Mes turime 283 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:223
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16424
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92454
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ilgoje tėvystės kelionėje – užsiėmimai stovykloje

2018 m. liepos 25 d., trečiadienis Nr.54 (1778)

Sodyba – stovyklautojų Meka

Vaizdinga ir nuošali Mildos Petkevičienės sodyba Labanoro girioje, joje tvyranti ypatinga aura vilioja čia ieškančius ramybės, susikaupimo ir gilaus dvasinio poilsio gamtos prieglobstyje. Matyt neatsitiktinai nuo pat Mildos įsikūrimo Peršokšnos upelio pakrantėje čia nuolat pilna žmonių: draugų, artimųjų, bendraminčių, o pastaruoju metu ir stovyklautojų. Čia užsuka norintys susipažinti su pluoštinių kanapių auginimu ir jų derliaus sutvarkymu bei panaudojimu, organizuojamos etnogamtinės ir kitokios stovyklos šeimoms ir kiti edukaciniai užsiėmimai.

 

Besilaukiančių šeimų vasaros stovykla

Liepos 5-8 dienomis čia vyko ir besilaukiančių šeimų vasaros stovykla, kurią organizavo „VŠĮ Labas noras“ ir „9 mėnuliai“. Pačioje Labanoro girios širdyje keturias dienas 7 besilaukiančios šeimos įdomiai leido laiką ypatingo grožio vietoje. Besilaukiančioms šeimoms stovykloje dula Ingula Rinkevičienė pasiūlė paskaitas, ekskursijas, rytinius šokius, gardų vegetarišką maitinimą, vakarinius laužus, dainas, maudynes upelyje ir net pirtį. O svarbiausia, būrį bendraminčių, kurie dar ilgai išliks ilgoje kiekvienos šeimos tėvystės kelionėje.

„9 MĖNULIAI“ – tai paskaitų ciklas besilaukiančioms šeimoms, kurį veda dula Ingula Rinkevičienė. Jos mokymuose galima išgirsti: objektyvią naujausiais tyrimais paremtą informaciją, jos pačios patirtį, įgytą lydint šeimas į gimdymą, konkrečius pratimus bei technikas, kaip fiziškai ir emociškai geriau pasirengti gimdymui, sudalyvauti susitikimuose su dirbančiomis akušerėmis bei atskiroje paskaitoje vyrams.

Stovyklos dalyviams gamtininkas Andrejus Gaidamavičius surengė pažintinį žygį po Labanoro girią, su įdomumu visi žiūrėjo filmą „Kodėl ne namie“ apie užsienio šalių gimdymo patirtis, kai gimdoma ir namuose, ir gimdymo centruose, taip pat pribuvėjų pasakojimus ir t.t.

 

Kas ta dula!?.

Besilaukiančių šeimų stovyklos dalyviams žodis dula ir tokia profesija gerai žinomos, tačiau daugeliui žmonių tai vis dėlto naujovė. Beje, man taip pat. Todėl pasidomėjau šiek tiek plačiau apie dulų profesiją, jau besiskinančią kelią ir Lietuvoje, bei veiklą.

Pasak stovyklą rengusios ir vedusios dulos Ingulos Rinkevičienės, paprastai dulomis tampa moterys, bet šias pareigas gali užimti ir vyrai. Dulos paprastai padeda gimdyvėms nuo pat nėštumo iki kūdikio priežiūros. Populiarėjančios dulos paslaugos nėra tas pats, kas pribuvėja ar akušerė. Pribuvėja tai yra tas žmogus, kuris priiminėja vaikus gimdymo metu namuose, o akušerė – ligoninėje. Dula nepriiminėja vaikų. Ji būna šalia, padeda psichologiškai, emociškai, fiziškai. Dula yra sulietuvintas žodis. Jis kilęs iš graikų kalbos ir reiškia „moters vergę“. Kitaip – patarnautoją.

 

Atradusi savo kelią, nebegali sustoti ėjusi

Apie save ji rašo: „Esu Ingula Rinkevičienė, trijų pametinukų mama. Apie buvimą dula iš pradžių nė negalvojau, tačiau taip nutiko, kad ne sykį teko būti pakviestai pagelbėti gimdymo metu ir po jo. Supratusi, kad šis kelias man artimas, nebegalėjau sustoti.

Būdama dula, noriu būti naudinga visai šeimai: tiek būsimajai mamytei, tiek – tai nemažiau svarbu – būsimajam tėčiui. Neabejoju, kad rasite sau tinkamiausią pagalbininkę, o kad būtų lengviau išsirinkti, tariu porą žodžių apie save.

Esu praktiškas ir gana paprastas žmogus, džiaugsmo mėgstantis ieškoti mažuose dalykuose. Dulos veikloje paprastai stengiuosi netrukdyti, būti nepastebima, tarsi ištirpti – tam, kad jūs patys galėtumėte gauti ir suvokti daugiau. Į ligoninę einu siekdama tarp medikų rasti draugų.

Kai nesu dula, džiaugiuosi galėdama realizuoti save meninėje veikloje: dainuoju keliose grupėse, retsykiais paimu į rankas teptuką.

Daugiausia bendrauju su Vilniuje ir jo apylinkėse gyvenančiomis nėščiosiomis ir jų šeimomis – tiek ruošiantis gimdymui, tiek gimdymo metu, tiek po jo. Esant pageidavimui, gimdyti galime vykti ir į ne Vilniuje esančias ligonines (pvz., į Kauną).

Kartas nuo karto organizuoju užsiėmimų grupes besilaukiančioms šeimoms.

Man didelė garbė būti šalia tokiomis svarbiomis jūsų gyvenimo akimirkomis ir palaikyti jūsų pasitikėjimą savo jėgomis. Žemai lenkiu galvą šeimoms, kurių dėka esu dula ir kurių dėka galiu tapti geresnė“.

 

Meilė moteriai ir pagarba gyvybei

I.Rinkevičienė – bene garsiausia Lietuvos dula, kitaip tariant – gimdyvės padėjėja, teikianti nemedicininę pagalbą. Dažniausiai moteris kreiptis gimdymo metu paramos į dulas paskatina neigiama emocinė patirtis ir patirtos ankstesnių gimdymų traumos. Taip pat į dulas kreipiasi ir pirmojo vaikelio besilaukiančios mamos, kurioms viskas nauja. Labai svarbu sukurti bendrystę tarp mediko ir dulos, kad gimdančiai moteriai būtų geriau.

Ingula buvo ir viena iš tų, kurios inicijavo Lietuvoje dulų mokymus. Pirmaisiais metais mokymus baigė 30, antraisiais – apie 20 būsimų dulų. Tačiau ne visos po to užsiima šia veikla – yra moterų, kurios susidomi šiais mokymais norėdamos išsigydyti savo žaizdas, išmokti gimdymo patirtį padaryti šviesesnę ne tik kitoms, bet ir sau. Dulai svarbiausia – meilė moteriai ir pagarba gyvybei, tada ateina ir žinios. Be abejo turi susiformuoti ypatingas ryšys tarp dulos ir gimdyvės, kad tokiu svarbiu ir intymiu metu ji norėtų, kad dula būtų šalia.

Beje, dulos tikrai nėra iš tų, kurios kategoriškai pasisako už gimdymą, pavyzdžiui, tik namuose ar tik ligoninėje. Pasak I.Rinkevičienės, labai svarbu gimdymą patikėti pačioms moterims, kad jos nugalėtų baimę ir pasitikėtų savo jėgomis. Ir apie skausmą kalbant labiau tiktų leisti gimdančiai moteriai pačiai su juo dirbti, tuomet skausmas ne toks smarkus būna.

Dula taip pat nebando gimdyvės įtikinti, ar jai rinktis natūralų gimdymą, ar cezario pjūvį. Dulos darbas moteriai pritarti ir palaikyti bei suteikti informacijos su vienokio ar kitokio pasirinkimo privalumais ir trūkumais. Gimdymas su baime niekada nėra saugu.

 

Labai gražus gimdymas Šveicarijoje

Vienoje publikacijoje Ingula pasakojo apie jos kaip dulos dalyvavimą labai gražiame gimdyme Šveicarijoje viename iš natūralaus gimdymo centrų. Akušerė ir I.Rinkevičienė visą laiką švelniai lydėjo moterį, tarsi būdamos jos atspindys. „Jeigu gimdančią moterį įsivaizduotume plaukiančią upe, tai mudvi abi buvome tarsi iš šonų tekančios dvi srovės, apsaugančios moterį iš šonų, kad ji nesusidaužtų į krantus ar nesusidurtų su akmeniu, nenukryptų į šonus, plauktų ramiai, saugiai ir laimingai pasiektų savo tikslą. Galiausiai įplauktų į gilesnius tėvystės vandenis“, - pasakojo I.Rinkevičienė. Pasak dulos, buvo labai gražus ir stiprus jausmas – kad saugai, lydi moters gimdymą, pastiprini natūralų jos gebėjimą pagimdyti pačiai.

Po tokio gražaus gimdymo gerai jautėsi ir gimdyvė, ir dula su akušere.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis