Mes turime 244 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:624
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19168
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66494
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Brandos atestatai įteikti. O kas toliau?..

2018 m. liepos 18 d., trečiadienis Nr.52 (1776)

Prancūzų rašytojas Emilis Zola rašė: „Visa gyvenimo prasmė – nepabaigiama kova su nežinomybe, amžinos pastangos pažinti daugiau.“ Liepos viduryje tūkstančiai Lietuvos abiturientų gauna brandos atestatus. Žodis „branda“ tarsi simbolizuoja, kad jie jau subrendo savarankiškam skrydžiui į gyvenimą. Gal ir simboliška, kad vidurinio mokslo atestatai įteikiami per patį vidurvasarį, kai lizduose jau sparnus mankština ir savo pirmajam skrydžiui ruošiasi gandriukai. Ir vienų, ir kitų laukia daug išbandymų, ir koks bus tas skrydis, kaip aukštai pavyks pakilti, ir kaip toli pavyks nuskristi, priklausys nuo daugelio veiksnių, bet pirmiausia nuo pačių pastangų.

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos absolventams atestatų įteikimas ir išleistuvių šventės vyko penktadienį, liepos 13-ąją. Tikėkimės, kad skaičius 13 bus laimingas 76 Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnaziją, 10 Adutiškio filialą ir 61 Švenčionėlių Mindaugo gimnaziją baigusiems abiturientams, nes skaičius 13 – tik skaičius, kuriam kažkas kažkada priskyrė mistinę reikšmę.

Gal ir gražu, kad tiek Švenčionyse, tiek Švenčionėliuose atestatai buvo teikiami bažnyčiose. Švenčionyse prieš atestatų įteikimo ceremoniją buvo aukojamos šv. Mišios. Jas aukojo parapijos klebonas kun. Medardas Čeponis. Gražu ir prasminga, kai aukojamos šv. Mišios, bet yra vienas niuansas, kad ne visi juk yra katalikų tikėjimo, o tai natūralu daugianacionaliniame mūsų rajone, gal todėl nemažai atestatų laukiančių abiturientų ir jų artimųjų būriavosi laukdami šv. Mišių pabaigos. Gal visgi vertėjo pačią atestatų įteikimo ceremoniją perkelti į čia pat esantį kultūros centrą? Bet tai tik smulkmenos, palyginus su pačios šventės svarba.

Švenčionėliuose scenarijus, nors ir čia atestatai buvo įteikiami bažnyčioje (o kur kitur, jei pradėtas renovuoti kultūros centras stovi lyg vaiduoklis?), buvo kitoks, čia nebuvo aukojamos šv. Mišios, o ir pati atestatų įteikimo ceremonija vyko pasaulietiškai.

Kaip ir pridera, tiek Švenčionyse, tiek Švenčionėliuose į atestatų įteikimo šventę atvyko nemažai garbingų svečių, o ir sveikinimų buvo nemažai. Padėkas įteikė LR Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis, rajono meras. Švenčionėliuose savo palinkėjimus abiturientams išsakė progimnazijos direktorė Rita Gasparevičienė. Juk, ko gero, visų arba beveik visų gavusių atestatus abiturientų kelias į mokslo pasaulį prasidėjo Švenčionėlių progimnazijoje. Parapijos klebonas kun. Raimundas Macidulskas linkėdamas abiturientas sėkmės gyvenime, pasidžiaugė tuo, kad Dievo valia tiek šventiškai pasipuošusių žmonių buvo sukviesti į bažnyčią, o užbaigti šį trumpą pasakojimą apie atestatų įteikimo šventes Švenčionyse ir Švenčionėliuose norėčiau 19-ajame a. gyvenusio rusų rašytojo Ivano Gončiarovo žodžiais: „Žinojimo šaltinis neišsemiamas: kad ir kokių laimėjimų žmonija pasiektų šiame kelyje, vis liks ko ieškoti, ką rasti, pažinti.“ Tad į gyvenimo skrydį pakilusiems jauniems žmonėms bus kur realizuoti savo sugebėjimus, sumanymus...

Algis JAKŠTAS