Mes turime 418 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4012
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20213
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96243
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Balandžio danguje – ryški Vakarinė, šviesėjantis Marsas ir uodeguoti meteorai

2018 m. balandžio 11 d., trečiadienis Nr.26 (1750)

Sietynas skubins vasarą

Giedrais balandžio vakarais žvilgsnį trauks palei vakarų horizontą sužimbanti pirmoji vakaro „žvaigždė“ – Venera-Vakarinė. Pietuose kulminuos Liūto ir Vėžio žvaigždynų pora. Dešiniau išraiškingojo Liūto blausios zodiakinio Vėžio žvaigždės atrodys neišraiškingai, bet dar dešiniau pastarųjų žvilgsnį trauks įspūdingieji Dvyniai su išsiskiriančiomis Kastoro (aukščiau) ir Polukso (žemiau) žvaigždėmis. Neįprastoje padėtyje – aukštai virš galvos, pačiame zenite – švytės Grįžulo ratų žvaigždės. Visą žiemą danguje švytėjęs Tauro žvaigždynas šį mėnesį glausis link vakarų horizonto, kol galų gale balandžio 23 d. įslinks į vakaro žaras ir ims slėptis Saulės spinduliuose iki pat liepos pradžios. Šis Sietyno dingimas nuo seno laikytas tikrojo pavasario pradžios ženklu. Buvo sakoma: „Sietas prapuola – gegutė pradeda kukuoti“, „Sietynas žaroje, kumelė vagoje“. Šiuo laiku mūsų protėviai nuo seno švęsdavo gamtos atbudimo ir pirmosios pavasario žalumos šventę Jorę, pradėdavo pavasario darbus.

 

Šviesiausiai žibės Venera ir Jupiteris

Venera-Vakarinė kiekvieną vakarą po saulėlydžio itin ryškiai žibės vis aukščiau keliaudama Avino žvaigždynu. Balandžio 19 d. ji persislinks į Tauro žvaigždyną, o balandžio 23-27 d. iš apačios priartės prie Sietyno ir praslinks šiek tiek kairiau nuo jo sudarydama gerą progą dar paieškoti šiaip jau vakaro žarose sunkiai beįžiūrimo šio garsaus žvaigždžių spiečiaus. Balandžio 17 d. žemiau ir šiek tiek kairiau po Vakarine užgims plonas jauno Mėnulio pjautuvas.

Jupiteris artės prie opozicijos ir beveik visą naktį ryškiai spindės Svarstyklių žvaigždyne. Šį mėnesį Jupiteris bus labai šviesus. Jo šviesis sieks -2.5 ryškio. Paskutinę mėnesio dieną bus galima pasigrožėti gražiu Jupiterio susitikimu su pilnu Mėnuliu. Pilnas Mėnulis patekės 21:15 val. pietryčiuose, o maždaug po 12 min. kiek dešiniau ir žemiau jo iš už horizonto išnirs ir Jupiteris. Per visą dangų jie kartu riedės iki aušros įspūdingai spindėdami Svarstyklių žvaigždyne.

Saturnas tekės antroje nakties pusėje Šaulio žvaigždyne.

Marsas taip pat pasirodys antroje nakties pusėje Šaulio žvaigždyne. Jo šviesis augs ir mėnesio pabaigoje raudonoji planeta pašviesės kone dvigubai.

Merkurijus balandžio 29 d. nors ir pasieks didžiausią kampinį nuotolį nuo Saulės, tačiau tekės per vėlai ir ryto žarose jo įžiūrėti nepavyks.

 

Lyridų meteorai išsiskirs įspūdingomis uodegomis

Šio mėnesio 16-25 dienomis, kaip ir kasmet, reikšis Lyridų meteorų srautas, pasižymintis įspūdingais šviesias garų juostas paliekančiais meteorais. Daugiausia meteorų šiemet turėtų sužibti naktį iš 22 į 23 d. Tuomet, esant palankioms sąlygoms, per valandą galima bus išvysti apie 20 meteorų. Mėnulis leisis po vidurnakčio ir netrukdys stebėti meteorų.

Jonas VAIŠKŪNAS

 
Reklaminis skydelis