paslaugų išlaidas tokiais atvejais padengia valstybė. Taip pat yra numatyta daug atvejų, kada antrinė teisinė pagalba teikiama neatsižvelgiant į turimas pajamas ir turtą.

Tad, iškilus būtinybei problemas spręsti teisme, žmogus turi kreiptis į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą. Jeigu asmeniui suteikiama antrinė teisinė pagalba, paskirtas advokatas jam padeda parengti teismui reikalingus dokumentus, užtikrina gynybą ir atstovavimą bylose, o valstybė padengia bylinėjimosi išlaidas. Advokatas taip pat atstovauja žmogaus interesus sprendžiant ginčą ne teisme.

Pirminės teisinės pagalbos specialistai, įvertinę situaciją, gali rekomenduoti kreiptis antrinės teisinės pagalbos. Jie padeda žmonėms užpildyti reikiamus dokumentus.

 

Antrinę teisinę pagalbą gali gauti asmenys, kurių turtas ir metinės pajamos neviršija Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytų turto ir pajamų lygių. Tačiau yra daug atvejų, kada neatsižvelgiama nei į turtą, nei į pajamas. Todėl geriausia yra konsultuotis arba tiesiogiai kreiptis į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą arba į tą jos skyrių, kurio veiklos teritorijoje gyvenate.

 

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba – Odminių g. 3, Vilnius, tel. 8 700 00 211, teisinepagalba@vgtpt.lt;