Mes turime 381 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4825
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21026
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97056
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kas spokso iš uokso?

2018 m. vasario 28 d., trečiadienis Nr.15 (1739)

„Kas spokso iš uokso?“ – taip pavadintą, „Lututės“ leidyklos išleistą spalvingą ir lengvai skaitomą knygutę vaikams, o gal ir suaugusiems (pats ją perskaičiau vienu prisėdimu), apie Lietuvoje gyvenančias pelėdas buvo galima įsigyti savaitgalį Vilniuje šurmuliavusioje knygų mugėje. Atvertęs knygos titulinį puslapį pamatai, kad tekstus apie pelėdas šiai simpatiškai knygutei parašė mokslų daktarė Gintarė Grašytė, o tarp fotografų, užfiksavusių pelėdas, randame ne tik Gintarės Grašytės pavardę, bet ir kito mūsų rajono fotografo Jono Barzdėno pavardę.

Perskaitęs šią plonytę, bet informatyvią knygutę, sužinai labai daug apie vienus paslaptingiausių mūsų šalyje gyvenančių paukščių. Kokių tik pasakojimų ir legendų vaikystėje neprisiklausėme apie pelėdas. Tiesa, kai pamatai gyvus pelėdžiukus, tai niekaip negali suprasti posakio „Ir pelėdai savo vaikai gražūs“ potekstės, nes pelėdžiukai iš tiesų yra gražūs, galima sakyti, nuostabūs... Kaip bebūtų gaila, didžiausias pelėdų priešas buvo ir išlieka žmogus. Taip, dabar keliami inkilai pelėdoms, bet, kertant miškus, naikinamos įprastinės jų gyvenimo erdvės.

Į nykstančius gyvūnus saugančią Lietuvos raudonąją knygą be didžiojo apuoko, kuris irgi pelėdų giminei priklauso, įrašytos ir saugomos dar 6 pelėdų rūšys.

Užbaigti šią trumpą informaciją apie gražią knygą, kurios bendraautoriai yra ir mūsų rajone gyvenantys Gintarė Grašytė ir Jonas Barzdėnas, norėčiau žodžiais, kuriais baigiasi ir knyga.

„Vis dėlto žmogus pelėdoms gali būti ne tik priešas, bet ir draugas. Rūpindamiesi pelėdų apsauga, keldami joms inkilus, galiausiai skleisdami žinią apie jas, galime šiems paukščiams padėti. Tik neskubėkime neštis rasto pelėdžiuko namo. Norėdami pagelbėti, pirmiausia turime žinoti, suprasti, kaip pelėdos gyvena, kas jos yra, ko joms reikia, o kada pagalba nereikalinga.“

Beje, knygelėje, šalia pelėdų nuotraukų, yra QR kodai, kuriuos nuskaičius išmaniuoju įrenginiu, galima išgirsti pelėdų balsus.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis