Mes turime 364 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4862
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29992
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77318
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Apie sveiką gyvenseną – už klasės ribų ir angliškai

2018 m. birželio 2 d., šeštadienis Nr.40 (1764)

Kad mokiniai gautų kuo daugiau reikalingų žinių, kad lengviau įsisavintų mokomąją medžiagą, pedagogai nuolat tobulina mokymo metodikas, taiko naujoves, ieško netradicinių pamokų vedimo būdų. O ir mokiniai mėgsta pamokas su paįvairinimais, su išsiveržimais už klasės ribų ir pan. Taip pat ir Švenčionėlių progimnazijoje. Vienoje smagioje, bet tuo pačiu ir labai svarbias žinias suteikiančioje bei įtvirtinančioje pamokoje teko neseniai dalyvauti.

Šios mokyklos ankstyvojo anglų kalbos mokymo mokytoja Vita Volskienė 3 a klasės mokiniams kartu su jų klasės mokytoja Margarita Petkūniene surengė netradicinę interaktyvią pažintinę anglų kalbos pamoką. Ir neatsitiktinai – juk edukologijos mokslas teigia, kad daug dalykų įsisavinama greičiau, atsimenama ilgiau, kai teorija derinama su praktika, kai mokomasi ne tik iš vadovėlių, bet ir iš gyvenimiškos patirties, kai išeinama iš komforto zonos... Visi šie dalykai skatina smegenis dirbti aktyviau ir geriau įsisavinti informaciją.

Anglų kalba – svarbus dalykas. Ji atveria kelius į pasaulį, padeda gauti įvairiapusiškesnės informacijos, susirasti draugų ir kurti sėkmingą karjerą. Bet kokiai kalbai išmokti, be abejonės, nepakanka vien teorijos, reikia praktikos, kitaip tariant – kalbėti, skaityti, klausyti... Net ir gimtoji kalba, jeigu nevartojama, netobulinama – skursta ir apmiršta, kaip nelaistoma gėlė.

Daugiau kaip du dešimtmečius su pradinukais pedagoginį darbą dirbanti Vita Volskienė žino daug būdų, kaip paįvairinti pamoką ir teoriją sujungti su praktika. Šįkart per kelias anglų kalbos pamokas klasėje su 3 a klasės mokiniais gilinosi į sveiko gyvenimo būdo subtilybes: mokėsi angliškus žodžius apie mankštos pratimus, daržovių, vaisių pavadinimus ir kita. Pasirinktas šūkis: „Keep healthy“ (Liet. - „Gyvenk sveikai“). Kad visa tai nebūtų tik žodžiai – viena pamoka buvo paversta mokomąja pažintine išvyka. Nors keliauti reikėjo visai netoli, tačiau išleisdama mokytojas su trečiokais progimnazijos direktorė Rita Gasparevičienė išdalino vaikams specialiai išvykoms nupirktas šviesą atspindinčias liemenes su užrašais „Švenčionėlių progimnazija“. Išklausę saugaus elgesio instruktažą visi linksmai iškeliavo. Pirmiausia pasuko į miesto parkelį, kur buvo surengta trumpa mankštelė. Visas komandas angliškai pirmiausia skelbė mokytoja V.Volskienė, po to – patys trečiokai. Tada vaikams buvo išdalintos įlaminuotos spalvotos kortelės su vaisių, daržovių pavadinimais angliškai. Ir visi klegančiu būreliu pasuko link prekybos centro „Maxima“. Mokytoja vaikams šiek tiek „pasufleravo“ – kortelės spalva atitiko ir ant jos parašytos daržovės ar vaisiaus spalvą. Trečiokams buvo iškelta užduotis – parduotuvėje susirasti kortelėje angliškai užrašytą prekę. Prekybos centre vaikai apgulė vaisių ir daržovių skyrių, mažiesiems pirkėjams pagelbėjo ir paslaugus „Maxima“ personalas, tolerantiškai žiūrėjęs į būrelį judresnių ir triukšmingesnių lankytojų. Jeigu kokios nors prekės nepavyko rasti, ne vienam pagelbėjo išradingumas – prie kasos keliavo šaldytų daržovių maišeliai. Vaikai apsisuko greitai – už prekes sumokėjusios mokytojos V.Volskienės krepšys greitai prisipildė sveikuoliško maisto produktų. Mokytoja M.Petkūnienė visus pamokos dalyvius pavaišino avižiniais sveikuoliškais sausainiais.

Apsipirkę, apžiūrėję įsigytus produktus, dar kartą pakartoję visus pavadinimus angliškai, vaikai, prieš keliaudami atgal į mokyklą, vieningai pasižadėjo vasarą leisti sveikai: sportuoti, valgyti daugiau vaisių ir daržovių, gerti paprastą vandenį, o ne gazuotus limonadus.

Mokytoja V.Volskienė sakė, kad šios išvykos tikslas ir uždavinys – organizuojant fizinę veiklą ugdyti netik judesių kultūrą, bet ir savarankiškumą, kūrybiškumą, iniciatyvumą, komunikabilumą. Pasak jos, labai svarbu skatinti mokinių fizinį aktyvumą ir gerinti sveikatą, išmokyti pasirinkti sveikatai naudingus maisto produktus, priminti, kokie gyvenimo būdo įpročiai yra naudingi gerai savijautai. O tuo pačiu įtvirtinti išmoktus anglų kalbos žodžius ir frazes.

Vaikams netradicinė pamoka už mokyklos ribų paliko gerą įspūdį, keliaudami atgal, jie linksmai dalinosi apsipirkimo įspūdžiais, kartojosi žodžius ir pavadinimus.

Irena POŽĖLIENĖ