Mes turime 336 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1525
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17726
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93756
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tikrins vaikų ugdymo sąlygas

2018 m. rugsėjo 12 d., trečiadienis Nr.67 (1791)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai mokslo metų pradžioje vertins vaikų ugdymo sąlygas bei konsultuos švietimo paslaugų teikėjus apie higienos normų reikalavimus. Vaikai didžiąją dienos dalį praleidžia ugdymo įstaigose, todėl jos turi būti pasirengusios priimti vaikus į saugią ir sveiką aplinką bei užtikrinti jų būtiniausius ugdymo poreikius.

Atlikus praėjusiais metais nustatytų pažeidimų ir tėvelių atsiliepimų socialinėje medijoje analizę, buvo išskirti šie vaikams ir jų tėveliams aktualūs klausimai ir problemos:

- vaikus supanti aplinka ir jų sauga: neužbaigti remontai, ugdymo patalpų ir teritorijų tinkamumas;

- ugdymo inventorius ir įranga: lovų, stalų, kėdžių tinkamumas;

- didesnės nei leidžiama vaikų grupės;

- ugdymo proceso organizavimas:

- pamokų ir pertraukų trukmė;

- ugdymo įstaigų veiklos teisėtumas.

Vertinant ugdymo įstaigas daugiausiai dėmesio bus skiriama didžiųjų miestų priešmokyklinėms ugdymo įstaigoms, kadangi būtent jose tiek tėveliai, tiek NVSC specialistai įžvelgia didžiausią riziką vaikų sveikatai.

Tinkamai įgyvendinant higienos normų reikalavimus išvengiama traumatizmo, lėtinių neinfekcinių ligų vystymosi ir užkrečiamųjų ligų plitimo. Nesilaikant šių reikalavimų rizika vaikų sveikatai labai išauga. Todėl, patikrinimų metu nustačius neatitikimus, bus pareikalauta atsakomybės tiek iš ugdymo įstaigų vadovų, tiek iš šių įstaigų steigėjų.

Pagrindinis patikrų tikslas nėra kažką nubausti, bet – padėti ugdymo įstaigų vadovams ir jų steigėjams priimti teisingiausius sprendimus, ieškant būdų kaip apsaugoti vaikų sveikatą ar sudaryti jiems kuo tinkamesnes ugdymo sąlygas.

NVSC specialistai kviečia ugdymo įstaigas pasiruošti būsimiems patikrinimams ir, jei kyla klausimų dėl higienos normų reikalavimų, kreiptis į NVSC dėl konsultacijų.

NVSC inf.

2018-09-12

 
Reklaminis skydelis