Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5989
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19849
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92206
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vasaros kelionės, darbai ir patyrimai

2018 m. rugpjūčio 4 d., šeštadienis Nr.57 (1781)

Vasarą besimokantis ar studijuojantis jaunimas turi gana ilgas atostogas, todėl jų metu susiplanuoja įvairių užsiėmimų, darbų kelionių. Tai metas, kai galima plėsti akiratį, tobulinti įgūdžius, mokytis kažko nauja, pažinti svečias šalis, užsidirbti kišenpinigių ar tiesiog džiaugtis bendravimu ir smagiomis akimirkomis.

 

Vasara keliaujant

Pavyzdžiui, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos vienuoliktokas Lukas Kuleš šiemet atostogų metu gyvena taip intensyviai, kad namuose per vasarą praleido vos savaitę – kitą. Rugpjūtis vaikinui nusimato kiek ramesnis ir sėslesnis, tad dabar pats metas surikiuoti visus vasaros įspūdžius, kai nuo balandžio pabaigos iki liepos pabaigos su nedidelėmis pertraukėlėmis keliavo po įvairias šalis ir dalyvavo įvairiose veiklose, namuose pabūdamas tarp kelionių vos po kelias dienas.

„Portugalija, Vokietija, Amsterdamas, Kaunas, Madridas, Varšuva“, - beria Lukas pavadinimus. Ir visur po savaitę ar dvi, namuose Švenčionėliuose praleidžiant vos po pora dienų tarp išvykų.

 

Prasidėjo nuo „Opus Dei“

Pasak Luko, viskas prasidėjo prieš ketverius metus, kai jis užsirašė į krikščioniškosios organizacijos „Opus Dei“ organizuojamą anglų kalbos vasaros stovyklą. Lietuvoje šia veikla užsiima ir jaunimo centras „Liepkiemis“. Nuo tada Lukas į tokias stovyklas važiuoja kasmet, o ir krikščioniškosios vertybės jam artimos, nes vaikinas patarnauja mišiose Švenčionėlių bažnyčioje. Savaitę trunkančiose stovyklose jaunimas užsiima anglų kalba, sportu, lanko mišias, dalyvauja debatuose. Su jais dirba vadovai iš JAV, Argentinos, Australijos, Lietuvos, daugelio Europos šalių. Užsiėmimai vyksta anglų kalba, be to, kasdien būna po 3 anglų kalbos pamokas. Visi dalyviai suskirstomi į keturias grupes pagal anglų kalbos mokėjimo lygį. Lukas šiemet jau pateko į aukščiausio lygio grupę. Pagal įvairius kriterijus dalyviams skiriamos ir stovyklautojo nominacijos, šiemet Lukas gavo geriausio stovyklautojo nominaciją.

„Opus Dei“ 1928 metais įkūrė 26-metų katalikų kunigas Josemaria Escriva. Jis mirė 1975-aisiais, 2002 m. spalio 6 d. popiežius Jonas Paulius II paskelbė jį šventuoju. „Opus Dei“ padeda eiliniams žmonėms gyventi tikėjimą atitinkantį kasdienį gyvenimą, tam tikslui teikia savo nariams bei kitiems pageidaujantiems dvasinio ugdymo ir ganytojišką paramą. Ji skleidžia žinią, kad visi pakrikštytieji – kad ir kokia būtų jų padėtis, profesija ar gyvenimo sąlygos – yra Dievo pašaukti siekti šventumo, ypač kasdieniniu darbu ir asmeninių, šeimyninių bei visuomeninių pareigų atlikimu.

Lukas pasakojo, kad nuolat dalyvaujančių „Opus Dei“ veikloje jaunuolių yra apie 20, jie dažnai susitinka savaitgaliais Vilniuje, žaidžia krepšinį, bendrauja, aptaria veiklos planus. Jaunuoliai turi vadovus. Luko vadovas atvykęs iš Argentinos, Lietuvoje gyvena nuo 2001 m.ir gerai išmokęs lietuvių kalbą.

 

Lukas nugalėjo tritaškių varžybose

Pirmoji ilgesnė šių metų Luko išvyka buvo dar net neprasidėjus vasarai – per Velykų atostogas į Portugalijos miestelį Fatimą. Fatima – katalikams gerai žinomas vidurio Portugalijos piligriminis miestelis, kuriame 1917 m. trims piemenukams apsireiškė Švenčiausioji Mergelė Marija. Kadangi pernai buvo šio apsireiškimo šimtmetis, ta proga ir buvo pradėtas rengti tarptautinis krikščioniškas futbolo ir krepšinio turnyras. Šiemet dalyvavo jaunimas iš Portugalijos, Ispanijos, Afrikos, Lietuvos, Suomijos. Taip pat vyko ir debatai, socialinės, savanorystės veiklos. Lukas pasakojo, kad lietuviai labai stengėsi ir krepšinio varžybose laimėjo antrąją vietą, o pats Lukas tritaškių turnyre – pirmąją.

 

Kelionė su klase

Lukui įsiminė ir kelionė su klase ir auklėtoja Vilhelmina Urboniene į Amsterdamą, pakeliui aplankant Berlyną ir kitas Vokietijos vietoves. Klasės kelionė buvo turininga ir dėl puikaus gido, kuris su jais vyko iš Vilniaus. Amsterdame aplankė siauriausią Europos gatvelę, plaukiojo laivu, vaikštinėjo po senamiestį, lankėsi bažnyčiose. Tik Amsterdame katalikų bažnyčios dažnai yra atokiau – vidiniuose kiemeliuose, dėl tam tikrų istorinių aplinkybių nėra taip išreklamuotos. Tčiau bene didžiausią įspūdį paliko Madam Tiuso (Madame Tussauds) vaškinių figūrų muziejus. Lukas prisėdo nusifotografuoti prie jo mėgstamo aktoriaus, laidų vedėjo Humberto Tan figūros. „Nepakartojamas įspūdis, kai pamatai tarsi gyvus mano mėgstamų fantastinių ar veiksmo filmų herojus“, - pasakoja įspūdžius Lukas. Aplankė ir Berlyno žymiausias vietas.

 

Smagu mokėti daug kalbų

Grįžęs iš kelionės su klase Lukas turėjo 2 dienas pailsėti, susidėti daiktus ir vėl išlėkė į stovyklą – šįkart Kaune. Čia taip pat buvo įdomių veiklų, tobulino anglų kalbą, sportavo, mokėsi kalbėti ispaniškai. Beje, Lukas Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje dar papildomai mokosi ir kinų kalbos, gali truputį susikalbėti rusiškai, supranta lenkiškai. Visų kalbų žinios Lukui puikiai pasitarnauja veikloje ir išvykose. Pavyzdžiui, savanoriaudamas Madride įkurtame krikščioniškame paramos centre bedarbiams Lukas pagelbėjo susikalbėti čia atėjusiai ukrainietei.

Taigi savanorystės stovykla Parkelagos (Parquelagos) miestelyje, 20 km nuo Madrido. Čia Lukas su kitais bendraminčiais dalino maisto davinius pagalbos centre, padėdavo ruošiant ir dalinant maistą. Po pietų laisvalaikiu sportuodavo, žaisdavo krepšinį, plaukiojo baseine. Patirtis savanoriaujant, Luko nuomone, labai reikalinga, nors ir nebuvo lengva, tačiau labai gera padėti žmonėms. Tad kitais metais planuoja savanoriauti išvykti ilgesniam laikui.

Šioje stovykloje Lukui teko patirti dar vieną išbandymą – kopti į kalnus, į aukščiausią Ispanijos kalną, kuris yra 2428 m virš jūros lygio. Buvo nelengva, bet labai džiugu, kad pavyko pasiekti viršukalnę.

 

Prisilietimas prie Šopeno fortepijono

Na, ir šiųmetinę Luko Kuleš vasarą vainikavo 2 savaičių sporto ir poilsio stovykla Varšuvoje. Čia stovyklavo daug jaunuolių iš Vilniaus, Švenčionėlių. Čia vėlgi teko patirti dar nepatirtų įspūdžių – jodinėti žirgais. Įdomi pažintis buvo su ugniagesiais, kurie yra ir vienuoliai. Tokie jie yra vieninteliai Europoje. Jie tą darbą dirba dėl kitų ir yra pasišventę žmonėms. Šiuos ugniagesius buvo aplankęs ir popiežius. Kaip tik tai jie ir įrodė praktiškai, kai besibaigiant stovyklai visoje Varšuvoje dingo vanduo – vienuoliai ugniagesiai atvežė stovyklautojams vandens.

Kadangi Lukas groja fortepijonu, lanko pamokas Švenčionėlių meno mokykloje pas mokytoją ekspertę Loretą Šidlauskienė, jam labai įdomi išvyka buvo ir Šopeno muziejuje. Čia Lukui nusišypsojo ypatinga laimė – pasėdėti ir pagroti paties Šopeno instrumentu. Nors Luko repertuare daugiausia Bacho, Čiurlionio, Piacolos kūrinių, o Šopeno nėra, tačiau po šios kelionės tikėtina atsiras.

 

Laukia nauji susitikimai ir išvykos

Vasara dar nesibaigė, tad savaitgaliais Lukas dažnai keliauja į Vilnių, kur susitinka su draugais iš „Opus Dei“, žaidžia krepšinį ir planuoja kitas išvykas bei susitikimus. Rugsėjį Lietuvą aplankys popiežius – laukia susitikimai Vilniuje ir Kaune, o kitų metų pradžioje laukia dar didesnis įvykis – Jaunimo dienos Panamoje, kur Lukas labai norėtų nuvykti ir rimtai tam ruošiasi.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis