Mes turime 517 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:10807
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19845
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:98966
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Viešo kalbėjimo žmonės labiau bijo negu mirties

2012 m. vasario 4 d., šeštadienis Nr.10 (1153)

Švenčionyse vyko Asociacijos „Žinių ekonomikos forumas“ ir Vilniaus apskrities verslininkų darbdavių konfederacijos įgyvendinamo projekto „Šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimas praktikoje“, kuriame dalyvauja ir Švenčionių rajonas, seminaras. Intriguojanti, sudėtinga tema „Viešo kalbėjimo paslaptys“ – plačiai taikoma, todėl klausytojų nestigo. Tiksliau, ne klausytojų, o dalyvių, nes čia žmonės susirinko ne šiaip pasiklausyti, o mokytis viešai kalbėti. Užsiėmimai ir prasidėjo praktine užduotimi – pristatyti vieniems kitus.

Atrodytų, kas gi čia tokio – imk ir kalbėk, bet atsidūrus prieš auditoriją net tiems, kuriems tenka neretai tą daryti, sako, buvę sunku suvaldyti jaudulį. Pasak seminarą vedusios lektorės konsultantės, koučingo specialistės Daivos Vietrinienės, tai normali reakcija. Emocijos visada yra (blogiau, jeigu jų neliktų – tai reikštų sustabarėjimą), o specialistai moko, kaip jas kontroliuoti. Be to, kiekviena situacija – skirtinga, tad vienu atveju tenka jaudintis ar net patirtį stresą didesnį, kitu atveju – mažesnį. Pasak lektorės, turint žinių ir tinkamai jas panaudojant viešas kalbėjimas tampa ne toks jau ir baisus, nors tyrimai rodo šokiruojant dalyką – tarp visų baimių didžiausia yra būtent viešas kalbėjimas. Jo žmonės bijo dukart labiau negu... mirties. O dar labiau bijoma tik numirti viešai kalbant.

Ką daryti tiems, kam neišvengiamai tenka kalbėti viešai? Belieka semtis žinių ir, žinoma, kruopščiai ruoštis kalbėjimui, repetuoti. Lektorės Daivos Vietrinienės seminaro dalyviai iš tiesų daug išmoko ir gavo naudingų patarimų, nes patyrusi lektorė skyrė dėmesio kiekvienam asmeniškai.

Beje, viešo kalbėjimo sąvoka labai plati – tai ne tik oficialios kalbos prieš didelę salę. Patys to nejausdami, viešo kalbėjimo neišvengiame beveik visi. Kolektyvų vadovai tą daro nuolat, darbuotojai taip pat išsako savo nuomonę, teikia pasiūlymus. Tai juk taip pat viešas kalbėjimas, ir sėkmė priklauso nuo mokėjimo kabėti įtaigiai, rišliai, nuosekliai, gerai atrodyti (tiesiog būtina!), pasinaudoti ir kūno kalba, ir balso intonacija. Viešas kalbėjimas svarbus ir šeimoje – nuo to, kaip bendraujame, kaip sugebame gražiai išsakyti savo prašymus (taip pat ir priekaištus...), priklauso šeimos darna, tarpusavio santykiai, o juk ir pasveikinti artimuosius tenka, ir tostą per šventę pasakyti.

Tai byloja apie šio visaapimančio projekto aktualumą ir svarbą.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ