Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3672
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19873
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95903
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Verslo kūrimui ir plėtrai kaime – 19,4 mln. eurų

2018 m. liepos 14 d., šeštadienis Nr.51 (1775)

Jau nuo rugpjūčio 1 d. kaimo vietovėse veikiančios įmonės gali kreiptis dėl Europos Sąjungos paramos verslo plėtrai. Šiam paraiškų priėmimui skirta apie 19,4 mln. Eur, vienam pareiškėjui maksimali paramos suma – 200 tūkst. eurų.

Paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama investicijoms, skirtoms ne žemės ūkio veiklai kurti ir plėtoti“ veiklą „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“ bus renkamos iki rugsėjo 28 d.

Šios priemonės tikslas– veiklos įvairinimas, mažųjų įmonių kūrimas ir plėtra, taip pat darbo vietų kaimo vietovėse kūrimo lengvinimas. Parama teikiama ne žemės ūkio veiklai plėtoti. Parama bus skiriama jau veikiantiems ūkio subjektams ekonominės veiklos plėtrai, t.y. parama neskiriama naujai įkurtiems ūkio subjektams. Paramos gali kreiptis privatus juridinis arba fizinis asmuo, kuris turi atitikti labai mažos arba mažos įmonės reikalavimus.

„Mūsų tikslas – kurti kuo daugiau darbo vietų, tai ne tik paskatintų žmones likti kaime, bet ir mažintų emigraciją. Juk kai žmonės yra tikri dėl savo pajamų, jie pasiruošę toje vietoje gyventi, kurti ir investuoti į savo ateitį. Šiam paraiškų priėmimui skirsime daugiau nei 19 mln. eurų, tai išties nemaža pinigų suma, tikiuosi, kad ši parama prisidės mažinant nedarbo lygį kaime“, – kalba žemės ūkio viceministras Darius Liutikas.

Pareiškėjas įsipareigoja projektą įgyvendinti per nurodytą laikotarpį, kuris neviršija 24 mėnesių nuo paramos sutarties pasirašymo dienos.

Tinkamomis finansuoti pripažįstamos išlaidos: būtinos verslo planui įgyvendinti ir numatytos paramos paraiškoje ir verslo plane; patirtos (t.y. apmokėtos) po paramos paraiškos pateikimo dienos, išskyrus bendrąsias išlaidas.

Kartu su paramos paraiška pareiškėjas turi pateikti ekonomiškai pagrįstą verslo planą. Nurodyta informacija jis turi pagrįsti projekto reikalingumą, investicijų poreikį ir finansinę verslo plano dalį. Pateiktame verslo plane pareiškėjas turi įrodyti, kad ūkio subjektas atitinka ir įgyvendinant projektą bei projekto kontrolės laikotarpiu atitiks ekonominio gyvybingumo kriterijus.

Didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 200 000 Eur. Finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų. Suteikiamos paramos dydis skaičiuojamas atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas ir proporcingai pagal planuojamas sukurti naujas darbo vietas: vienai darbo vietai sukurti didžiausia paramos suma gali būti 50 000 Eur.

Paramos paraiškas priima iš pareiškėjų ir registruoja Nacionalinės mokėjimų agentūros Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento teritoriniai paramos administravimo skyriai.

ŽŪM inf

 
Reklaminis skydelis