Mes turime 374 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4974
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21175
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97205
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Teisininkų nuomone, LOT pažyma vadinamas raštas – klastotė

2012 m. vasario 4 d., šeštadienis Nr.10 (1153)

Įvairių laidų žurnalistai ir net VTEK oficialiu dokumentu vadina raštelį. Mačiusieji šį raštelį TV ekranuose arba internete ir žinantys, kaip atrodo oficialus raštas, juokiasi.

Jau porą savaičių, kaip patys televizininkai įvardijo, garsus šalies politikas ilgametis rajono meras Vytautas Vigelis persekiojamas kiekviename žingsnyje. Net patys turbūt nepajuto, kaip aukštai įvertino, pavadindami garsiu šalies politiku, bet nesuklydo. Dar vertėjo pridėti – ir Europos. Nuo įstojimo į ES Vytautas Vigelis yra Regionų komiteto narys, LR Vyriausybės paskirtas trečią kadenciją. Tai ne koks vietinio lygio „mailius“...

Nė viena savivaldybė neturi tokios opozicijos su tokiu vadeiva, kaip mūsų rajone. Šis faktas paaiškina visus skandalus, intrigas ir žiniasklaidoje plintančias tikrovės neatitinkančias istorijas. Dar aiškiau tampa prisiminus, kad artėja Seimo rinkimai. Prisimenate, kas dėjosi prieš savivaldybių rinkimus? Kažkas panašaus užvirė ir šiuo metu. Kaip rodo apklausos, labai didelį rinkėjų palaikymą turinti Darbo partija kaip rakštis gerklėje liberalams, kurie pagal apklausas išvis lieka „už borto“. Naujajai sąjungai įsiliejus į Darbo partijos gretas, liberalų įsiūtis rajone ėmė akyse augti. Suprantama – juk mūsų rajono Darbo partijos skyrius – vienas didžiausių ir aktyviausių. Ne be liberalų centro pagalbos (vietiniai neturi tokios fantazijos ir ryšių) įsisiūbavo tokio mąsto juodosios technologijos. Iš tikrųjų tai puolimas prieš Darbo partiją per mero ir partijos skyriaus pirmininko asmenį.

Naujasis telepersonažas Rimas Klipčius prisipažino, kad ko tik nedarė, kokioms tik institucijoms neskundė mero, o susidoroti negali. Argi ne keista, kad žurnalistams nekilo natūralus klausimas: „Tai gal skundai buvo nepagrįsti, gal bandėt tiesiog apšmeižti žmogų?“. Tokio nepatogaus klausimo virkaujančiam Klipčiui nieks nepateikė. Kas vyksta šalyje ir žmonių smegenyse, jeigu sunku patikėti, kad dirbant 16 metų gali nenusikalsti? Visi Klipčiaus skundai nepasitvirtino. Gal už melagingus skundus ir tarnybų gaišinimą vertėtų baudas skirti?

Netekę vilties nuversti politiškai – koalicija stipri, nebeturėdami kam daugiau skųsti, opozicija ėmėsi paskutinio šanso – šmeižto, provokacijų, psichologinio smurto (visa tai nusikalstama veika). Įsiveržia į mero kabinetą trise ir šaukia, kad meras juos mušė, rodo nuogą pilvą, galutinai pametę protą, kuria vieną po kitos istorijas apie skrydį į Paryžių, nė nejausdami, kad jos kasdien skirtingos. Tai gal opozicija meluoja? Pirmiausia žiniasklaidai buvo pateikta, o ši be jokios atsakomybės pranešė apie priekabiavimą prie stiuardesės, dėl ko lėktuvui neva teko leistis Varšuvoje, kad išlaipintų merą, o jam teko mokėti dešimtatūkstantinę baudą. Po kelių dienų – visai kita istorija: jau be jokių stiuardesių, baudų, lėktuvas niekur nesileido – buvo persėdimas. Neva tik įlipusius į lėktuvą merą ir vieną keleivį išvedė uniformuoti pareigūnai, trečiasis bendrakeleivis išlipo iš paskos. Netrukus ta istorija jau skambėjo vėl kitaip – kad visi trys girti vyrai triukšmavo oro uoste ir išvis nebuvo įleisti į lėktuvą. Nei stiuardesės, nei priverstinio lėktuvo nusileidimo Varšuvoje, nei baudų, nei uniformuotų pareigūnų, o prie girtų šįkart priskirtas ir Kazimieras Džiaukštas, nors anksčiau buvo vadintas blaiviu. Argi ne melagiai šių istorijų pasakotojai, o kitą tepa tuo, kuo patys „kvepia“?

Ir pagaliau – apie garsųjį „raštą“. Jo turinį tikriausiai daugelis žino (neva trys girti vyrai neįleisti į lėktuvą, išvardintos jų pavardės), formos – nerasta. Teisininkai mano, kad taip atrodyti gali suklastotas raštas, nes jis neatitinka solidžios bendrovės susirašinėjimo turinio ir principų. Kol vyksta teisinės procedūros besiaiškinant šį faktą, o jos užtrunka tikrai ne penkias dienas, panagrinėkime šį „raštą“. Raštelis surašytas ant paprasto popieriaus lapo, o ne firminio blanko. Tarptautinė bendrovė negalėtų iki to nusiristi. TV ekrane žurnalistai rimtais veidais rašteliui oficialumo bandė suteikti, pirštu baksnodami į logotipą. Tai juokinga! Internete yra visi logotipai – imk ir kurk tokius „oficialius“ raštus. Nėra nei spaudo, nei rašto registracijos numerio, vadinasi įmonėje tokio rašto nėra. Kaip žinoma, visi įmonių ir įstaigų raštai registruojami. Lenkijos oro linijų bendrovės raštas parašytas (neįtikėtina!) lietuvių kalba, kai įprastai tai daroma tos šalies valstybine arba anglų kalba. Į A.Čenkaus raštą atsakymas pateiktas per 5 dienas. Teisininkų teigimu, tarptautinėje bendrovėje tai nerealūs terminai. Pasirašė tą vadinamąjį raštą ne oficialus asmuo, o generaliniu vadybininku Lietuvoje prisistatęs asmuo – Raimondas Kesilis. Paskambinus kalbėjo maloniai, bet nė vieno išsamaus atsakymo nepavyko išpešti, pagaliau pašnekovas pareiškė, kad jis nėra įgaliotas, už nieką neatsako, informacijos negali teikti ir pasiūlė kreiptis į LOT Polish Airlines darbuotoją Varšuvoje. Absurdas – nėra atsakingas asmuo, sėdi Nemenčinėje, o rašinėja oficialiais vadinamus raštelius apie įvykius Varšuvoje. Tiesa, R.Kesilis piktinosi, kad šis raštas buvo paviešintas. Pasak jo, pažyma nebuvo skirta žiniasklaidai. Į klausimą apie nuobaudas jo rašte minimiems asmenims R.Kesilis atsakė, kad jokių pažeidimo protokolų, taigi ir nuobaudų, nėra. Panašu, kad tikroji LOT Polish Airlines vadovybė apie šį susirašinėjimą nieko nežino.

Atskira istorija apie kitą „raštą“, kurį pasirašo toks Arūnas Čenkus, buvęs mero patarėjas, nuo gero gyvenimo dideliu priešu patapęs. Šis jau žino tvarką – raštai turi būti registruojami, tai ir užregistravo savąjį ... ant vandens šakėmis, nes savivaldybėje toks raštas neregistruotas, niekas nėra apie jį girdėjęs. Tuo tarpu Arūnas Čenkus prisistato Kontrolės komiteto pirmininku, nurodo savivaldybės adresą, bet atsakymas kažkodėl išsiunčiamas ne nurodytu adresu, o privačiai, o gal net į „rankas“ – juk švogerių kraštas. Teisine kalba vis tai vadinasi dokumento klastojimu ir suklastoto dokumento panaudojimu. Rašydamas komiteto vardu, A.Čenkus viršijo įgaliojimus, nes komitetas tokio klausimo nesvarstė ir sprendimo nepriėmė.

Ar klastojant dokumentus gali būti siekiama tiesos?

Meras teigia viską pasakęs spaudos konferencijoje ir daugiau nieko nekomentuoja. Tolesni veiksmai – teisininkų darbas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ


 

 
Reklaminis skydelis