Mes turime 377 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3278
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19479
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95509
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Globnamius keičia globbučiai

2018 m. rugpjūčio 11 d., šeštadienis Nr.59 (1783)

Šalyje uždaromi vaikų globos namai. Kadangi globėjų antplūdžio nesukėlė net didesnės išmokos, vaikai perkeliami į savivaldybių nupirktus butus. Žinoma, tai visai ne tas pats, kas gyventi šeimoje arba bent šeimynoje, kai po kelis vaikus ėmęsi globoti žmonės su jais kartu ir gyvena, o ne ateina pagal slenkantį darbo grafiką. Vaikai neatsidūrė šeimose, kaip buvo tikėtasi, bet ir globos namų neliks. Užtat atsiras globbučiai (globos butai)...

Praėjusią savaitę raportavo įvykdęs vaikų globos namų uždarymo užduotį Kaunas. Pranešama, kad 79 globos namų vaikai, tarp jų - 20 vaikų su negalia, apgyvendinti 13-oje butų, išsidėsčiusių visame Kauno mieste. Per nepilnus trejus metus Kauno savivaldybė uždarė trejus vaikų globos namus.

Užduotis uždaryti globos namus valdininkams buvo suformuluota pačios Prezidentės 2014 m. Ji išdidžiai pasakė – globos namų Lietuvoje turi nelikti. Vaikų perkėlimas į butus pavadintas perkėlimu į bendruomenę. Antri šalyje buvo uždaryti Pabradės vaikų globos namai, pirmieji buvo Marijampolėje. Pabradės vaikų globos namai priklausė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, savivaldybė jų perimti nesutiko, motyvuodama tuo, kad rajonui užtenka tuomet iš apskrities perimtų Švenčionėlių vaikų globos namų, tad ministerija suskubo jai nereikalingą rūpestį uždaryti. 2015 m. gruodžio 29 d. oficialioje uždarymo ceremonijoje su teatralizuotu spynos pakabinimu ant uždarytų namų durų dalyvavusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė džiaugėsi, kad vieneriais globos namais tapo mažiau. Paradoksas – ministrė džiaugėsi, kad vaikams esą bus geriau, bet pačių vaikų akyse buvo ašaros. Net berniukas, kuriam uždarymo scenarijuje buvo suteikta spynos užrakinimo rolė, rakindamas duris braukė ašaras. Vaikai nenorėjo išeiti iš jiems namais tapusių globos namų, nenorėjo skirstytis, nes drauge jautėsi kaip didelė šeima (jų buvo 24). Vaikai prieš TV kameras skundėsi, kad jų nuomonės niekas neklausė.

Visuose tokiuose butuose, į kuriuos perkeliami vaikai iš uždarytų globos namų, ištisą parą dirba socialiniai darbuotojai ir jų padėjėjai. Padedami suaugusiųjų, paaugliai mokosi namų ruošos darbų tvarkydami savo gyvenamąją aplinką, drauge ruošdami valgį bei rūpindamiesi maisto produktais ir kitais būtiniausiais pirkiniais. Teigiama, kad butuose sudaromos sąlygos yra artimos šeimai. Pasak valdininkų, gyvendami butuose, vaikai tampa visaverčiais bendruomenės nariais. Tai padeda ugdyti socialinius įgūdžius ir suteikia vaikams savarankiškumo.

Ar vaikų perkėlimas į butus kardinaliai keičia jų gyvenimą? Buvusi ilgametė globos namų darbuotoja tik atlaidžiai šypsosi... Pasak jos, jokių stebuklų ji čia nemato. Globos namuose vaikai gyveno šeimynomis, šeimynos turėjo jiems priskirtas erdves, virtuvėles, taip pat mokėsi ir tvarkytis, ir gaminti maistą, o įgūdžių ugdymui nei kiek netrukdė valgykla, kurioje profesionalios virėjos visada laiku pagamindavo sotų, įvairų, kokybišką, visavertį maistą. „Visada sakydavau, kad mūsų vaikai pavalgę geriau už namuose gyvenančius“, - įsitikinusi mano pašnekovė. Ji sako iš pačių darbuotojų ne kartą girdėjusi, kad dabar vaikai dažniausiai valgo dešreles, pusfabrikačius - tai, ko maistu nepavadinsi, bet kas greitai pasigamina.

Globos namų uždarymas niekaip neįtakoja, t.y., nesumažina vaikų, kuriems reikalinga globa, skaičiaus. Kaip gyveno 95 vaikų globos namuose apie 4 tūkst. vaikų, taip ir gyvena, tik dabar dalis jų butuose. Vieni užauga, kiti stoja į jų vietą... Sugriežtinus vaiko teisių apsaugą, jų gali net padaugėti. Vien šiais metais šalyje iš nesaugios aplinkos jau paimta 600 vaikų.

Rajone vaikų globos namų oficialiai kaip ir nėra, nors realiai jie yra. Švenčionėlių socialinių paslaugų centre yra laikinos globos ir grupinio gyvenimo namai, kur praktiškai nuolat yra apie 30 vaikų,vienus gražina, kitus atveža, ne po viena – būna ir keturis, šešis, o laikinumas – su pratęsimais.

Nors savivaldybės ir spaudžiamos „iš aukščiau“ rengti laikinus globėjus, iš nesaugios aplinkos paimti vaikai keliauja į Švenčionėlius...

SADM informuoja, kad ES netgi finansuoja specialistų, kurie galėtų mokyti būsimus globėjus, mokymus, todėl jie yra nemokami.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis