Mes turime 276 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6567
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28454
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72437
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių r. PK ataskaita už 2017 m. pristatyta visuomenei

2018 m. vasario 10 d., šeštadienis Nr.11 (1735)

Manau niekas nepaneigs gerai žinomų žodžių, kad tiek policijos, tiek kitų teisėtvarkos struktūrų darbo sėkmė didžiąja dalimi priklauso nuo glaudaus bendravimo su visuomene. Tad į 2017 m. Vilniaus apsk. VPK Švenčionių r. PK veiklos ataskaitą sugužėjo ir rajono seniūnijų seniūnai, švietimo įstaigų vadovai, o prieš prasidedant oficialiai renginio daliai Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos (čia ir vyko pristatymas) mokiniai ir pedagogai surengė trumpą, bet šiltą, nuoširdų koncertą.

Pati 2017-ųjų veiklos pristatymo forma pasirinkta netradicinė. Pasisakymai buvo iš anksto nufilmuoti ir multimedijos pagalba parodyti susirinkusiems. Žinoma, žurnalistinį darbą šiek tiek apsunkino, bet gyvenimas iškėlęs problemą dažnai pasiūlo ir jos išeitį. Švenčionių r. PK veiklą pristatė Reagavimo skyriaus viršininkas Arvydas Grigianecas, Veiklos skyriaus viršininkas Linas Matulevičius ir kiti, o apibendrino Vilniaus VPK Švenčionių r. PK viršininkas Josif Kuzmickij.

Pažvelkime į nusikalstamas veikas, užregistruotas 2017 m. Švenčionių r. PK. Jų 2017 m. užregistruota 364, tai šiek tiek daugiau nei buvo 2016 m. – 278 m., bet mažiau nei 2015 m. – 392. 2017 m. ištirta 221 nusikalstama veika, o 2016 buvo ištirtos 149. Švenčionių r. PK ištirta 53,4 procentai nusikalstamų veikų, tai gerokai aukštesnis rezultatas nei šalyje – 47,6 proc., o Vilniaus apsk. – tik 39,8 proc.

Paskutiniu metu plintanti narkomanija neaplenkia ir Švenčionių r. 2017 m. sulaikyta narkotinių medžiagų: 29 lankstinukai su 15,5 g kanapių, 35 vienetai psichotropinės medžiagos – klonazepamo tablečių, 3 lankstinukai su heroinu ir 1 lankstinukas su karfentaniliu, 1 plastikinis maišelis su psichotropine medžiaga – FUB-AMB. Kaip matome, Švenčionių r. su narkotinėmis medžiagomis įkliūna ne tiek ir daug veikėjų, bet nusiraminti policijos pareigūnai tikrai nesiruošia.

Aktuali visuomenei ir vagysčių tema. 2017 m. užregistruotos 92 vagystės, 2016 m. buvo 104, t. y. 12 daugiau. Nors Švenčionių r. PK ištirtų vagysčių procentai ir geresni nei šalyje ir Vilniaus aps. (Švenčionių r. PK ištirta 26,3 proc. vagysčių, Lietuvoje – 18,4 proc., Vilniaus aps. – 15,6 proc.), bet tai, žinoma, nepaguodžia nukentėjusių nuo ilgapirščių. Kasmet vis išradingesni tampa ir įvairaus plauko sukčiai. 2017 m. užregistruota 15 sukčiavimo atvejų, o 2016 m. buvo tik 6.

Beveik kasdien informacinėje erdvėje girdime pranešimus apie smurto atvejus artimoje aplinkoje. 2017 m. tokių atvejų užregistruota 109, o prieš metus buvo 65. Kas dažniausiai smurtauja? Žinoma, vyrai, bet kartais ir moterys pašėlioja. Pagrindinė smurto artimoje aplinkoje priežastis – alkoholis.

Kaip matyti iš pranešimo, rajone nemažai – 483 – asmenų, turinčių leidimus ginklams laikyti, tai daugiausia medžiotojai, bet, matyt, vienas kitas ir savigynai turi ginklą. Kaip laikosi ginklų laikymo reikalavimų, buvo patikrinti 154 asmenys.

Sunku įsivaizduoti ataskaitą be protokolų, surašytų už kelių eismo taisyklių pažeidimus. Jų 2017 m. buvo surašyta 1800, dar 960 pažeidimų buvo gauta iš stacionarių greičio matuoklių, sudėjus išeina 2760. Ne tiek ir mažai. Ko gero, tų pažeidimų padaugės, kai pradės veikti vidutinio greičio matuoklis. Tie keli kilometrai tarp Švenčionių ir Peršaukščio daugeliui greičio mėgėjų gali būti labai pavojingi.

Apibendrindamas 2017 m. veiklos rezultatus Švenčionių r. PK viršininkas Josif Kuzmickij pasidžiaugė, kad nepaisant vykstančių reformų komisariato pasiekti rezultatai gerokai viršija šalies ir Vilniaus aps. rodiklius. Viršininkas pabrėžė, kad prie tos sėkmės prisideda ir glaudus bendradarbiavimas su visuomene, Ignalinos VSAT Adutiškio, Pavoverės ir Švenčionių užkardomis, Švenčionių PGT, prokuratūra, teismais.

Teigiamai apie Švenčionių r. PK pasiektus rezultatus kalbėjo Vilniaus aps. VPK vadas Saulius Gagas, apie tarpusavio bendradarbiavimo abipusę naudą kalbėjo Ignalinos VSAT vadas Saulius Tamulevičius, Švenčionių Mindaugo gimnazijos direktorė Daiva Veronika Gaidamavičienė Švenčionių r. PK įteikė Padėkos raštą. Beje, Vilniaus aps. VPK Padėkos raštai už paramą buvo įteikti rajono tarybos nariui Kęstučiui Savickui ir Andrejui Jundai.

2018-aisiais Švenčionių r. PK pareigūnų laukia nauji iššūkiai. Su vienu jų jie jau puikiai susitvarkė – buvo operatyviai nustatyti asmenys, įvykdę rezonansinius plėšimus iš parduotuvių kasų Pabradėje ir Švenčionyse.

Ką bekalbėtum apie policijos veiklą, be policijos visuomenė negali jaustis ramiai ir 21-ajame amžiuje.

Algis JAKŠTAS