Mes turime 206 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4408
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21750
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65733
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Su aukščiausia valdžia - apie kasdienius rūpesčius

2018 m. balandžio 18 d., trečiadienis Nr.28 (1752)

Penktadienį rajone lankėsi Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis ir Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis.


Geriausi namai

Seimo Pirmininko vizitas prasidėjo nuo Pabradės socialinės globos namų, kuriuose yra lankęsi ir ankstesnių kadencijų Seimo pirmininkai bei LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kiek anksčiau jau buvo atvykę Seimo nariai Vytautas Rastenis, Gintautas Kindurys ir jo padėjėja Vida Rastenienė, politikas Vytautas Bulka. Garbingus svečius pasitikęs Pabradės socialinės globos namų direktorius Vytautas Vigelis surengė ekskursiją po globos namų kompleksą, kurį sudaro įvairios paskirties patalpos, lauko aikštynai. Kažkada pelnę gražiausiai tvarkomos įstaigos titulą, globos namai ir toliau gražėja, o jų gyventojus supa estetiška aplinka, siūloma daugybė įdomių veiklų. Tokiomis sąlygomis ir negalė atrodo ne tokia sunki. Ir pirmoji naujiena, kurią teko išgirsti iš Seimo Pirmininko – anksčiau su entuziazmu skelbtas užmojis išardyti tokias įstaigas, gyventojus apgyvendinant vadinamuose bendruomeniniuose namuose po kelis žmones, pristabdytas. Pasirodo, Vakarų valstybės paeksperimentavo ir padarė išvadą, kad geriausias paslaugas galima suteikti štai tokiose optimalaus dydžio globos įstaigose ir bando šią paslaugą centralizuoti. Švedai net įspėjo Lietuvą, kad dėl daugelio priežasčių neverta ardyti gerai funkcionuojančios sistemos. Visa tai ir parodė svečiams direktorius.


Seimo Pirmininkas atsiprašė žmonių dėl mažų atlyginimų

Po ekskursijos įvyko susitikimas su globos namų kolektyvu. Seimo Pirmininkas paminėjo keletą vizito išvakarėse priimtų svarbių sprendimų ir apgailestavo, kad žiniasklaida tokiems dalykams mažai skiria dėmesio, o kartais ir visai nepamini. Pasak V.Pranckiečio, niekas nesikeičia – smulkmenos išpučiamos, reikšmingi sprendimai sumenkinami, akcentuojamos intrigos, prieinama net iki viešų patyčių apie išties kompetentingus asmenis, kaip antai Agnė Širinskienė, kurios adresu ypač daug užgauliojimų.

Nuo tokių nelinksmų gaidų kalba pakrypo prie ne ką linksmesnio dalyko, kurį iškėlė direktorius Vytautas Vigelis. Jis pastebėjo, kad vieni menkiausiai apmokų socialiniai darbuotojai labai kantrūs ir tylus. Jie negrasina streikais, neina į gatves, bet nesąžininga tuo naudotis. Pasak direktoriaus, jis iš sutaupytų lėšų pakėlė visiems darbuotojams atlyginimus 10 proc., bet to negana. Todėl ir klausė aukščiausios valdžios – Seimo – vadovo, ką numato daryti. V.Pranckietis pirmiausia pasakė, kad bent šis tas jau padaryta – padidino tą vadinamąją bazę, nuo kurios skaičiuojamos algos, 2,5 Eur. Salėje nuvilnijus nusivylimui, jis tęsė: „Suprantu, kad tai nedaug, bet bendroje sumoje susidaro milijonai. Be to, nuo 2008 metų net to niekas nedarė.“ V. Pranckietis sakė, kad užsibrėžtas tikslas – priartinti socialinių darbuotojų atlyginimus iki vidutinio šalies atlyginimo (886 Eur), ir tada darbuotojai turbūt būtų laimingi. Iš pagyvėjimo salėje buvo aišku, kad taip, bet kada tai įvyks – nežinia. Seimo Pirmininkas atsiprašė, kad tuos reikalaujamus 2 proc. skiria ne žmonėms, o NATO ir paaiškino, kad kitaip negali pasielgti. Esą to reikalauja šalies saugumas. Jis taip pat pasidalino įspūdžiais iš Ruklos, kur neseniai lankėsi po 35 metų pertraukos. Ėjo ir stebėjosi, kaip ten, kur stovėjo rusiška karinė technika, viskas pasikeitė.


Poligonas kelia nepatogumų

Pabradės seniūnas Edvard Voršinski kreipėsi į svečius su kasdieniu dideliu rūpesčiu. Labai komplikuotas susisiekimas su Meškerinės kaimu. Meškerinės kelias, kuris veda į karinį miestelį, - vis blogesnės būklės. Juo juda dešimtys vienetų karinės technikos per valandą – eismas didžiulis, o kelias neasfaltuotas. Seniūnas prašė atkreipti dėmesį į šią problemą, taip pat ir į avarinį Bajorėlių tiltą. Dėl tilto problema jau sprendžiama – Vyriausybė jį perėmė iš savivaldybės, o tai reiškia, kad bus sutvarkyta. Tik ar rajono valdžia paskui nepasigirs, kad tai jos rūpesčiu rajone tiltai statomi? Ne kartą jau taip yra buvę, kai svetimus nuopelnus prisiskiria, kur nė piršto neprikišo...

Intensyvėjanti poligono veikla gyventojams kelia išties daug nepatogumų, bet suprantama, kad manevrų niekas nepanaikins, naktinių pratybų atsisakyti taip pat negalima, bet buvo prašymas – kuo mažiau. Pasak Seimo nario Gintauto Kindurio, visi šie nepatogumai gyventojams turi būti kompensuojami asfaltuotais keliais, infrastruktūra ir pan. Jis taip pat sakė, kad iš gyventojų teko girdėti, jog jie blogai informuoti apie vykstančias pratybas. Žmonės sako, kad jeigu kas ir užpultų, nežinotų – ar čia pratybos, ar tikras karas... Seimo narys sakė, kad kariškių buvo prašoma geriau informuoti gyventojus įvairiais būdais, taip pat ir per vietinę spaudą.

Karinė technika smarkiai gadina kelius. G.Kindurys informavo, kad su poligono vadovybe buvo sutarta, jog jie įsigys greiderį ir sugadintus kelius patys operatyviai taisys.

Be to, yra galimybė tuos įsipareigotus 2 procentus naudoti ir infrastruktūros, tame tarpe ir kelių, tvarkymui, kaip tai daro, pavyzdžiui, Estija. Valdžios atstovai pažadėjo to siekti.

(Tęsinys kitame numeryje)

Irena PAULIUKEVIČIENĖ