Mes turime 397 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4279
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20480
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96510
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Priėmė tik penktadalį interesantų paraiškų

2012 m. vasario 25 d., šeštadienis Nr.16 (1159)

Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus darbuotojos Danutės Dalgedienės pateiktais duomenimis, iki vasario 21-osios respublikoje priimtos 788 paraiškos paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2012 metų programos priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklą – „Asbestinių stogų dangos keitimas“. Paraiškose nurodyta prašoma parama – 7,6 mln. Lt. Tai sudaro 13 proc. šiai programai skirtų pinigų.

Kaip jau ir buvo rašyta šių metų vasario 4 dieną „Švenčionių krašto“ laikraštyje, vasario 20-ąją priiminėti paraiškų į Švenčionis atvyko Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos vyr. specialistas Anton Levon. Daugeliui suinteresuotųjų jis jau pažįstamas iš anksčiau šia tema surengto seminaro.

Prie priimamojo su užpildytomis paraiškomis laukė būrelis mūsų rajono gyventojų. Visi atvykusieji tikriausiai galvojo apie viena: ar priims paraiškas?

Šį vyrą įsidėmėjau jau iš ankstesnių Irenos Voverytės ir Antono Levon šia tema Švenčionyse surengtų seminarų. Pagaliau jį vėl atsitiktinai sutikau Sirvėtos regioninio parko būstinėje. O dabar – vėl.

- Jau keturi lankytojai buvo priimamajame, - į mano pasiteiravimą atsakė viena moteriškė. – Ir nė vienos paraiškos dar nepriėmė. Tai to, trūksta, tai tas negerai...

Kol mano įsidėmėtas vyras laukė eilėje, pakalbinau jį. Jis Zenonas Vaiciukas, ūkininkaujantis Švenčionių seniūnijos Adomiškės kaime. Ketina keisti 159 kvadratinių metrų gyvenamojo namo asbestinę stogo dangą. Kadangi gyvena saugomoje teritorijoje, būtinas paprastojo remonto aprašas. Šį darbą padarė vienas specialistas iš Šalčininkų rajono. Kaip anksčiau buvau minėjęs, tokie aprašai reikalingi tiems, kurie gyvena saugomose teritorijose arba Švenčionėliuose ir Pabradėje, kur yra daugiau kaip po 3 tūkst. gyventojų. Derinimo reikalai žmogų atvedė į Sirvėtos regioninį. Užpildyti paraišką jis kreipėsi mokamos paslaugos į Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Švenčionių biuro ekonomikos konsultantę Janę Kaniušėnienę.

- Ką beklausiau, niekas nepasakė, kiek šiferio lapų prireiks naujam stogui uždengti, - pridūrė. – Skersai juos uždėt galima įvairiai: šiferio lapų kraštus daugiau ar mažiau vienus ant kitų užleisti. Tai aš savo protu nutariau šiferio pirkti 20 proc. daugiau negu sudaro jų bendras plotas.

- Kiek tikitės gauti paramos už stogo dangos keitimą?

- Kol kas tiksliai sunku pasakyti. Bet kai suskaičiuoji pirkinių kainas, stogo nuėmimo ir naujo apdengimo, transportavimo, kitas išlaidas, tai gal gausiu pusantro ar dviejų tūkstančių litų paramą. Žinoma, atmetus visus su tuo susijusius rūpesčius ir sugaištą laiką.

Zenonas Vaiciukas iš Adomiškės kaimo kol kas buvo tik vienintelis interesantas, kuris kreipėsi į Švenčionių konsultavimo tarnybą gauti mokamą paslaugą už paraiškos užpildymą.

Janė Kaniušėnienė suskaičiavo, kad kaimiečio šiferinė byla sudaro net 57 puslapius.

Vasario 20-ąją NMA atstovas Anton Levon iš pas jį apsilankiusiųjų priėmė dvi paraiškas. Tai sudaro tik apie vieną penktadalį į jį besikreipusių interesantų.

Pateikę šiuos skaičius, jokiu būdu nenorime tvirtinti, kad iš Švenčionių rajono priimtos tik dvi paraiškos asbestinių stogų dangai keisti. Galimas daiktas, šiuo reikalu dalis švenčioniškių tiesiog kreipėsi į Agentūros Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento Vilniaus paramos administravimo skyrių (S.Dariaus ir S.Girėno 40).

Lankytojų su paraiškomis Švenčionyse pirmas priėmimas parodė, kad atidėlioti šio reikalo ilgesniam laikui nepatartina. Juk ir tie, iš kurių paraiškos šįkart nebuvo priimtos, dar turi užtektinai laiko kai kuriuos jų punktus pataisyti, patikslinti, sukonkretinti, suderinti...

Šiuo reikalu kiti NMA apsilankymai Švenčionyse numatyti kovo 8 d. ir kovo 20 d.

Bronius NARKŪNAS
 

 
Reklaminis skydelis