Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3011
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13198
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89228
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tradiciniai vėžio gydymo būdai neveiksmingi. Kas toliau?

2018 m. vasario 21 d., trečiadienis Nr.13 (1737)

Modernus robotas „Cyberknife“ gali padėti ligoniams, kuriems tradiciniai gydymo būdai nebuvo veiksmingi arba pacientai jų vengė dėl galimų nemalonių komplikacijų. Kibernetinis peilis gydo greitai, be skausmo, sukelia daug mažiau nemalonių šalutinių poveikių ir atitolina gydymą chemoterapija.

 

Galima gydyti įvairiai

Prostatos vėžį galima gydyti įvairiai – operuojant, radioterapija, krioterapija, brachiterapija, skiriant vaistų ir kt. Prostatos vėžys gali būti agresyvus ir plisti net pašalinus liauką ar po spindulinio gydymo. Paprastai tokiais atvejais skiriama hormonų. Tačiau toks gydymas turi nemažai šalutinių poveikių, o, bėgant laikui, vaistai ima nebepadėti. Tada gali būti skiriama chemoterapija arba spindulinė terapija.

Daugelis ligonių nori, kad kuo ilgiau nereikėtų vartoti hormonų ar chemoterapijos. Jeigu metastazių nedaug, moderniausiame Rytų Europoje robotinės stereotaksinės radiochirurgijos centre Latvijoje, Siguldos ligoninėje, pacientai gydomi naujausios kartos įranga „CyberKnife“.

Gydymą „CyberKnife“ išbandė ir 64-erių Leonas. Visą gyvenimą buvusį puikios sveikatos vyrą į urologą kreiptis privertė būtinybė kelis kartus per naktį eiti į tualetą. Tyrimai parodė, kad vyras serga neišplitusiu prostatos vėžiu, ir pašalino dalį liaukos. „Deja, praėjus pusei metų po operacijos, paaiškėjo, kad vėžys nesitraukia ir reikia radioterapijos“, – prisimena vyras.

Leonas nusiminė, kai sužinojo, kad įprastos procedūros trunka šešias savaites. Jis tiek laiko neturėjo, todėl ėmė teirautis, ar yra kitų gydymo būdų, ir netrukus sužinojo apie gydymą „Cyberknife“.

„Gydytojams nusiunčiau savo ligos duomenis, tada jie pakvietė atvykti ir apžiūrėję vietoj 36 radioterapijos seansų, kuriuos siūlė onkologijos ligoninėje, skyrė tik penkis“, – pasakojo vyras.

Šiaurės Lietuvoje gyvenantis Leonas į Latviją, Siguldos Robotinės chirugrgijos centrą vykdavo po darbo. Per švitinimo seansus jis ne tik nejuto skausmo, bet ir nepatyrė jokių nemalonių pojūčių. „Procedūra užtrukdavo 35–45 minutes. Po jos atsikeldavau ir važiuodavau namo, – pasakoja vyras. – Robotas manęs nepjovė, nebuvo kraujuojančių žaizdų, nekilo infekcijų pavojaus, neskyrė ir bendrinės nejautros, todėl nereikėjo ir ilgos reabilitacijos. Gyvenau, kaip įpratęs, – prisimena jis. – Dar per anksti spręsti, ar vėžys pasitraukė. Tačiau atrodo, kad viskas bus gerai.“

 

Ypač tikslus

„CyberKnife“ robote esantis linijinis pozitronų greitintuvas pagal specialią programą į paciento kūną labai tiksliai – iki milimetro dešimtųjų dalių – skleidžia navikus, naikinančius spindulių pluoštus net iš 1200 kampų.

„Taip pasiekiama labai didelė jonizuojamosios spinduliuotės dozė taikinyje, kurį norime sunaikinti, ir minimaliai arba iš viso nepaveikiamos šalia esančios ląstelės, greta esantys sveiki audiniai ir organai“, – aiškina gydytojas onkologas radioterapeutas dr. Darius Norkus.

„CyberKnife“ sėkmingiausiai naikina iki 3 cm skersmens darinius. Juo galima šalinti ir nedidelius pirminius auglius bei metastazes tokiose vietose, kurių gydytojai dėl galimų komplikacijų nerekomenduoja operuoti arba pacientas operacijos atsisako. Todėl neretai „CyberKnife“ gydomais pacientais tampa tie ligoniai, kuriems, kaip ir Leonui, operuojant ar taikant tradicinę radioterapiją buvo pašalintas ankstyvas prostatos vėžys, tačiau jis atsinaujino, atsirado metastazių.

Mažiausia paveikiama sritis gali būti vos 3–4 milimetrų skersmens. Kad navikas būtų sunaikintas, paprastai reikia nuo 1 iki 5 seansų.

 

Mažiau komplikacijų

Robotu galima sunaikinti naviką nepakenkiant prostatoje esantiems nervams ir kraujagyslėms, kurios turi lemiamą įtaką potencijai ir šlapimo laikymui, tad didžioji dauguma vyrų ne tik neturi rūpesčių dėl šlapinimosi, bet ir išsaugo seksualinę potenciją. Jei vis dėlto problemų kyla, jų galima išvengti naudojant potenciją stimuliuojančius vaistus. O po tradicinės chirurginės operacijos impotencija gali ištikti daugelį pacientų.

Prieš gydymą „Cyberknife“ pacientas turėtų atlikti pozitronų emisijos tomografijos (PET/CT) tyrimą. Jo metu specialiu radiofarmaciniu preparatu 68-Galiu pažymimos prostatos vėžio ląstelės, ir aparatas pastebi net labai mažas vėžinių ląstelių sankaupas. Tai tiksliausias prostatos vėžio diagnostikos metodas. Jis gydytojams suteikia svarbios informacijos, kuri padeda sudaryti tikslų gydymo planą ir pasiekti geriausių rezultatų.

PET/CT tyrimą labai svarbu atlikti ligoniams, kuriems liga grįžta po tradicinės prostatos pašalinimo operacijos ar po švitinimo. Kol kas šis tyrimas atliekamas tik Latvijoje, Rygos branduolinės medicinos centre.

Daugiau informacijos galite gauti paskambinę telefonu +370 699 96 686 bei elektroniniu paštu info@cyberknife-sigulda.com arba interneto svetainėje http://cyberknife-sigulda.com
 

 
Reklaminis skydelis