Mes turime 167 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3591
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10327
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54310
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dar kartą apie asbestinių stogų dangos keitimą

2012 m. vasario 4 d., šeštadienis Nr.10 (1153)

Apie asbestinių stogų dangos keitimą „Švenčionių krašto“ laikraštyje jau anksčiau paskelbta pora publikacijų. Vasario 1-ąją į Švenčionyse surengtą seminarą atvyko Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos vyr. specialistas Antanas Levon. Tik šį kartą seminaras skirtas Žemės ūkio skyriaus ir rajono seniūnijų žemės ūkio specialistams.

Seminaro tema „Paraiškos paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklos „Asbestinių stogų dangos keitimas“ įgyvendinimo planavimo būdu užpildymas“.

 

Paraiškas priiminės ir Švenčionyse

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Švenčionių biuro specialistė Vigita Valatkevičiūtė sako, kad šios taisyklės, suskirstytos į 15 skyrių, užima 10, o su priedais – net 26 puslapius. Todėl ir seminaras vyko ne daug kam įprastu pranešimo išklausymu ir po to suinteresuotų asmenų kalbomis, o betarpiškų pokalbių, klausimų-atsakymų forma.

Šiandien neverta, matyt, kalbėti apie tai, kas jau ankstesniame seminare buvo išsakyta – kas turi teisę keisti asbestinius stogus, kam suteikiami pirmumo kriterijai, kokie reikalingi pateikti dokumentai apie statybinių medžiagų pirkimą ir t.t.

Norėtumėm ypač akcentuoti tik du dalykus, apie kuriuos nebuvo kalbama arba kalbama šiek tiek kitaip, negu dabar nustatyta.

Prisimenu, po pirmojo seminaro vienas Švenčionių kaimiškos seniūnijos Lygumų kaimo gyventojas skubiai pradėjo tvarkyti popierius asbestinei stogų dangai pakeisti.

- Jei ir nepavyks pakeisti, sąžinė bus rami, nejausiu graužaties, kad nepadariau to, ką padaryti galėjau. Tik kodėl negalima paraiškos pateikti Švenčionyse, o reikia važiuoti į Vilnių?- tarytum nusiskundė.

Dabar paraiškas galima pateikti ir Švenčionyse nustatytomis vasario 20-osios, kovo 8-osios ir kovo 20-osios dienomis Švenčionių r. savivaldybės 228 kabinete. Tokias paraiškas nuo 10 valandos priiminės iš NMA atvykę darbuotojai. Jie šių paraiškų nepildys, tik galės interesantus pakonsultuoti. Žinoma, nedraudžia pareiškėjui paraišką tiesiog pateikti ir nuvažiavus į sostinę Agentūros Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento Vilniaus paramos administravimo skyriui (S. Dariau ir S. Girėno g. 40).

 

Aprašai ne visiems reikalingi

Tikriausiai kiekvienas suinteresuotasis, be daugelio kitų reikalavimų, įsiminė ir štai ką: stogų dangos keitimui būtinas paprastojo remonto aprašas. Dabar tokį aprašą reikia pateikti gyventojams tik tų vietovių, kuriose priskaičiuojama daugiau kaip trys tūkst. žmonių, taip pat tiems, kurie gyvena saugomose teritorijose. Kitaip tariant, tokie aprašai būtini švenčionėliškiams, pabradiškiams, nemažai daliai kaimiečių, nes Švenčionių rajone net apie trečdalį sudaro saugomos teritorijos.

 

Konsultavimo tarnyba teikia mokamas paslaugas

Yra asbestinių stogų keitimo taisyklės, nuostatos, reikalavimai. Atrodo, belieka tik užpildyti paraišką. Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma patikino, kad paraiškų užpildymo pavyzdžius turi kiekviena rajono seniūnija.

Tačiau ar kiekvienas, turėdamas ir tokius pavyzdžius, sugebės užpildyti paraiškas, sugebės jas pateikti internetu ar didžiosiomis rašytinėmis raidėmis, nepadarydamas paprastojo remonto apraše klaidų ir statybos techninio reglamento reikalavimų.

Jei ne – patariama šiais reikalais kreiptis į Švenčionių konsultavimo tarnybą. Ji mielai sutinka teikti šias mokamas paslaugas darbo dienomis.

Bronius NARKŪNAS