Mes turime 542 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5628
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12038
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93787
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Seimo Pirmininkas V.Pranckietis: „Neigiamos informacijos srautas užgožė nuveiktus svarbius darbus“

2018 m. vasario 14 d., trečiadienis Nr.12 (1736)

Praėjusį ketvirtadienį Švenčionių rajone lankėsi Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis ir Seimo narys Gintautas Kindurys. Vakare jie susitiko su gyventojais Švenčionėlių miesto kultūros centre.

 

Viešoje erdvėje ir Seime plinta patyčios

Seimo Pirmininkas atskleidė Seime vyraujančią nesveiką atmosferą. Pasak jo, kai kurie Seimo nariai savo gilią kompetenciją naudoja destrukcijai. Nesunku nuspėti, kad tai – Seimo senbuviai, geri oratoriai, nestokojantys ironijos ir cinizmo, neslepiantys apmaudo dėl pralaimėjimo. Tai labai akivaizdžiai matosi.

„Jie (oponentai) ir patys mato, kad įstatymai, kuriuos mes priimame, reikalingi, bet jiems nepatogu, kad mes tai įtvirtiname. Tempia laiką, ima pertraukas, nors viskas aišku, bent keliomis dienomis suvilkina sprendimą, o paskui už tą patį pasiūlymą ir balsuoja, - atskleidė Seimo užkulisių intrigas V.Pranckietis.

Seimo Pirmininkas neslėpė nuoskaudos – žiniasklaida formuoja neigiamą nuomonę apie valdančiuosius. Ką bedarytų, viskam suteikia neigiamą atspalvį, o kas padaryta naudingo, tarsi nepastebi. Tai, kas vyksta viešoje erdvėje, jis vadina tiesiai – patyčiomis, kurios, beje, plinta ir pačiame Seime. Tyčiojamasi net iš pavardės, išvaizdos, aprangos...

Nežinau, kiek žmonių įsidėmėjo rinkimų naktį, kai buvo skelbiami antro rinkimų turo rezultatai ir jau buvo aišku, kad valstiečiai didele persvara laimi, nors konservatoriai ruošėsi švęsti pergalę, vieno populiaraus apžvalgininko mestą frazę, jog apie juos (valstiečius) kalbės ir rašys blogai visi, kas tik turi tokią galimybę. Gal pergalės pakylėti valstiečiai to ir neišgirdo, antraip nesistebėtų, kad, kaip sakė Seimo Pirmininkas, patiria patyčias nuolat iš žiniasklaidos.

Savo viešųjų ryšių valstiečiai taip ir nesukūrė, tad žaidimas vyksta į vienus vartus, politinių konkurentų naudai. Seime vyksta kasdienė kova už būvį, už būsimus rinkimus.

 

Išvardino Seimo nuveiktus darbus

Seimo Pirmininkas vos ne visą valandą vardino Seimo per metus nuveiktus darbus. Svarbiausias darbas – pavyko patvirtinti šių metų biudžetą, už kurį balsavo 85 Seimo nariai, nors pakanka 71 balso.

Padidino pensijas, atlyginimus medikams, mokytojams, ugniagesiams, biudžetininkams. Anot Seimo Pirmininko, dabar sako – per mažai. Kokios buvo galimybės!

Taiso ankstesnių valdžių skriaudas - sutvarkė SODROS skolą, valstybė gavo palūkanas.

Įvesti vaiko pinigai vietoj NPD. Tai pareikalavo papildomai 90 mln. eurų. Kaip galima sakyti, kad tą ant to pakeitė? Tuos papildomus milijonus gaus vaikai. Mažiausiai uždirbantys, bedarbiai papildomu NPD nepasinaudodavo.

Padidinta minimali alga.

Pradėjo veikti naujas vaiko teisių apsaugos įstatymas.

Suteikta teisė gauti valstybinę pensiją daugiavaikiams tėčiams.

Priimtas sprendimas dėl medicininių priemonių nuomos kompensavimo.

Pradėta universitetų reforma. Seniai reikėjo, bet visi pakalbėdavo ir palikdavo. Vaikų sumažėjo trečdaliu, o universitetų – kaip anais laikais. Pripažinta, kad studijuoti pajėgūs 70 proc. abiturientų, o pas mus – 85 proc.

Sugriežtinta atsakomybė už finansinius nusikaltimus. Baudos išties didelės.

Naikinami žemės pardavimo ribojimai, dėl kurių EK yra net pradėjusi procesą prieš Lietuvą. Pasak V.Pranckiečio, tai ne vienintelė jiems likusi problema iš anksčiau.

 

Problemos iš anksčiau

„Lietuvos geležinkeliams“ už prieš dešimtmetį išardytus bėgius EK skyrė 28 mln. eurų baudą. V.Pranckietis sako klausinėjęs, kur bėgiai. 19 kilometrų – kiek tonų metalo? Niekas nežino...

Krizės laikotarpiu priimta kreditų su didelėmis palūkanomis – dabar per metus reikia sumokėti vien palūkanų 560 mln. eurų. Vien tik palūkanų, negrąžinant nei vieno euro paskolos!

 

Masins ateiti į referendumą galimybe nubausti Seimą

Seimo Pirmininkas labai susirūpinęs dėl dvigubos pilietybės – jos šaliai labai reikia. Vienintelis kelias – referendumas, bet nuogąstaujama, ar jis įvyks dėl mažo rinkėjų aktyvumo. Paskutinis įvykęs referendumas Lietuvoje – dėl stojimo į ES ir NATO. Daugelis ir jaunų žmonių prisimena, kad gyventojai buvo skatinami dalyvauti skalbimo milteliais ir alumi. „Daugiau miltelių ir alaus nebus“, - patikino Seimo Pirmininkas. Planuojama masinti kitaip – siūlant balsuoti dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo. „Kaip galvojate, ar ateitų balsuoti žmonės, jeigu būtų galimybė nubausti Seimą – sumažinti Seimo narių skaičių?“ - klausė V.Pranckietis susirinkusių nuomonės. Tiesa, jo nuomone, pasiūlymas sumažinti nebūtų drastiškas – iki 101, kaip dažnai diskutuojama. Greičiausiai būtų siūloma sumažinti iki 121.

Seimo Pirmininkas klausė žmonių nuomonės ir kitais klausimais. Visais atvejais rankas pakėlė „už“ maždaug pusė arba daugiau kaip pusė.

Gyventojai susitikime daug išgirdo apie valdžios darbą, o Seimo Pirmininkas – apie žmonių nuotaikas.

 

Neatsirado šeimininko

Nors rajono valdžia aukštų svečių nepasitiko, baigdamas susitikimą, Seimo Pirmininkas norėjo įteikti šeimininkams šiuo metu itin populiarią dovaną – Lietuvos vėliavą. Begalinė gėda – paaiškėjo, kad nėra kam įteikti... Nesulaukęs atsakymo, Seimo Pirmininkas dar kartą paklausė: „Kas čia šeimininkas, kam galėčiau įteikti vėliavą?“ Tada Vytautas Bulka pasiūlė įteikti Rimui Klipčiui. Seimo Pirmininkas pasiteiravo, kas tas Klipčius. V.Bulka paaiškino, kad mero tėvas. Mero tėvas atkirto: „Bulkai, Bulkai“. Po tokio akibrokšto susidarė nejauki atmosfera, Seimo Pirmininkas, atrodo, sutriko ir įsižeidė. Jis paklausė: „Kam tada galėčiau įteikti vėliavą?“ ir pasisuko į arčiausiai sėdėjusį Antaną Juodaitį. Šis mielai sutiko priimti ir pažadėjo perduoti bendruomenei, taip nutraukdamas nejaukią įtampą...

 

Meras taip ir neišmoko kultūros

Tokio sutikimo aukščiausi šalies vadovai tikriausiai dar nebuvo matę. Pagal politinį etiketą rajone besilankančius šalies valdžios atstovus turėtų pasitikti rajono meras, nepriklausomai nuo jo asmeninių simpatijų. Jeigu kas nežino, pirmas asmuo šalyje yra Prezidentas, antras asmuo – Seimo Pirmininkas, o Ministras Pirmininkas – trečias.

Vasarą pasikvietęs tris jaunučius Seimo narius konservatorius, meras Rimantas Klipčius lankstėsi iki žemės (kalbama, kad ne šiaip sau). O štai kai atvažiavo antras asmuo valstybėje, meras nesiteikė akių parodyti. Oficialiai – tą dieną jis, berods, pasiėmė tėvadienį ar tai laisvadienį.

Meras ant to paties grėblio užlipo jau antrą kartą. Pirmas kartas buvo pirmaisiais metais po rinkimų, kai į rajoną buvo atvykusi tuometinė Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė. Meras jos nepasitiko, bet tada į politikos naujoko netaktą galima buvo pažiūrėti atlaidžiai – panašių klaidų darė dar keli naujai išrinkti merai. Bet dabar, po trejų metų valdžioje, tai jau ne klaida, o kitkas... Nors rajono meras R.Klipčius ir nesiteikė pasitikti, aukšti svečiai nepasimetė – nuoširdžiai bendravo su gausiai susirinkusiais gyventojais gerokai ilgiau, negu buvo numatyta griežtoje Seimo Pirmininko darbotvarkėje, atsakė į klausimus.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ