Mes turime 364 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1821
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18022
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94052
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Trumpiausiomis naktimis birželio dangų puoš ryškios planetos ir sidabriškieji debesys

2018 m. birželio 16 d., šeštadienis Nr.44 (1768)

Trumpos ir šviesios vasarvidžio naktys

Trumpiausiomis vasarvidžio naktimis dangus kaip reikiant neaptemsta net vidurnaktį. Tad šviesiame dangaus skliaute sunku įžiūrėti ir Paukščių Taką ir kitas blyškesnes žvaigždes, išsiskiria tik ryškiausios vasaros žvaigždės ir ryškios planetos: Venera-Vakarinė, Jupiteris, Marsas, Saturnas.

Iš žvaigždžių akį traukia šiek tiek į vakarus nuo zenito pasislinkusiame Jaučiaganio žvaigždyne spindintis Arktūras, į rytus nuo zenito Lyros žvaigždyne – Vega, šiaurėje visai palei horizontą slenkančiame Vežėjo žvaigždyne – Kapela, virš rytų padangės – Erelio žvaigždyne – Altairas, kartu su Vega ir ryškiausia Gulbės žvaigžde Denebu sudarantis Didįjį vasaros trikampį. Prie vakarų horizonto svyra zodiakinis Liūtas.

 

Žvilgsnį džiugina keturios ryškios planetos

Venera-Vakarinė vakarais ryškiai sužiba nelabai aukštai virš vakarų horizonto sunkiai įžiūrimame Vėžio žvaigždyne. Mėnesio pabaigoje ji jau persislinks į Liūtą. Birželio 16 d. pro Vakarinę kiek didesniu nei 2 laipsnių kampiniu nuotoliu praslinks siauras jauno Mėnulio pjautuvas. Birželio 20 d. Venera priartės prie Vėžio žvaigždyne esančio padrikojo žvaigždžių spiečiaus Prakarto.

Jupiteris ryškiai švyti Svarstyklių žvaigždyne. Po opozicijos jo šviesis po truputi blėsta, tačiau jis ir toliau išlieka ryškiausiu nakties dangaus šviesuliu po Mėnulio ir Vakarinės. Birželio 24 d. dylanti Mėnulio pilnatis atsidurs šiek tiek virš Jupiterio.

Saturnas birželio 27 d. pasieks opoziciją ir didžiausią šviesį šiais metais. Birželio 28 d. pilnas Mėnulis prisigretins prie jo iš kairės.

Marsas beveik visą naktį ryškiai spindi neaukštai virš horizonto iškylančiame Ožiaragio žvaigždyne. Diena iš dienos tolydžio šviesėdamas mėnesio pabaigoje savo šviesiu beveik prisivys ir Jupiterį. Birželio 31 d. tiesiai virš Marso atsidurs dylanti Mėnulio pilnatis.

Merkurijus šį mėnesį slėpsis Saulės spinduliuose.

Naktį iš birželio 23 į 24 d. – Rasos šventės vidurnaktį – nemiegantys, jei tiktai bus giedra, galės pasigrožėti įstabiu reginiu: virš pietų horizonto kulminuos Didysis vasaros trikampis, o po juo tiesiai pietuose ryškiai spindės Saturnas su abipus nuo jo bemaž vienodai nutolusiais Marsu (kairėje) ir Jupiteriu (dešinėje). Virš Jupiterio tuo metu švytės dar ir dylanti Mėnulio pilnatis.

 

Nakties dangų papuoš sidabriškieji debesys

Trumpos vasaros naktys džiugins ir sidabriškaisiais debesimis. Jie pasirodo vasarą šiaurinėje dangaus pusėje, kai Saulė iš po horizonto apšviečia aukštai atmosferoje tvyrančias smulkias daleles, nušvintančias sidabriška melsvai balta šviesa. Vyrauja nuomonė, kad šie debesys yra sudaryti iš smulkių ledo kristalėlių, nors kiti mano, kad juos sudaro kosminės arba vulkanininės kilmės dulkelės. Žinoma, kad šie debesys susidaro maždaug 80 km aukštyje plytinčioje mezosferoje ir yra panašūs į plunksninius debesis, tiktai švyti melsvai balta sidabriško atspalvio šviesa, todėl ir vadinami sidabriškaisiais debesimis.

 

Prasidės astronominė vasara

Birželio 21 d. 13 val. 07 min. įvyks vasaros saulėgrįža. Ilgiausia metų diena truks 17 val. 18 min. Tuomet šiauriniame Žemės pusrutulyje prasidės astronominė vasara. Atšventus Rasos šventę neilgai trukus dienos ims trumpėti kasdien 1-2 minutėmis.

Jonas VAIŠKŪNAS

 
Reklaminis skydelis