Mes turime 297 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2470
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12657
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88687
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Paėmus vaiką, pagalbą šeimai teikia mobilioji komanda

2018 m. rugpjūčio 22 d., trečiadienis Nr.61 (1785)

Su Vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarka atsirado mobiliosios komandos. Bet ne mobiliosios komandos reaguoja į pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus, vyksta į šeimą ir paima vaiką iš jam nesaugios aplinkos. Antrąjį grėsmės lygį nustato ir vaiką iš nesaugios aplinkos paima Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teritorinių skyrių specialistai. Po skyrių darbo valandų, savaitgaliais, nedarbo ir švenčių dienomis – budintys vaiko teisių apsaugos specialistai.

Paėmus vaiką iš tėvų, per vieną darbo dieną kreipiamasi dėl mobiliosios komandos, kuri per vieną darbo dieną pradeda intensyvų darbą su šeima jos gyvenamojoje vietoje. Mobilioji komanda – Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos apskričių bei Vilniaus ir Kauno miestų teritoriniuose skyriuose dirbantys socialinis darbuotojas, psichologas ir specialistas, dirbantis su priklausomybių turinčiais žmonėmis.

Mobilioji komanda 14 kalendorinių dienų po vaiko paėmimo organizuoja ir teikia intensyvią pagalbą šeimai, siekiant koreguoti šeimos narių elgesį ir sukurti saugią gyvenamąją aplinką vaikui, Taip pat teikia rekomendacijas dėl tolesnio darbo su šeima atvejo vadybininkui -savivaldybės socialinių paslaugų įstaigos darbuotojui. Atvejo vadybininkas vertina vaiko ir jo tėvų poreikį pagalbai, telkia pagalbą šeimai teikiančius specialistus ir t.t. Tikslas – padėti šeimai gebėti tinkamai rūpintis vaiku, kad jam būtų saugu grįžti į šeimą.

Mobiliųjų komandų nereikėtų painioti su mobiliosiomis grupėmis. Iki vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarkos kai kurių savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyriuose po skyrių darbo valandų pradėjo budėti specialistai. Toks darinys buvo vadinamas mobiliomis grupėmis. Šie specialistai po darbo valandų vykdavo į įvykio vietą, pvz. paimti vaiką. Taip pat yra dar vienas mobilių (ne mobiliųjų) komandų variantas – tai Vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, pagalbos centro parengti specialistai, kurie savivaldybėse teikia pagalbą nepilnamečiams, nukentėjusiems nuo seksualinės prievartos.

Vaiko teisių apsaugos specialistų komanda nuolat pildosi. Tose savivaldybėse, kuriose dar nebaigta darbuotojų paieška, esant poreikiui talkina gretimų savivaldybių specialistai, todėl nenutrūkstanti vaiko teisių apsauga yra užtikrinta visoje Lietuvoje.

 

2018-08-22
 

 
Reklaminis skydelis