Mes turime 361 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1811
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18012
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94042
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Paukščių grįžimo metas

2018 m. balandžio 18 d., trečiadienis Nr.28 (1752)

Jau ir kalendorinis pavasaris įpusėjo. Nors laukuose dar niūri pilkuma, bet pamiškėse jau mėlynuoja žibuoklės ir šilagėlės jau stiebiasi į saulę. Saulė. Pagaliau galime pasidžiaugti ir ja, o ir vėjų šiemet užtenka iki soties, beveik nėra rytų, kad nebūtų vėjo. Jau ir perkūnas iš pirmadienio į antradienį pasismagino. Švenčionyse taip driokstelėjo, kad dalis miestiečių ir įstaigų be interneto ryšio ir televizijos liko. Bet su gamta nepasiginčysi, stichijos siautė ir siaus.

Dabar bene smagiausia matyti ir girdėti sugrįžtančių paukščių būrius. Laukuose nuo ankstyvo ryto šūkauja gervės, kurios mūsuose jau tampa dažnu reiškiniu, skuba sugrįžtančių ir tik praskrendančių gulbių, žąsų būriai. Visada smagu palydėti jų karavanus, o štai važinėdamas netoli Pivorų (Ignalinos r.) pamačiau pulkus pailsėti sustojusių gulbių giesmininkių. Norėdamas nufotografuoti, pabandžiau prieiti bent kiek arčiau. Iš tokio atviro mano ėjimo kolegos, fotografuojantys paukščius ir žvėris, smagiai pasijuoktų ir būtų visiškai teisūs, nes vos paėjėjau kokius 50 metrų, gulbės mane „apibarusios“, kad trukdau joms ilsėtis, ramiausiai pakilo visu gausiu būriu, gal kokia pora šimtų jų ten buvo, kiek paskridusios tolėliau vėl nusileido. Žinoma, papyškinau šiek tiek kadrų. Visgi skaitmena turi privalumų, taupyti nereikia, čia ne juosta su 36 kadrais.

Pavažiavęs tolėliau pavasarinėje baloje radau ne tik gulbių būrį, bet ir žąsų nemažą pulką. Čia jau nelipdamas iš automobilio pafotografavau. Smagiausia buvo matyti dar ir gervių trejetą porų prisijungusių prie žąsų ir gulbių būrio. Kažkiek pailsėjusios žąsys pakilo skrydžiui, kai kurios ir gulbės giesmininkės pakilusios patraukė į rytus, matyt, ten jų namai...

Smagu ne tik matyti, bet ir klausytis sugrįžusių paukščių šurmulio, to žodžiais nenusakomo orkestro garsų. Beje, kaip sako gamtininkas Selemonas Paltanavičius, nepamirškime ir varlių, kurios tai po vieną, tai po dvi skuba į savo „vestuves“.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis