Mes turime 310 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3463
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13650
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89680
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

V. Blinkevičiūtė: „Laiko nesustabdysime, bet laiko kaitaliojimą – tikrai“

2018 m. vasario 24 d., šeštadienis Nr.14 (1738)

Gera žinia iš Europos Parlamento: didele balsų persvara pritarta rezoliucijai, kuria Europos Komisija raginama peržiūrėti sezoninio laiko kaitaliojimo tvarką. 

Kada nustosime dukart per metus sukinėti laikrodžio rodykles, gyventi tai vasaros, tai žiemos laiku?

Pokalbis su socialdemokrate Vilija BLINKEVIČIŪTE, Europos Parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininke.

 

Ką reiškia Europos Parlamento rezoliucija dėl laikrodžių rodyklių sukinėjimo?

Pagaliau! Visų valstybių atstovai Europos Parlamente balsavo už tai, kad Europos Sąjungoje pagaliau iš esmės būtų sprendžiama laiko kaitaliojimo problema. Tai labai svarbus žingsnis, kad netolimoje ateityje ES neliktų laiko kaitaliojimo. Balsavau už šią rezoliuciją, nes esu įsitikinusi, jog ją palaiko ir daugelis Lietuvos žmonių.

Laiko nesustabdysime, bet laiko kaitaliojimą ES sustabdysime. Neabejoju tuo.

 

Kada galima tikėtis, kad laikrodžio rodyklių nebereiks sukinėti pirmyn, atgal?

Labai norėčiau, kad jau šiemet. Realu, kad tai gali įvykti jau kitąmet. Bet kuriuo atveju – jau ne už kalnų. Tikiu, kad su laiko keitimu bus baigta. Ir baigta visiems laikams.

Europos Parlamentas jau pareiškė savo poziciją. Dabar viskas priklausys nuo Europos Tarybos ir Europos Komisijos sprendimų. O Europos Komisiją turi „spausti“ bendrijos valstybės, jų vyriausybės.

Sunku patikėti, bet iki 2017 metų nė viena ES valstybė (tarp jų ir Lietuva) nebuvo pareiškusi Europos Komisijai jokių norų, pretenzijų dėl laiko kaitaliojimo. Milijonai žmonių buvo nepatenkinti, o vyriausybės tylėjo.

Praėjusiais metais iniciatyvos ėmėsi Suomija. Džiaugiuosi, kad Lietuva prisijungė prie šios iniciatyvos. Svarbu, kad susivienytų kuo daugiau valstybių. Europos Komisija ir Taryba nebeturės kitos išeities, tik atšaukti laiko kaitaliojimą.

O kol kas galioja tokia tvarka: Europos Komisija kas 5 metus skelbia eilinį penkerių metų laiko kaitaliojimo grafiką, privalomą visoms ES valstybėms. Paskutinį kartą tai įvyko 2016 metais, kai buvo paskelbtas laiko kaitaliojimo grafikas 2017-2021 metams.

 

Teigiama, kad laiko kaitaliojimas teikia valstybėms ekonominę naudą.

Tiesa tai, kad laikrodžių rodykles pradėta sukioti siekiant labiau išnaudoti dienos šviesą, taupyti elektros energiją. Ir Europoje, ir JAV atlikti tyrimai rodo, kad ekonominė nauda nėra didelė. Pavyzdžiui, JAV nustatyta, kad laiko kaitaliojimas gyventojų sąskaitas už elektros energiją mažina 1 proc. Panašūs rezultatai gauti ir Europoje: priklausomai nuo valstybės, sutaupoma nuo 0,3 iki 2,5 proc. elektros energijos.

Taigi ekonominė nauda – menka, bet žala žmonių (ypač vaikų, senyvo amžiaus žmonių) sveikatai, savijautai – didelė: sutrinka biologinis laikrodis, atsiranda nuovargis ir susierzinimas, didėja infarktų, insultų tikimybė. Tai ne kartą įrodė įvairių valstybių tyrėjai.

Pagaliau geriausi tyrėjai esame mes patys: kaip jaučiamės pasikeitus laikui? Dauguma Lietuvos žmonių bent kelias dienas po laiko pasikeitimo – prastokai. Tą įrodo ir gyventojų apklausos duomenys: 80 proc. Lietuvos gyventojų nepritaria laiko kaitaliojimui.

 

O kokiu laiku – vasaros ar žiemos – Jūs norėtumėte ateityje gyventi?

Diskusinis klausimas: vieni norėtų gyventi žiemos, kiti – vasaros laiku. Susitarti turi ne tik Lietuvos žmonės, bet ir visos ES valstybės. Turės būti bendras sprendimas.

O aš norėčiau gyventi vasaros laiku. Man patinka vasara.

 
Reklaminis skydelis