Mes turime 272 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2275
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20819
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68145
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Į rašytojos kelią gali atvesti ir... dovanos

2018 m. sausio 13 d., šeštadienis Nr.3 (1727)

Švenčionėlių ir Švenčionių bibliotekose šią savaitę apsilankiusi ir su skaitytojais susitikusi rašytoja Ilona Ežerinytė, daugeliui iš jų paliko neišdildomus įspūdžius. Drąsiai sakau neišdildomus, nes mažiesiems skaitytojams vien pamatyti „gyvą“ rašytoją – jau įvykis. O dar ir geriausių šių metų vaikų bei paauglių knygų penketuke esančią knygos „Šunojaus diena“ autorę. Be to, Ilona Ežerinytė charizmatiška ir mokanti bei mėgstanti bendrauti su vaikais asmenybė. Auditorija – kaip tik knygos skaitytojai: trečiokai. Vaikai drąsūs, smalsūs, net ir šiek tiek triukšmingi. Jiems iškart kilo daug klausimų. Tačiau vis dėlto įdomus pokalbis apie knygas, stebuklingas istorijas iš gyvenimo prikaustė mokinukų dėmesį.

Besišnekučiuojant paaiškėjo, kad rašytoja Ilona Ežerinytė turi ir „sutartį“ su Kalėdų seneliu... Mat kai kurie vaikai jos knygą „Šunojaus diena“ rado po eglute. Išsiaiškinome, kad Ilonos batų dydis 36, kad ji susijusi su ežerų kraštu – Ignalina, o jos pavardė kilusi iš baltiškojo ežerų dievo vardo. Viešnia nudžiugo sužinojusi, kad ir Švenčionėliuose gyvena Ežerinio pavardę turinčių žmonių, mat važinėjant po Lietuvą niekur kitur tokios pavardės neteko sutikti.

Kaip jau buvo minėta, Metų knygų vaikams ir paaugliams penketuke – rašytojos Ilonos Ežerinytės vardas. Jos pirmoji knyga „Šunojaus diena“ pripažinta reikšmingiausiu praėjusių metų vaikų literatūros debiutu, o antroji – romanas paaugliams „Sutikti eidą“ – pelnė Prano Mašioto premiją. Neseniai išleista ir naujausia autorės knyga „Verksnių klubas“.

I.Ežerinytė ilgą laiką dirbo mokytoja, jaunystėje rašė dienoraštį, rašė draugams ilgus laiškus, o į literatūros pasaulį atėjo atsitiktinai, kai sugalvojo savo draugei, penkiametei Adelei, padovanoti kažką tokio, kas nesusivalgytų ir neatsibostų. Taigi Adelei gimtadienio proga Ilona parašė pasaką, kurioje buvo pati Adelė, jos mama, tėtis, brolis, jos namai. Pasaką išspausdino ant lapų, susegė kaspinu ir įteikė mergaitei. Ilona pasakojo, kad iš pradžių ją skaitė Adelė ir jos tėvai – jiems labai patiko. Vėliau ėmė skaityti draugai ir vis klausė, kodėl ji nerašanti knygų. Tada viena moteris, kurios autorė net nepažinojo, paprašė parašyti pasaką jos sūnui. Taip gimė antroji pasaka „Šunojaus diena“, skirta berniukui, vardu Dovydas.

Berašant įvyko stebuklai. „Adelei dabar devyneri, ji trečiokė, o knygoje ji išliks penkerių. Tai stebuklas! Aš sustabdžiau laiką“, - juokėsi I.Ežerinytė. Beje, vieną kartą nuvykusi į vieną mokyklą susipažino ir su Dovydu, kuriam mamos prašymu parašė pasaką. Pasak rašytojos, jis labai mielas vaikas, tokį jį ir įsivaizdavusi.

Ilonos Ežerinytės knygos iliustracijos – pastelinių spalvų. Pasak autorės, tai nauja tendencija vaikų literatūroje. Mat mokslininkai nustatė, kad cukrus ir vaikų aplinkoje vyraujančios ryškios spalvos skatina vaikų hiperaktyvumą, nesugebėjimą ilgai išlaikyti dėmesio. Tad tikrai nebūtina visur „rėkti“ bei kelti nuolatinį stresą smegenims. Dailininko pasiūlymas pasirinkti pastelines spalvas ją labai pradžiugino.

Ilona Ežerinytė trumpai pristatė ir visas Metų knygų vaikams ir paaugliams penketuke esančias knygas. Ji patarė vaikams perskaityti bent dvi iš jų (kad galėtų susidaryti nuomonę), pasirinkti labiausiai patinkančią ir balsuoti Metų knygos rinkimuose.

Greičiausiai Švenčionėliuose ir Švenčionyse rašytoją Iloną Ežerinytę susitiksime dar ne kartą. Juk reikia plačiau susipažinti ir su kitomis jos knygomis.

Irena POŽĖLIENĖ