Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5128
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15315
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91345
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Apie Ignalinos pasienio rinktinę ir Pavoverės užkardą iš arčiau...

2018 m. birželio 30 d., šeštadienis Nr.48 (1772)

Švenčionių rajono teritorijoje yra įsikūrusios net 3 pasienio užkardos, priklausančios Ignalinos pasienio rinktinei. Bet patekti arčiau sienos ne kiekvienas turi galimybę, o juo labiau iš arčiau susipažinti su pasieniečių darbo specifika, pamatyti naujų modernių technologijų duodamą naudą. Tokia galimybę žiniasklaidos atstovai turėjo birželio 20 d. VSAT Ignalinos pasienio rinktinės vadovų iniciatyva suorganizuoto susitikimo su žiniasklaidos priemonių atstovais metu.

Susitikimas prasidėjo Pavoverės užkardoje. Į susitikimą atvyko žiniasklaidos atstovai iš Visagino, Ignalinos ir aš, atstovaujantis „Švenčionių kraštui“. Ignalinos pasienio rinktinės viešųjų ryšių vyresnioji specialistė Rima Maldžiūtė pristatė visus, susitikime dalyvaujančius tiek rinktinės pareigūnus, tiek žiniasklaidos priemonių atstovus. Apie VSAT Ignalinos pasienio rinktinės saugomą valstybės sieną, pasieniečių darbo specifiką, naujoves kalbėjo rinktinės vadas pulkininkas Saulius Tamulevičius. Keletas skaičių iš jo pateiktos informacijos: Ignalinos pasienio rinktinė šiuo metu kontroliuoja 381,54 km valstybės sienos, 239,23 km išorinės ES sienos ir 142,31 km vidinės. Džiuginantis faktas, kad mažėja sulaikomų valstybės sienos pažeidėjų. 2015 m. jų buvo 99, 2016 m. – 92, o 2017 – tik 20, o šiais metais per 5 mėnesius – tik 1. Toks staigus norinčių kirsti valstybės sieną sumažėjimas, matyt, susijęs ir su tuo, kad 2017 m. Pavoverės ir Švenčionių užkardose buvo įdiegtos modernios sienos stebėjimo sistemos, ir prasmukti nepastebėtam per šių užkardų kontroliuojamą valstybės sieną pasidarė faktiškai neįmanoma ne tik žmogui, bet ir žvėriui... Sumažėjo ir asmenų, įkliuvusių su kontrabanda. 2015 m. buvo 92, 2016 m. – 71, 2017 m. – 69, o per 5 šių metų mėnesius – kol kas tik 15. Kadangi pagrindinė kontrabandinė prekė – cigaretės, tad kiek gi pakelių cigarečių konfiskuota iš kontrabandininkų? 2015 m. prie išorės sienos konfiskuota 215 tūkst. 141 pakelis, prie vidinės sienos – 6579, 2016 m. atitinkamai prie išorinės – 157 tūkst. 686, prie vidinės – 6610, o štai 2017 m. prie išorinės – net 220 tūkst. 480, o vidinės – 6678, per 5 šių metų mėnesius prie išorinės sienos – 47 tūkst. 645 pakeliai, prie vidinės – 97 pakeliai. Gerokai kontrabandininkams gyvenimą apsunkino modernios technologijos. Jų dėka net vandeniu plukdoma kontrabanda pastebima ir „pagaunama“. Matyt, su valstybės sienos apsaugos modernizavimu keičiasi ir nelegalių migrantų srautai, todėl nemažai jų sulaikoma ne prie išorinės ES sienos, o prie vidaus. Štai per šių metų 5 mėnesius iš 17 pabėgėlių 14 sulaikyta prie vidinės ES sienos. Paminėjau tik keletą Ignalinos rinktinės vado Sauliaus Tamulevičiaus pateiktų skaičių, o jų kur kas daugiau.

Rinktinės pareigūnai aktyviai dalyvauja agentūros „Frontex“ organizuojamose operacijose, padeda sutramdyti viešosios tvarkos pažeidėjus ir smurtaujančius šeimose, o nuo sausio 1 d. jau ir Kelių eismo taisyklių pažeidėjus gali bausti ir už greičio viršijimą, ir už pavojingą vairavimą, ir už kitus pažeidimus, tarp kurių, žinoma, neblaivaus vairavimas, greičio viršijimas ir kt.

Gerb. Saulius Tamulevičius džiaugėsi ne tik glaudžiu bendravimu su savivaldybėmis ir kitomis žinybomis, bet ir jaunųjų pasieniečių būrelių gausėjimu. Juk tai puiki būsimų pasieniečių kalvė. Šiuo metu veikia 10 jaunųjų pasieniečių būrelių, kuriuos lanko 242 nariai.

Apie Pavoverės užkardą, jos darbą papasakojo užkardos vadas Raimondas Bučelis. O kiek emocijų skėlė jo parodyta filmuota medžiaga ne tik su kontrabandininkų išradingumu, bet ir nufilmuotais žvėrimis... Čia ir tikros šernų bandos, ir vilkų gauja ir tarp Lietuvos ir Baltarusijos „gastroliuojančios“ meškos. Jų, pasirodo, ne viena, o bent dvi į Lietuvą iš kaimyninės Baltarusijos atklysta. O kokį karališką elnią pavyko stebėjimo kameroms nufilmuoti! Tikras karalius. Oi, kaip gamtos fotografai džiaugtųsi tokį nufotografavę. Ir ne kur nors parke užsienyje, o laisvai gyvenantį... Visa bėda, kad į tokius gražuolius krypsta ir medžiotojų taikikliai.

O dabar apie antrą susitikimo dalį – išvyką palei valstybės sieną. Ši kelionė dar kartą įtikino – gyvename iš tiesų gražiame gamtos kampelyje. Pirmas objektas, kurį aplankėme, buvo netoli Andriukėnų stovintis pasieniečių stebėjimo bokštas. Tai 37 m. aukščio objektas, iš kurio anksčiau pasieniečiai stebėdavo nemažą Lietuvos-Baltarusijos valstybių sienos atkarpą, dabar tą daro moderni stebėjimo įranga, o užlipus, nuo jo atsiveria beribiai toliai. Matosi ir statomos Astravo atominės elektrinės kontūrai. Juk iki jos nuo bokšto vos virš 20 kilometrų... Pasigrožėję nuostabiais Lietuvos pasienio vaizdais važiuojame toliau į Prienus. Čia aplankome Prienų pasienio kontrolės punktą, per kurį anksčiau pravažiuodavo ir praeidavo nemažai žmonių, dabar jis veikia vos kelias dienas per metus pagal Valstybės sienos įgaliotinių susitarimus. Nueiname iki tilto per Baluošos upelį, skiriantį Lietuvą ir Baltarusiją. Kažkaip savotiškai gaila, kad nepavyksta rasti susitarimo, kad bent jau pasienyje gyvenantys žmonės galėtų laisviau lankyti artimus giminaičius, artimųjų kapus, kuriuos atskyrė valstybių sienos. Prie Molių kaimo užsukome prie Neries upės, kuri taipogi skiria dvi kažkada Didžiajai Lietuvos kunigaikštystei priklausiusias teritorijas,. O baigėsi mūsų graži kelionė, kurioje mus lydėjo Pavoverės užkardos vadas Raimondas Bučelis, pavaduotojas Aurelijus Kirilovas, bendruomenės pareigūnė Jolanta Vaickuvienė ir viešųjų ryšių vyresnioji specialistė Rima Maldžiūtė ant Neries upės skardžio – Buivydžių kilpos, netoli Punžonių kaimo. Tai vienas nuostabiausių vaizdų mūsų rajone, o, ko gero, ir visoje Rytų Aukštaitijoje...

Štai toks prasmingas ir, manau, abipusiai naudingas buvo VSAT Ignalinos rinktinės vadovų iniciatyva surengtas susitikimas su žiniasklaidos atstovais.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis