Mes turime 529 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3597
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28727
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76053
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Valdininkai – prieš ministrę?

2017 m. gruodžio 30 d., šeštadienis Nr.95 (1724)

Kodėl savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Teresė Sansevičienė viena kalba, kita rašo, o ką galvoja – ir nežinia?

Rajono valdininkai nesiliauna stebinti. Reikalauja paneigti tai, kas įrodyta dokumentais. Reikėtų žinoti – kai meras neprisileidžia žmonių, jie kreipiasi į spaudą. Taip nutiko ir šįkart. Žinoma, su gimnazijos bendruomenės atstovais kalbėjomės ne tuščiomis rankomis. Jie jau buvo daug nuveikę, gavę oficialius ir bendruomenei palankius atsakymus iš aukščiausių institucijų – LR Seimo ir Švietimo ir mokslo ministrės asmeniškai. Juos ir pateikiame skaitytojų dėmesiui, nesiveldami į tuščius ginčus su valdininkija, kuri nelinkusi nei klaidų pripažinti, nei mokytojų atsiprašyti. Mes gi atsiprašome, kad dokumentų kokybė nėra labai gera – kopijavomės juos tik dėl savęs, nemanėme, kad su šių raštų pagalba teks laužyti ragus vietiniams biurokratams. Esmė – pabraukta. Trumpai: įrašyti Pabradės „Žeimenos“ gimnaziją į nepalankų pasienio ruožo sąrašą pasiūlė Švenčionių savivaldybė, dėl tos nesąmonės nuo sausio 1 d. būtų tekę mažinti atlyginimus, nes dėl mažesnio koeficiento grėsė lėšų trūkumas, tą pripažino ministrė J.Petrauskienė ir raštu pasižadėjo skubiai pakeisti sąrašą.

Rajono tarybos posėdyje Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Teresė Sansevičienė nustebino, dėl visko apkaltinusi ministeriją. Ji taip ir pasakė: „Mes tik duomenis perduodame, o į kokį sąrašą mokyklą įrašyti, sprendžia ministerija, čia jau ne mes“. Žiūrėjau į prieš mane ant stalo gulinčius oficialius dokumentus ir negalėjau savo ausimis patikėti. Ar tikrai nežino, ar įžūliai meluoja?

Dar kitokią versiją vedėja išdėstė laiške reakcijai, bet pradeda ji vis tiek nuo to, kad į pasienio ruožo mokyklų sąrašą gimnaziją įrašė MINISTERIJA, nors pateiktame dokumente juodu ant balto – TO PRAŠĖ SAVIVALDYBĖ. Toliau vedėja aiškina, kad „visiškai tas pats, kuriam metodikos punktui bus priskirta gimnazija, koeficientai tie patys“. Kodėl tada ministerijoje ir Seimo Švietimo komitete buvo kilęs toks sujudimas? Kodėl Švietimo ir mokslo ministrė pati susitiko su gimnazijos atstovais ir raštu pažadėjo pakeisti sąrašus ir Pabradės „Žeimenos“ gimnaziją grąžinti į tautinių mažumų mokyklų sąrašą?

Vedėja dėsto, kaip valdininkai kamšė skylę, kuri galimai dėl jų neapdairumo ir susidarė: papildomai skyrė 129,9 tūkst. eurų iš savivaldybės perskirstomų 7 proc. mokinio krepšelio lėšų dalies, dar 15,5 tūkst. eurų papildomai skyrė pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo sąlygoms gerinti. Panašu į žodžių kalambūrą, bet viena akivaizdu – ši suma kažkaip labai jau panaši š tą, kurią kaip trūkstamą įvardino mokytojai – 149 tūkst. Eur. Kaip sakoma, dūmų be ugnies nebūna. Juk ne veltui gimnazijos bendruomenė nušlavė iš posto direktorę, o meras ir taryba be ginčų pakluso gimnazijos bendruomenės reikalavimui.

Ties šia vieta turbūt ir reikėtų baigti šią istoriją. Skaitykite ministrės Jurgitos Petrauskienės ir Seimo narės Aušros Papirtienės raštus – nereikės ir komentarų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

alt

 

 

alt