Mes turime 338 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1776
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11963
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87993
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Privedę rajoną iki ekstremalaus socialinio įvykio, meras su vicemere susiruošė pakeliauti

2018 m. rugsėjo 8 d., šeštadienis Nr.66 (1790)

Apsidrausdami minimalizavo riziką - paskyrė savo „vietininką“. Patikimą – kad kelionėje nesisapnuotų perversmai...

 

Apie ekstremalų įvykį pranešė juristas

Praėjusį ketvirtadienį rajono tarybos posėdis virto iki šiol negirdėtu skandalu kai pusė tarybos narių, protestuodami prieš valdančiųjų įstatymų pažeidimą, išėjo iš posėdžių salės ir kreipėsi į prokuratūrą.

Per trejus su puse metų nesugebėjusi tinkamai suorganizuoti konkurso ir skaidriai, laikydamasi įstatymų, parinkti keleivių vežėjo, ketvirtadienį rajono valdžios komanda tarsi kraustėsi iš proto. Kaip nesikraustys, jeigu sukūrė tokią aklavietę, kokios Lietuvoje nėra buvę. Žaidė žaidė konkursus, kurie visi baigėsi nutraukimu arba teismuose savivaldybės pralaimėjimu, o kai liko dvi dienos iki sutarties su „Svirka“ pabaigos, nebuvo kam teisėtai vežti. O tai reiškia, kad kažkam iš valdžios grėsė baudžiamoji atsakomybė.

Rugpjūčio 30 d. posėdyje juristas V.Kastanauskas tiesiai pasakė:

- Rajone yra galima ekstremali socialinė padėtis rugsėjo 1 d. Šiai dienai yra susiklosčiusi situacija, kad savivaldybė neturi vežėjo, kuris teiktų keleivių pavėžėjimo paslaugas nuo rugsėjo 1 dienos. Savivaldybė organizavo visą eilę pirkimų konkursų, ir visi jie buvo nesėkmingi. Dalyviai kėlė dideles, perkančiai organizacijai nepriimtinas kainas. Konkursai buvo neįvykę, todėl savivaldybė neturi keleivių vežėjo, kuris užtikrintų keleivių pavėžėjimą.

Tarybos narys A.Junda suabejojo, ar tikrai konkursų dalyvių įkainiai buvo nepagrįsti? O gal savivaldybė siekė nepagrįstai sumažinti kainą? Tokie klausimai valdžios viršūnei nerūpėjo. Meras R.Klipčius siekė bet kokia kaina prastumti į darbotvarkę papildomą klausimą, apie kurį tarybos nariai net nebuvo girdėję. Reglamentas nustato konkrečius terminus, prieš kiek laiko turi būti pateikta posėdžio medžiaga tarybos nariams. Ko tik nepadarysi, kad savo kailį išgelbėtum... Pasirinko geriau gėdą, negu bausmę. Privesti rajoną iki ekstremalaus įvykio tikrai garbės nedaro. Prieš pat tarybos posėdį ankstų rytą buvo sušaukta Ekstremalių situacijų komisija, kad ši pripažintų, jog rajone tragiška padėtis – ekstremalus socialinis įvykis. Juristas sakė, kad komisija nusprendė pripažinti, jog gresia galimai ekstremalus įvykis, jeigu nebus kam vežti keleivių. O tai reiškia, kad meras gali siūlyti klausimą svarstyti skubiai – čia ir dabar, be išankstinio įtraukimo į posėdžio darbotvarkę. Tiesa, dėl Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio ne vienam tarybos nariui kilo abejonių, nes posėdžio protokolas kažkodėl atsirado tik po pietų.

Meras surado išeitį: savaitę leisti vežti keleivius nemokamai, iš savivaldybės biudžeto skiriant vežėjui, be kompensacijos, dar 7 tūkst. eurų už nemokamą vežimą. Vežti nemokamai teko todėl, kad vežėjas nepasirengęs – autobusai be kasos aparatų, autobusus vairuojantys asmenys ne visi turi teisę vežti žmones. Tvyro chaosas, ne visur keleiviai sulaukia autobusų. Sprendimas tokiai avantiūrai buvo priimtas tik iš antro karto. Pirmą kartą valdantiesiems neužteko balsų – ne visi buvo posėdyje. Meras, nekreipdamas dėmesio į opozicijos prieštaravimus, pareiškė, kad perbalsuos vėliau. Pasisakę prieš tokią savivalę tarybos nariai tvirtina, kad sprendimas neteisėtas. Netikėtai atsidūrusiems mažumoje, valdantiesiems prireikė daug laiko, kad surastų dar vieną savo narį, neatvykusį į posėdį. Pažeisdamas reglamentą, meras paskelbė pusantros valandos pertrauką, nors dauguma buvusių posėdyje balsavo prieš. Po pusantros valandos į posėdį buvo atvežta, kalbama, galimai iš ligoninės, lenkų atstovė pabradiškė I.Beinar. Taip, pažeidžiant įstatymus ir reglamentą, buvo prastumtas sprendimas, sudaręs Lietuvoje ydingą precedentą, kad vietinė valdžia gali pažeidinėti įstatymus. Žinoma, jeigu šie veiksmai nesulaukus teisinio įvertinimo.

Tas pats vežėjas - Vilniaus įmonė „Transporto centras“ turėtų vežti keleivius ir po spalio 4 d., jeigu niekas nepasikeis.

 

Rajoną valdyti gali ir J.Deveikienė

Dar viena rajone precedento neturinti situacija. Meras ir vicemerė iš anksto ruošiasi vienu metu kažkur išvykti į komandiruotę. Tam atvejui parengtas sprendimo projektas paskirti nuolatinį tarybos narį, kuris automatiškai užimtų mero pareigas, nesant merui ir vicemerui. Tarybos narys Konstantas Ramelis perspėjo, kad tai būtų įstatymo pažeidimas – meras ir vicemerė negali vienu metu išvykti į komandiruotes, o čia akivaizdu, kad tam ruošiamasi iš anksto. Net jeigu taip nutiktų, kad vienas išvykęs, o kitas suserga – reglamentas numato išeitį: tokiu atveju rajono taryba susirenka ir išrenka vieną iš tarybos narių.

Teisinių argumentų šios kadencijos valdantieji negirdi. Nuleido negirdom ir šįkart. Niekas nesiteikė atsakyti ir į K.Trapiko klausimą, kokiais kriterijais vadovaujantis buvo parinkta J.Deveikienės kandidatūra, kodėl nebuvo aptarta komitetuose. Opozicija siūlė A.Jundą arba, pavyzdžiui, Z.Zenkevičių, bet pastarasis, matyt, nesupratęs pokšto, atšovė, kad nesutiko. Daugiausia tiesos netyčia atskleidė E.Masiulio partijos liberalas K.Savickas. Jis pasakė, kad palaikysiąs, „teisingai, apsidraudžiant merui reikia paskirti patikimą žmogų, kad kokio perversmo nepadarytų“.

 

Valdininkų „turizmas“ plečiasi...

Netrukus buvo priimtas ir dar vienas įdomus sprendimas – užmegzti draugystę su Kroatijos savivaldybe. Oho, kaip išsiplėtė valdininkų turizmo geografija. Prie V. Vigelio buvo tik Baltarusija, Lenkija, o dabartinė valdžia žvalgosi į tolesnius tolius... Ar tik ne čia driekiasi mero ir vicemerės keliai, kai rajonas gali likti be valdžios? Tiesa, dabar jau J.Deveikienės valdžioje, jeigu ji pati nesirgs. Tarybos narė V.Rastenienė išreiškė susirūpinimą, kad ponia Janina dažnai serga (šiais metais net du kartus buvo įkliuvus Sodrai dėl aktyvios veiklos nedarbingumo metu). Gal reikėtų paskirti dar vieną dublerį, pavyzdžiui, mero tėvą?.. Ar taip, ar taip rajone klesti nepotizmas, švogerystė – ranka ranką plauna...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

2018-09-08

 
Reklaminis skydelis