Mes turime 137 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1069
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3792
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:56080
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaip tarybos nariai neteko žodžio laisvės?

2018 m. sausio 13 d., šeštadienis Nr.3 (1727)

Šalyje siekiant visų lygių valdžios ir valdiškų įstaigų bei įmonių veiklos skaidrumo, rajone reikalai ritasi priešinga linkme.

 

Teisėtas būdas užčiaupti?

Dabartinė rajono valdžia per beveik trejus metus atsitvėrė nuo visuomenės stora biurokratinių barjerų siena ir kaip tos bitelės korį, uoliai ją sandarina. Pirmiausia susitvarkė taryboje. Su trimis už trisdešimt sidabrinių (vergo kaina) nupirktomis „dūšelėmis“ ir dar viena – nerandančia vietos turint buldozerio daugumą tai padaryti nesunku. Ir didelio proto tiems mygtukų maigytojams nereikia – turi žinoti vieną funkciją - „už“. Be šanso suklysti! Žinoma, jeigu meras nesusipainios darbotvarkėje ir nepasiūlys balsuoti už dar nesvarstytą sprendimo projektą, kaip jau buvo nutikę. Taigi ši „dauguma“ taip patvarkė Tarybos veiklos reglamentą, kad tarybos nariai posėdžių metų visiškai prarado žodžio laisvę. Atrodytų, laisvi, neparsidavę už vergo kainą, o turi tylėti. Reglamento pataisos nevaržo tik mero viešpatavimo – tik jis pats kalba kiek nori, kada nori ir ką nori. Jokiais limitais savęs nevaržo, gali nutraukinėti pasisakančius, net neleidęs jiems baigti minties, atsakinėti už pranešėjus, pasisakančius... Klausimų taryboje svarstymas tapo jų klausymu, nes tarybos nariams pateikti klausimų neleidžiama. „Du nuo „pozicijos“, du nuo opozicijos“, - kiekvieno klausimo pristatymą palydi mero Rimanto Klipčiaus burbtelėjimas. Beje, pasakymas „pozicija“ šios rajono valdžios pramanas. Normaliai visuomenėje yra valdantieji ir opozicija.

 

Tik 1 minutė!

Mįslingas - „du nuo pozicijos, du nuo opozicijos“ reiškia, kad valdantieji ir opozicijos atstovai gali pateikti po du klausimus. Valdantiesiems ši privilegija, matyt, nelabai reikalinga. Bent jau neteko girdėti, kad kuris nors būtų nepatenkintas dėl tokio suvaržymo. Juk kalbant reikia turėti ką pasakyti... O štai atsidūrus opozicijoje intelektualiems asmenims, kaip atsitiko šįkart mūsų rajone, norisi bent pasisakyti, kai jau neįmanoma tylėti. Kaip 10 tarybos narių, turinčių ką pasakyti, turėtų pasidalinti tuos 2 klausimus? O išplėšus teisę klausti, nelabai ką spėsi paklausti – sunkiai iškovotam klausimui skirta 1 minutė. Taip taip, čia klaidos nėra – tarybos nariams leidžiama kalbėti iki 1 minutę. Žodžio laisvė Švenčionyse pavojuje! Vargu, ar tai sėta, bet kol kas nė vienas tarybos narys nesivargino ginti savo teisę, o kartu ir žodžio laisvę teisme.

 

Visas diskusijas – į „užpečkį“...

Merui ar save vadinantiems „pozicija“ ir 1 min. pasirodė per daug. Mat opozicijoje esantys išsitreniravo kalbėti greitai ir kartais net per 1 minutę spėja pasakyti daug, o tarybos posėdžiai transliuojami internetu – žmonės girdi, išlieka įrašai archyve. „Valdžiukė“ (J.Baltakio naujadaras) nepakėlė tokio viešumo... Ką daryti? Išeitį surado. Praktiškai visą tarybos veiklą iš tarybos posėdžių perkėlė komitetus, kurie dirba uždarai. Nei transliacijų, nei smalsių visuomenės, bendruomenių atstovų. Tiesa, ir į tarybos posėdžius visuomenė pamiršo kelią – kažkodėl žmonės pradėjo vengti valdiškų namų, baltais vadinamų. Tai ne prieš kokį penketą metų, kai savivaldybės salė prisirinkdavo pilna, o visų partijų rajono skyrių, bendruomenių pirmininkai turėjo garbingą svečių statusą. Tarp valdžios ir visuomenės iškilo siena. „Nesaviems“ vietos neliko. Posėdžiai vyksta apytuštėje salėje.

Iš buvusių berods 8 tarybos komitetų liko tik 2. Pirmiausia buvo pakirstas Teisėtvarkos ir etikos komitetas. Kam gi jis dabartinei valdžiai?!

Vėliau, tarp valdančiųjų sumenkus pasitikėjimui ir prasidėjus neramumams (iš valdančiųjų pasitraukė socialdemokratas, meras atsikratė vicemero, šaltinių teigimu, yra ir daugiau nepasitenkinimo židinių), meras su kompanija žengė dar vieną žingsnį demokratijos kapo link. Visiems tarybos nariams liepė „išsiskaičiuoti pirmais – antrais“, t. y., išsidalinti į 2 komitetus. Be kita ko, dar ir papildomas bonusas – merui mažiau darbo. Meras turi dalyvauti visų komitetų posėdžiuose, o dabar jų – tik du. O ką – racionalizacija? Ir tai, ko gero, ne pabaiga.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis