Mes turime 382 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5047
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21248
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97278
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ši bažnyčia – Dievo dovana, arba Dabartinei Švenčionių bažnyčiai – 120 metų

2018 m. liepos 4 d., trečiadienis Nr.49 (1773)

Ne kartą rašydamas apie Švenčionių Visų Šventųjų parapiją, apie čia tarnavusius kunigus, stovėjusias bažnyčias ir jau 120 metų stovinčią didingą devynioliktojo amžiaus pabaigoje, 1898 m., baigtą statyti dabartinę šventovę, turiu dar vieną galimybę prisiliesti prie šios sakralios temos, kuri vienaip ar kitaip yra svarbi gyvenusiems, gyvenantiems ir gyvensiantiems šioje parapijoje žmonėms, ir ne tik šios parapijos žmonėms, nes tai rajono centras. Kadangi išsamiai jau aprašiau tiek parapijos, tiek pačios 120 m. stovinčios naujosios bažnyčios istoriją, šį kartą apie iškilmingas pamaldas, skirtas gražiam bažnyčios jubiliejui, o parsidėjo gražus ir prasmingas bažnyčios 120 m. paminėjimas šeštadienį, birželio 30 d. 17 val. valstybės vėliavos pakėlimu bažnyčios šventoriuje.

Į šv. Mišių aukojimą be dabartinio bažnyčios klebono Medardo Čeponio atvyko buvę klebonai kun. Marijonas Savickas (Mielagėnai), kun. Vidmantas Rudokas (Visaginas), kun. Vidas Smagurauskas (Ignalina), kartu meldėsi kunigai Aldas Čeponis (Strūnaitis), Deimantas Braziulis (Pabradė), Raimundas Macidulskas (Švenčionėliai), Daniel Narkun (Pabradė), Antanas Domeikis (Tverečius) ir iš Švenčionių kilęs Jonas Bučelis (Užpaliai) bei Marijan Apriško, kuris jau išvyko į Vilnių. Šv. Mišių aukojimui vadovavo Ignalinos dekanato dekanas, klebonas, kunigas Vidas Smagurauskas, o pamokslą sakė kunigas Vidmantas Rudokas. Šv. Mišių metu buvo prisiminti per 120 metų Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje tarnavę klebonai.

Liepos 1 d. šv. Mišios prasidėjo 12 val. joms vadovavo vienintelis šiemet Vilniaus kunigų seminarijoje įšventintas į kunigus, kunigas Gabrielius Satkauskas, o jam talkino Švenčionių dekanato dekanas, parapijos klebonas Medardas Čeponis ir Strūnaičio klebonas Aldas Čeponis.

Sakydamas pamokslą kunigas Gabrielius Satkauskas nemažai dėmesio skyrė dvasiniam žmogaus gyvenimui, prisimindamas apie tai, kad ne tik kūnas, bet ir žmogaus siela serga, kad jai pasveikti gali padėti tik malda, tikėjimas, kunigas. Priminęs visiems gerai žinomą posakį: „Sveikame kūne – sveika siela“, kunigas Gabrielius sakė, kad tai ne visas posakis, o turėtų ši sentencija skambėti taip: „Kai meldžiamės – sveikame kūne – sveika siela“. Pasak kunigo, Dievas nori, kad mes būtume sveiki ir laimingi. Kalbėdamas apie Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčios jubiliejų kunigas Gabrielius sakė:

- Dievas turėjo savo planą, kad ši bažnyčia čia stovėtų, tad ši bažnyčia yra Dievo dovana. Mes galime čia ateiti ne tik sekmadienį ir pasijusti lyg danguje, kad pamiltume Dievą karščiau, giliau. Čia Dievo namai, o atėję į Dievo namus prisiminkime šv. Rašto žodžius, kur sakoma, kad Dievas jus myli. Žvelkime į Dievą kaip į dangų, neškime tikėjimo ugnį...

Trumpame pamoksle – daug sakralių tiesų, į kurias turėtų įsiklausyti ir tikintis, ir netikintis. Pirmąjį skaitinį skaitė Vida Rastenienė, antrąjį – Onutė Pošiūnienė, šv. Mišių metu giedojo ne tik didysis bažnyčios choras, bet ir jaunimo choras „Bella Voce“.

Kaip ir kiekvieno jubiliejaus metu, buvo ir nemažai sveikinimų. Jaunąjį kunigą Gabrielių Satkauską parapijos vardu pasveikino Teresė Matukienė. Dabartinės bažnyčios 120 m. jubiliejaus proga sveikino LR Seimo nariai Agnė Širinskienė, Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis, kurie dovaną įteikė ir jaunajam kunigui, sveikino ir Švenčionių r. meras, ir Vengrovo (Lenkija) burmistras. Pasveikino ir Švenčionių inteligentija. Dešimčiai aktyviausių parapijiečių parapijos klebonas Medardas Čeponis įteikė padėkas. Po to buvo sugiedota „Lietuva brangi“ ir iškilmės tęsėsi šventoriuje. Čia buvo pašventintas kryžius, skirtas 19 šioje bažnyčioje tarnavusių ir į amžinybę išėjusių klebonų. Kryžių pašventino kunigas Gabrielius Satkauskas, o kai choras sugiedojo giesmę „Kryžiau šventas“, į dangų pakilo 120 baltų balionėlių, kuriuos stiprus vėjas išnešiojo po visus Švenčionis.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis